Színház

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

2022.01.19. 16:00
Ajánlom
Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.

A 2022. január 18-én megtartott közgyűlésen a tagság egyhangú szavazása alapján a Színházi Kritikusok Céhének új vezetői – társelnöki struktúrában – Puskás Panni és Kovács Bálint lettek. Mellettük Papp Tímea – korábbi elnökhelyettes – elnökségi tagként kapott bizalmat. Az új vezetők a 2018-ban megválasztott Turbuly Lillát váltották.

Puskás Panni a Revizor kritikai portál szerkesztője, tavaly jelent meg első novelláskötete a Magvetőnél. Kovács Bálint a hvg.hu Kultúra rovatának tagja, 2018-ban tényirodalmi kötetet jelentett meg a #metoo jelenség kapcsán, 2021-ben novelláskötettel jelentkezett a Kalligram Kiadónál. Papp Tímea kritikus, kulturális újságíró, az Orlai Produkció sajtósa.

Mint a céh oldalán olvasható programismertetőből kiderül, a következő három évben az új vezetők arra tesznek kísérletet, hogy aktivizálják a céhes tagságot, erősítsék a céh brandjét és megpróbáljanak mindehhez anyagi hátteret is biztosítani.

Fontosnak tartják, hogy a Színikritikusok díja további figyelemre és népszerűségre tegyen szert, továbbá hogy a céh tagjai minél kevesebb anyagi ráfordítással járhassanak színházakba.

„A céh létezése ugyanis nemcsak a színikritikusok számára fontos, hanem az egész színházi szakma érdeke.”

Ugyancsak fontos feladatnak tekintik új, aktív tagok megtalálását és felvételét, többek között a Koltai Tamás kritikapályázat révén. Folytatnák Kritikus óra című programjukat, valamint új sorozatot is indítanának, amelyben négy céhtag beszélgetne egy-egy előadásról nyilvánosan.

2022-ben csatlakoznának a Civil Iránytű Alapítvány „Új Nap Új Remények” elnevezésű, civil szervezetek számára alapított követes adománygyűjtő kampányhoz, hogy a céh működésére gyűjtsenek adományokat.

Fejléckép: Puskás Panni, Kovács Bálint (forrás: Színházi Kritikusok Céhe)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Plusz

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Vizuál

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.