Színház

Új magyar morzsák és darabok

2012.02.06. 20:30
Ajánlom
Hagyományteremtő szándékkal rendezett Dorottya-napi íróbörzét tartottak a Nemzeti Színházban, melyen be nem mutatott kortárs darabokat olvastak fel a társulat tagjai. GALÉRIÁVAL

„Szegény ember vízzel főz" - kezdte a február 6-i Dorottya-napi íróbörze felvezetését Alföldi Róbert a délután egyik házigazdája a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében. A hagyományteremtő szándékkal rendezett esemény nem csupán felolvasószínházat kívánt kezdeményezni, hanem a Színházi Dramaturgok Céhével közös szervezésben a kortárs dráma legújabb, már teljes vagy még el nem készült műveit, darabjait, jeleneteit szeretné - a szűkös anyagi körülmények ellenére - minél szélesebb szakmai körben megismertetni. A Nemzeti Színház ezt megelőzően felhívást juttatott el a különböző írószövetségekhez, hogy küldjék el még készülő írásaikat, és meginvitált színházigazgatókat, dramaturgokat, színházrendezőket, hogy az íróbörzén ízelítőként felolvasott műveken keresztül írók és színházi alkotók egymásra találhassanak. Udvaros Dorottya, a délután háziasszonya ismertette, hogy közel félszáz szerző összesen 79 darabja, jelenete, illetve ötlete érkezett be a pályázatra. Az időkorlát miatt a szervezőknek válogatniuk kellett, hogy mely műveket olvassa majd fel a színház tizenhárom felkért színésze.

Az ajánlott, de fel nem olvasott szerzők közt találjuk Boronkay Soma (Én voltam), Kele Fodor Ákos (A halál és a bohóc), Maruszki Balázs (Pygmalion 2.0 - Halál az értelmiségre), Nádai Péter (Andante Sostenuto), Németh Ákos (Adócsalók), Poós Zoltán (Inzultusok), Szabó Borbála (A királykisasszony humora) neveit. A délután résztvevői Bánfalvi Eszter, Hevér Gábor, Hollósi Frigyes, Kulka János, Makranczi Zalán, Martinovics Dorina, Mészáros Piroska, Molnár Piroska, Murányi Tünde, Nagy Mari, Radnay Csilla, Rába Roland és Újvári Zoltán színművészek voltak, akik különböző műfajú, hosszúságú, de jellemzően majdnem mind „mai" helyzeteket problematizáló szövegeket adtak elő. Az alábbi kilenc művet hallgathatta meg a közönség a délután során: Háy János Főszereplő a halál című műve „menekülőshow magyar színészekkel", Vörös István Play Faust-ja variációk egy Faust-témára, Gyimesi László Saturnalia, avagy kölcsönkenyér visszajár egy ókori római egyfelvonásos vígjáték, Darvasi László Tudakozójának egy részlete, Méhes Károly Alvás helyett a 20. század groteszk perspektívája. Egy rövid szünet után felolvasásra került még Kiss Judit Ágnes La Machísima, egy jokulátrix szóló története, Závada Pál A koronatanú című műve, mely a tiszaeszlári Solymosi Eszter történetének mai átirata, Maros András és Szálinger Balázs Phil Collins című „majdnemzenés celebszatírája" és Thuróczy Katalin Cmrman Magyarországon „blődli" műfajú darabja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Zenés színház

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.