Színház

Új színházi díj alapítását szorgalmazza egy civil mozgalom

2013.03.27. 16:45
Ajánlom
A Színházi Világnapon javaslattal fordult az "Ahány színház, annyi szokás" Civil Mozgalom a két nagy hazai színházi szervezethez, a Magyar Színházi Társasághoz és a Magyar Teátrumi Társasághoz, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe és a Kritikusok Céhe tagjaihoz.

Az "Ahány színház, annyi szokás" Civil Mozgalom javaslatát szó szerint közöljük:

Az elmúlt években - minden szakmai és gazdasági nehézség ellenére - izgalmas versenyhelyzet alakult ki a magyar színházak között, amely jótékonyan hatott az innovációra: sorra indultak érdekes színházi háttérprogramok - beavató színház, színházpedagógia, évadnyitó nap, nyílt próba, szalon, bemelegítő műhely, kulisszalátogatás, kritikus óra-háttérbeszélgetés -, megújultak a teátrumi arculatok és honlapok, csúcsra járnak az egyéb online csatornák - blog, FB, videó -, továbbá megjelentek a közönséget egyéb módon kényeztető ötletek, ajándéktárgyak és más népszerűsítő eszközök.

Az "Ahány színház, annyi szokás" Civil Mozgalom értékesnek tartja ezt a folyamatot, és fontosnak gondolja, hogy mindez évente egy alkalommal a nyilvánosság és a szakma bevonásával értékelésre és elismerésre is kerüljön.

Ezért a mai Színházi Világnapon javaslatot teszünk a Színpadikus-díj megalapítására, amely az alábbi kategóriákban díjazná a teátrumi kommunikációs és szakmai háttérmunkát:

1. Legjobb színházi kommunikáció
2. Legjobb színházi plakát és szórólap
3. Legjobb színházi honlap és blog
4. Legnépszerűbb színházi Facebook-oldal
5. Legjobb, premiert/előadást beharangozó videó
6. Legötletesebb színházi ajándéktárgy
7. Legjobb színházi háttérprogram
8. Legbarátságosabb színházi előtér
9. Legkedveltebb színházi büfé
10. Legkényelmesebb színházi szék

Kérjük a javaslatunkkal megszólított szakmai szervezeteket, hogy álljanak a díjalapítás mögé, és még ebben az évadban, akár Gobbi Hilda születésének 100. évfordulóján, 2013. június 6-án hirdessük meg közösen az első Színpadikus-díj pályázatot!

Vonjuk be a közönséget a szavazásba, illetve kérjünk fel egy olyan szakmai zsűrit, amelyben a színházi és a kommunikációs szakma legjobbjai egyaránt képviseltetik magukat!

Szervezzünk szeptemberre, a Magyar Dráma Napjára egy díjkiosztóval közös szakmai mini-konferenciát, amelynek témája a díjjal kapcsolatos elsőéves tapasztalatok feldolgozása és a színházi kommunikáció aktuális trendjeinek megvitatása.

Bízunk abban, hogy ötletünk szimpátiára, egyetértésre és támogatásra talál. Egyben kérjük a közönséget, hogy már most nyilvánítson véleményt a kezdeményezéssel kapcsolatban, és közösen tartsuk életben, tegyük még jobbá közös, kedvenc időtöltésünket, a magyar színházat!

Budapest, 2013. március 27. Színházi Világnap

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Zenés színház

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében
Színház ajánló

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.