Színház

Új közösségi alkotóházra gyűjt a Másik Produkció a Margit-negyedben

2023.06.30. 13:55
Ajánlom
A Török utca 1. szám alatt található DANTE a tervek szerint független alkotóművészeknek és kulturális projekteknek adna otthont. A megvalósításhoz a közönség segítségét kérik.

A II. kerületi városvezetés 2020 végén hívta életre a Margit-negyeddel kapcsolatos kezdeményezést, melynek célja a Margit körút és környékének megújítása: a városrész megtöltése társadalmi célú, közösséget szolgáló civil kezdeményezésekkel, kulturális élettel, illetve kis- és középvállalkozásokkal.

Ennek részeként pályázott sikeresen a Másik Kulturális Egyesület (vagy ahogy gyakrabban hallhatjuk, a Másik Produkció) egy üresen álló ingatlanra, ahol állandó otthonra lelhetnének.

Kikről van szó?

A Másik Kulturális Egyesület egy 2017-ben alakult közhasznú civil szervezet, amelynek tagjai a színház, a film, a zene, a képzőművészet és a vizuális művészetek különféle képviselői. Alkotásaikban nem megszokott módon beszélnek korunkat érintő problémákról, miközben folyamatos kérdésfeltevésre és önvizsgálatra késztetik nézőiket.

Repertoárjukon a szórakoztató előadások mellett olyan témák is helyet kapnak, mint a párkapcsolati válság, a környezettudatosság, a múlt érvényes feldolgozása, valamint az önbíráskodás. A műsoron lévő produkciók között találjuk A mi osztályunkat, Az óceánjárót vagy a Köveket.

353793847_731881308943094_1185404147626936185_n-134902.jpg

Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor a DANTE sajtóeseményén (Fotó/Forrás: Éder Vera / Másik Produkció)

Mi a DANTE?

A Dante Közösségi Alkotótér egy olyan kulturális alkotótér, amely független alkotóművészeknek és kulturális projekteknek adna otthont. A helyszín a II. kerületi Török utca 1. szám alatt található, amelyet a Másik Produkció csapata azután kezdhetett a maga képére formálni, hogy sikeresen indultak a Margit-negyed pályázatán.

Az alagsori, közel 300 négyzetméteres ingatlanban egy 100 fő befogadására alkalmas színházterem és egy kisebb klubhelyiség található. Az új alkotótér egyaránt otthont adna színházi előadásoknak, koncerteknek, kiállításoknak, performanszoknak, alkotóműhelyek számára, gyerekprogramoknak, workshopoknak, tréningeknek, táncházaknak és egyéb kulturális eseményeknek.

A nyitást legkésőbb 2024 tavaszára tervezik.

A hely – ahol korábban vendéglátóipari egység működhetett – jelenleg felújításra vár, amit közösségi finanszírozás keretében tervez megvalósítani a független alkotóközösség. Ahogy azt Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor a június 14-én megtartott sajtótájékoztatón elmondta, a szükséges összeg 20-30 millió forint magasságában van, amiből 10 milliót remélnek ilyen módon előteremteni.

Hogyan lehet támogatni?

Közösségi finanszírozási kampányon keresztül: az adjukössze oldalán megtalálhatóak a pénzzel történő támogatás lehetőségei, valamint a hozzá tartozó „jutalmi rendszer”.

Eszközökkel és/vagy szaktudással: a felújítás során szükség van szakemberekre, önkéntesekre, akik segítenek abban, hogy amint lehet, meg tudják nyitni az alkotóteret.

Hosszú távú együttműködéssel: cégek és magánbefektetők jelentkezését is várják.

Fejléckép: Sajtóbejárás a DANTE tereiben (fotó: Éder Vera / Másik Produkció)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.