Színház

Új színt kap Az ember tragédiája

2020.10.29. 16:50
Ajánlom
Vajon hogy folytatódna Madách drámája, Ádám és Éva története? Tette fel a kérdést négy drámaíró, és Szikora János vezetésével nekiláttak, hogy megalkossák Az ember tragédiájának folytatását, ami a 20. század legjelentősebb eseményei mentén beszél a jelenünkről.

A nagyszabású előadásban, amelyben a székesfehérvári Vörösmarty Színház szinte teljes társulata képviselteti magát, négy rendező állítja színpadra a színeket, és arra keresik a választ, hogy merre halad az ember és milyen új irányokat mutat a 21. század.

Az alkotócsapat ugyanaz maradt, mint a 2017-es, eredeti Madách-mű létrehozásakor.

Márton László keretjátékát Szikora János, Délfrancia jelenetét Horváth Csaba, Závada Pál színét Hargitai Iván, Darvasi Lászlóét Szikora János, Tasnádi Istvánét pedig Bagó Bertalan önti formába.

„Madách a XIX. század végén befejezte a nagy emberiség költeményét. De a történet nem ért véget.

Minket az izgatott, vajon milyen alkut kötne ma az Úr Luciferrel és milyen történetekbe sodorta Ádámot és Évát a huszadik század

– kezdte az első olvasópróbán Szikora János, a színház igazgatója. „A szöveget olvasva úgy érzem, szellemileg gazdag hónapok elé nézünk.”

119681722_857198414816080_2337334653870791089_n-103951.jpg

Jelenet a próbáról (Fotó/Forrás: Vörösmarty Színház)

A fehérvári előadás részben követi Madách eredeti drámájának szerkezetét: keretszínek között villantja fel a század nagy eseményeit és alakjait. Megelevenedik a Titanic tragédiája, szót kap Hitler, Lenin, Churchill és Roosevelt, Ádám Picassoként kalauzol el Franciaországba, de bepillantást nyerhetünk egy csendes-óceáni luxusjacht utasainak életébe is.

Az élet is reflektált erre a keretjátékra. A koronavírus miatt az olvasópróba online térbe kényszerült, majd pár nappal a bemutató előtt el kellett halasztani az előadást. Ez azonban nem szegte kedvét a társulatnak,

október 30-án felgördül a függöny

és kiderül, hogy ezúttal milyen eszmék buknak el Ádám és Éva szeme előtt.

Fejléckép: Jelenet a próbáról (forrás: Kiss László / Vörösmarty Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Online vezeti tovább Zsámbéki Gábor a Lear király próbáit

A művészek egészségének megóvása érdekében online folytatódnak a Lear király próbái a Katona József Színházban.
Színház hír

Harmadszorra is megállapították, hogy jogszerű a sztrájk az SZFE-n

Az SZFE Sztrájkbizottsága közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla újabb végzése állapította meg sztrájkjuk jogosságát. Felszólítják a munkáltatót a tárgyalások megkezdésére.
Színház hír

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.
Színház hír

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Színház hír

Vidnyánszky kuratóriuma rendelkezhet az SZFE minden pénze felett

A felsőoktatási törvény legújabb módosítása nyomán a jövőben az alapítványi egyetemekhez jutottatt állami támogatások milliárdjai felett a fenntartók, tehát a kuratóriumok rendelkezhetnek majd