Színház

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

2022.01.19. 16:00
Ajánlom
Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.

A 2022. január 18-én megtartott közgyűlésen a tagság egyhangú szavazása alapján a Színházi Kritikusok Céhének új vezetői – társelnöki struktúrában – Puskás Panni és Kovács Bálint lettek. Mellettük Papp Tímea – korábbi elnökhelyettes – elnökségi tagként kapott bizalmat. Az új vezetők a 2018-ban megválasztott Turbuly Lillát váltották.

Puskás Panni a Revizor kritikai portál szerkesztője, tavaly jelent meg első novelláskötete a Magvetőnél. Kovács Bálint a hvg.hu Kultúra rovatának tagja, 2018-ban tényirodalmi kötetet jelentett meg a #metoo jelenség kapcsán, 2021-ben novelláskötettel jelentkezett a Kalligram Kiadónál. Papp Tímea kritikus, kulturális újságíró, az Orlai Produkció sajtósa.

Mint a céh oldalán olvasható programismertetőből kiderül, a következő három évben az új vezetők arra tesznek kísérletet, hogy aktivizálják a céhes tagságot, erősítsék a céh brandjét és megpróbáljanak mindehhez anyagi hátteret is biztosítani.

Fontosnak tartják, hogy a Színikritikusok díja további figyelemre és népszerűségre tegyen szert, továbbá hogy a céh tagjai minél kevesebb anyagi ráfordítással járhassanak színházakba.

„A céh létezése ugyanis nemcsak a színikritikusok számára fontos, hanem az egész színházi szakma érdeke.”

Ugyancsak fontos feladatnak tekintik új, aktív tagok megtalálását és felvételét, többek között a Koltai Tamás kritikapályázat révén. Folytatnák Kritikus óra című programjukat, valamint új sorozatot is indítanának, amelyben négy céhtag beszélgetne egy-egy előadásról nyilvánosan.

2022-ben csatlakoznának a Civil Iránytű Alapítvány „Új Nap Új Remények” elnevezésű, civil szervezetek számára alapított követes adománygyűjtő kampányhoz, hogy a céh működésére gyűjtsenek adományokat.

Fejléckép: Puskás Panni, Kovács Bálint (forrás: Színházi Kritikusok Céhe)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Minden jött, amikor jönnie kellett – Hűvösvölgyi Ildikó 70 éves

A Kossuth-díjas színművész nem csupán színészként alkotott maradandót – prózában, zenés színházban és filmekben egyaránt ­–, de pedagógusként, zenei tárgyú portréi és rádiós műsora révén is hozzájárult a magyar kultúra gyarapodásához. Június 9-én ünnepli 70. születésnapját.
Színház ajánló

Nyár – Szabadtér – Költészet: érzelmi szabadsághármas a Balaton-parton

A költészetet is beemelte nyári fesztiválprogramjai közé a Szabadtéri Színházak Találkozója, amelyet június 17. és 25. között rendeznek meg a Kultkikötő balatonboglári és alsóörsi helyszínein.
Színház lapszemle

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.