Színház

Új színházi díj alapítását szorgalmazza egy civil mozgalom

2013.03.27. 16:45
Ajánlom
A Színházi Világnapon javaslattal fordult az "Ahány színház, annyi szokás" Civil Mozgalom a két nagy hazai színházi szervezethez, a Magyar Színházi Társasághoz és a Magyar Teátrumi Társasághoz, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe és a Kritikusok Céhe tagjaihoz.

Az "Ahány színház, annyi szokás" Civil Mozgalom javaslatát szó szerint közöljük:

Az elmúlt években - minden szakmai és gazdasági nehézség ellenére - izgalmas versenyhelyzet alakult ki a magyar színházak között, amely jótékonyan hatott az innovációra: sorra indultak érdekes színházi háttérprogramok - beavató színház, színházpedagógia, évadnyitó nap, nyílt próba, szalon, bemelegítő műhely, kulisszalátogatás, kritikus óra-háttérbeszélgetés -, megújultak a teátrumi arculatok és honlapok, csúcsra járnak az egyéb online csatornák - blog, FB, videó -, továbbá megjelentek a közönséget egyéb módon kényeztető ötletek, ajándéktárgyak és más népszerűsítő eszközök.

Az "Ahány színház, annyi szokás" Civil Mozgalom értékesnek tartja ezt a folyamatot, és fontosnak gondolja, hogy mindez évente egy alkalommal a nyilvánosság és a szakma bevonásával értékelésre és elismerésre is kerüljön.

Ezért a mai Színházi Világnapon javaslatot teszünk a Színpadikus-díj megalapítására, amely az alábbi kategóriákban díjazná a teátrumi kommunikációs és szakmai háttérmunkát:

1. Legjobb színházi kommunikáció
2. Legjobb színházi plakát és szórólap
3. Legjobb színházi honlap és blog
4. Legnépszerűbb színházi Facebook-oldal
5. Legjobb, premiert/előadást beharangozó videó
6. Legötletesebb színházi ajándéktárgy
7. Legjobb színházi háttérprogram
8. Legbarátságosabb színházi előtér
9. Legkedveltebb színházi büfé
10. Legkényelmesebb színházi szék

Kérjük a javaslatunkkal megszólított szakmai szervezeteket, hogy álljanak a díjalapítás mögé, és még ebben az évadban, akár Gobbi Hilda születésének 100. évfordulóján, 2013. június 6-án hirdessük meg közösen az első Színpadikus-díj pályázatot!

Vonjuk be a közönséget a szavazásba, illetve kérjünk fel egy olyan szakmai zsűrit, amelyben a színházi és a kommunikációs szakma legjobbjai egyaránt képviseltetik magukat!

Szervezzünk szeptemberre, a Magyar Dráma Napjára egy díjkiosztóval közös szakmai mini-konferenciát, amelynek témája a díjjal kapcsolatos elsőéves tapasztalatok feldolgozása és a színházi kommunikáció aktuális trendjeinek megvitatása.

Bízunk abban, hogy ötletünk szimpátiára, egyetértésre és támogatásra talál. Egyben kérjük a közönséget, hogy már most nyilvánítson véleményt a kezdeményezéssel kapcsolatban, és közösen tartsuk életben, tegyük még jobbá közös, kedvenc időtöltésünket, a magyar színházat!

Budapest, 2013. március 27. Színházi Világnap

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.