Színház

Új színházi díj alapítását szorgalmazza egy civil mozgalom

2013.03.27. 16:45
Ajánlom
A Színházi Világnapon javaslattal fordult az "Ahány színház, annyi szokás" Civil Mozgalom a két nagy hazai színházi szervezethez, a Magyar Színházi Társasághoz és a Magyar Teátrumi Társasághoz, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe és a Kritikusok Céhe tagjaihoz.

Az "Ahány színház, annyi szokás" Civil Mozgalom javaslatát szó szerint közöljük:

Az elmúlt években - minden szakmai és gazdasági nehézség ellenére - izgalmas versenyhelyzet alakult ki a magyar színházak között, amely jótékonyan hatott az innovációra: sorra indultak érdekes színházi háttérprogramok - beavató színház, színházpedagógia, évadnyitó nap, nyílt próba, szalon, bemelegítő műhely, kulisszalátogatás, kritikus óra-háttérbeszélgetés -, megújultak a teátrumi arculatok és honlapok, csúcsra járnak az egyéb online csatornák - blog, FB, videó -, továbbá megjelentek a közönséget egyéb módon kényeztető ötletek, ajándéktárgyak és más népszerűsítő eszközök.

Az "Ahány színház, annyi szokás" Civil Mozgalom értékesnek tartja ezt a folyamatot, és fontosnak gondolja, hogy mindez évente egy alkalommal a nyilvánosság és a szakma bevonásával értékelésre és elismerésre is kerüljön.

Ezért a mai Színházi Világnapon javaslatot teszünk a Színpadikus-díj megalapítására, amely az alábbi kategóriákban díjazná a teátrumi kommunikációs és szakmai háttérmunkát:

1. Legjobb színházi kommunikáció
2. Legjobb színházi plakát és szórólap
3. Legjobb színházi honlap és blog
4. Legnépszerűbb színházi Facebook-oldal
5. Legjobb, premiert/előadást beharangozó videó
6. Legötletesebb színházi ajándéktárgy
7. Legjobb színházi háttérprogram
8. Legbarátságosabb színházi előtér
9. Legkedveltebb színházi büfé
10. Legkényelmesebb színházi szék

Kérjük a javaslatunkkal megszólított szakmai szervezeteket, hogy álljanak a díjalapítás mögé, és még ebben az évadban, akár Gobbi Hilda születésének 100. évfordulóján, 2013. június 6-án hirdessük meg közösen az első Színpadikus-díj pályázatot!

Vonjuk be a közönséget a szavazásba, illetve kérjünk fel egy olyan szakmai zsűrit, amelyben a színházi és a kommunikációs szakma legjobbjai egyaránt képviseltetik magukat!

Szervezzünk szeptemberre, a Magyar Dráma Napjára egy díjkiosztóval közös szakmai mini-konferenciát, amelynek témája a díjjal kapcsolatos elsőéves tapasztalatok feldolgozása és a színházi kommunikáció aktuális trendjeinek megvitatása.

Bízunk abban, hogy ötletünk szimpátiára, egyetértésre és támogatásra talál. Egyben kérjük a közönséget, hogy már most nyilvánítson véleményt a kezdeményezéssel kapcsolatban, és közösen tartsuk életben, tegyük még jobbá közös, kedvenc időtöltésünket, a magyar színházat!

Budapest, 2013. március 27. Színházi Világnap

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.