Színház

Új színházi díj alapítását szorgalmazza egy civil mozgalom

2013.03.27. 16:45
Ajánlom
A Színházi Világnapon javaslattal fordult az "Ahány színház, annyi szokás" Civil Mozgalom a két nagy hazai színházi szervezethez, a Magyar Színházi Társasághoz és a Magyar Teátrumi Társasághoz, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe és a Kritikusok Céhe tagjaihoz.

Az "Ahány színház, annyi szokás" Civil Mozgalom javaslatát szó szerint közöljük:

Az elmúlt években - minden szakmai és gazdasági nehézség ellenére - izgalmas versenyhelyzet alakult ki a magyar színházak között, amely jótékonyan hatott az innovációra: sorra indultak érdekes színházi háttérprogramok - beavató színház, színházpedagógia, évadnyitó nap, nyílt próba, szalon, bemelegítő műhely, kulisszalátogatás, kritikus óra-háttérbeszélgetés -, megújultak a teátrumi arculatok és honlapok, csúcsra járnak az egyéb online csatornák - blog, FB, videó -, továbbá megjelentek a közönséget egyéb módon kényeztető ötletek, ajándéktárgyak és más népszerűsítő eszközök.

Az "Ahány színház, annyi szokás" Civil Mozgalom értékesnek tartja ezt a folyamatot, és fontosnak gondolja, hogy mindez évente egy alkalommal a nyilvánosság és a szakma bevonásával értékelésre és elismerésre is kerüljön.

Ezért a mai Színházi Világnapon javaslatot teszünk a Színpadikus-díj megalapítására, amely az alábbi kategóriákban díjazná a teátrumi kommunikációs és szakmai háttérmunkát:

1. Legjobb színházi kommunikáció
2. Legjobb színházi plakát és szórólap
3. Legjobb színházi honlap és blog
4. Legnépszerűbb színházi Facebook-oldal
5. Legjobb, premiert/előadást beharangozó videó
6. Legötletesebb színházi ajándéktárgy
7. Legjobb színházi háttérprogram
8. Legbarátságosabb színházi előtér
9. Legkedveltebb színházi büfé
10. Legkényelmesebb színházi szék

Kérjük a javaslatunkkal megszólított szakmai szervezeteket, hogy álljanak a díjalapítás mögé, és még ebben az évadban, akár Gobbi Hilda születésének 100. évfordulóján, 2013. június 6-án hirdessük meg közösen az első Színpadikus-díj pályázatot!

Vonjuk be a közönséget a szavazásba, illetve kérjünk fel egy olyan szakmai zsűrit, amelyben a színházi és a kommunikációs szakma legjobbjai egyaránt képviseltetik magukat!

Szervezzünk szeptemberre, a Magyar Dráma Napjára egy díjkiosztóval közös szakmai mini-konferenciát, amelynek témája a díjjal kapcsolatos elsőéves tapasztalatok feldolgozása és a színházi kommunikáció aktuális trendjeinek megvitatása.

Bízunk abban, hogy ötletünk szimpátiára, egyetértésre és támogatásra talál. Egyben kérjük a közönséget, hogy már most nyilvánítson véleményt a kezdeményezéssel kapcsolatban, és közösen tartsuk életben, tegyük még jobbá közös, kedvenc időtöltésünket, a magyar színházat!

Budapest, 2013. március 27. Színházi Világnap

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.
Vizuál

Vastag porréteg alól bukkant elő az értékes Rubens-festmény

A flamand mester maga készítette azt az alkotást, amely július végén kerül kalapács alá Londonban.
Klasszikus

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.
Plusz

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a Magyar Tudományos Akadémia élén.
Klasszikus

Balogh Máté különdíjas lett a CESQ Nemzetközi Zeneszerzőversenyén

22 ország 53 pályaműve közül választotta ki a zsűri a nyerteseket a Central European String Quartet II. Nemzetközi Zeneszerzőversenyén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.
Színház kultkikötő

Mindenki kedvenc játék mackója a Balatonra érkezik!

Mindenki kedvenc játék mackója ismét életre kel a színpadon. A Marék Veronika népszerű mesesorozata nyomán készült Boribon nyaral című zenés bábelőadást Mórocz Adrienn, színész, bábszínész játssza.
Színház ajánló

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka vasárnap újra a MOMkultban!

Újraindul a színházi élet a MOMkultban is, július 12-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket, 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.
Színház hír

Idén is meghirdették a STAFÉTA pályázatot

Az ötödik alkalommal kiírt pályázat célja független színházi, tánc, újcirkusz és összművészeti kezdeményezések támogatása Budapesten.