Színház

Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

2020.08.07. 16:00
Ajánlom
Az Őze Áron vezette Kamaraszínház az egymásra figyelés gesztusát is kifejezi azzal, hogy a „Város Évadát” nyitja meg ősztől. Az új évadban tizenkét bemutatót tartanak.

„Boldog születésnapot, Dunaújváros! Jó itt színházat csinálni! Mi is ünnepeljük a városunkat, ezért is határoztunk úgy, hogy a 2020/2021-es évadban minden 70 év fölötti dunaújvárosi nézőnek ingyenes belépést biztosítunk az előadásainkra, és ugyanígy Dunaújváros valamennyi egészségügyi dolgozójának, akik fokozottan vigyáztak ránk ebben a rendhagyó esztendőben.” Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház igazgatója kezdte így beszédét ma a Bartók Liget – a dunaújvárosi színház nyári rendezvénysorozata – zárónapján, amelyen bejelentette:

tizenkét bemutatót tartanak az új évadban.

Köztük egy új magyar musical ősbemutatóját: a Sándor Mátyás zenéjét Szemenyei János szerezte, a dalszövegeket Závada Péter, a darabot Mikó Csaba írta Jules Verne regénye alapján. Már próbálják a musicalt Léner András rendezésében.

Sándor Mátyás – musical ősbemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház

Kapcsolódó

Sándor Mátyás – musical ősbemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház

Jules Verne nagyszerű regényéből, a Sándor Mátyásból készül musical a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban, a zeneszerző Szemenyei János, a rendező pedig Léner András.

DSC_0173-143306.jpg

Őze Áron (Fotó/Forrás: Bartók Kamaraszínház)

A színház műsorra tűzi a 2020/21-es szezonban – egyebek mellett – a Dollárpapát Papp Jánossal a címszerepben, a Mario és a varázslót, A kis herceget, az Illatszertárt és a legendás Bartók Táncszínház közreműködésével két produkciót is. Egyik a János vitéz – az 1904-es, Kacsóh Pongrác által megzenésített darab mai hangszerelése Szirtes Edina ’Mókus’ munkája, és közösen adják elő a kultikus „Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák” zenekarának tagjaival –, a másik a Nem leszek a játékszered című új zenés mű, amely a hatvanas-hetvenes évek slágereiből bontja ki a történetet.

Őze Áron beszédében visszatekintett a rendkívüli tavaszi helyzetre is, és köszönetet mondott a munkatársainak, a nézőknek, a városnak, a kulturális államtitkárságnak a segítségért. Így fogalmazott: „A színház összehozza az embereket, az élő kapcsolatok, a társas együttlét helyszíne. De idén tavasszal felborult minden, ami megszokott volt. Kizökkent a világ a járvány miatt, bezártak a színházak is.

Már akkor is úgy gondoltam, hogy rajtunk múlik, hogyan és milyenné állítjuk helyre ezt a világot.

A veszélyhelyzet idején a Bartók Kamaraszínház »Virtuális Színházának« előadásait, más programjait a közösségi oldalakon összesen 600 ezren tekintették meg. Minden egyes nap jelen voltunk a virtuális térben. Köszönöm a színészeknek, akik részt vettek ebben, verset, mesét mondtak, vagy online főzést indítottak, és köszönöm a színház munkatársainak, akik ebben a rendkívüli időszakban is színes és értékes tartalomhoz segítették közönségünket. Különleges maszkokat is varrtak dolgozóink, ezek nemcsak védelmi célt szolgálnak, hanem szinte művészi munkák. Köszönjük a város biztatását, köszönjük a kulturális államtitkárság folyamatos együttgondolkodását, támogatását. Csakis így lehet, az együttműködésekkel, a másikra való figyelemmel helyreállítani a világot.”

A Bartók Kamaraszínház igazgatója szerint a köszönet, az egymásra figyelés gesztusát is kifejezik azzal, hogy az új szezont a „Város Évadának” nevezték el.

OZ5D7521-143559.jpg

Sándor Mátyás (Fotó/Forrás: Bartók Kamaraszínház)

Őze Áron említette azt is: a pandémia idején elmaradt bérletes előadások egy részét pótolni tudták a vészhelyzet feloldása után. Arról is beszélt még: a Bartók Kamaraszínház a koronavírus-járvány idején Magyarországon elsőként fizetett előleget a jövedelem nélkül maradt színészeinek. Ehhez jelentős segítséget kapott a színház az Előadóművészi Jogvédő Irodától, amelynek szakértői kidolgozták az ehhez szükséges munkajogi metódust.

BARTÓK KAMARASZÍNHÁZ – 2020/2021

Mikó Csaba – Závada Péter – Szemenyei János: Sándor Mátyás

Musical Jules Verne azonos című regénye nyomán

Rendező: Léner András

Bemutató: 2020. szeptember 25.

 

Szentesi Éva: Hamvaimból

Rendező: Bereczki Csilla

Játssza: Tőkés Nikoletta

Bemutató: 2020. szeptember 30.

 

Gábor Andor: Dollárpapa

Az előadás a Bartók Kamaraszínház, az egri Gárdonyi Géza Színház és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház közös produkciója.

Rendező: Őze Áron

Bemutató: 2020. október 9.

 

Kiss Csaba: Világtalanok

Rendező: Smuk Imre

Bemutató: 2020. november 13.

 

Kacsóh Pongrác – Heltai Jenő – Bakonyi Károly – Szirtes Edina – Rackák: János vitéz

Élőzenés táncköltemény két felvonásban

A Bartók Táncszínház előadása

Rendező-koreográfus: Vári Bertalan

Bemutató: 2020. november 20.

 

Thomas Mann: Mario és a varázsló

Rendező: Csadi Zoltán

Bemutató: 2020. december 18.

 

Hja, kérem, a nő, az NŐ!

Rendező: Korcsmáros György

Bemutató: 2021. január 22.

 

Nem leszek a játékszered…

A Bartók Táncszínház előadása

Rendező: Csadi Zoltán

Koreográfus: Dunaveczki Éva

Bemutató: 2021. február 5.

 

Oleksandr Mardan: Valentin nap éjszakája

Rendező: Alla Fedoryshyna

Bemutató: 2021. február 12.

 

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Rendező: Sipos Imre

Bemutató: 2021. március 26.

 

László Miklós: Illatszertár

Rendező: Szűcs Gábor

Bemutató: 2021. április 30.

 

Perczel Enikő – Szarka János: Ködszurkálók – Egy ember ára

Rendező: Szarka János

Bemutató: 2021. április 30.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.