Színház

Új színt kap Az ember tragédiája

2020.10.29. 16:50
Ajánlom
Vajon hogy folytatódna Madách drámája, Ádám és Éva története? Tette fel a kérdést négy drámaíró, és Szikora János vezetésével nekiláttak, hogy megalkossák Az ember tragédiájának folytatását, ami a 20. század legjelentősebb eseményei mentén beszél a jelenünkről.

A nagyszabású előadásban, amelyben a székesfehérvári Vörösmarty Színház szinte teljes társulata képviselteti magát, négy rendező állítja színpadra a színeket, és arra keresik a választ, hogy merre halad az ember és milyen új irányokat mutat a 21. század.

Az alkotócsapat ugyanaz maradt, mint a 2017-es, eredeti Madách-mű létrehozásakor.

Márton László keretjátékát Szikora János, Délfrancia jelenetét Horváth Csaba, Závada Pál színét Hargitai Iván, Darvasi Lászlóét Szikora János, Tasnádi Istvánét pedig Bagó Bertalan önti formába.

„Madách a XIX. század végén befejezte a nagy emberiség költeményét. De a történet nem ért véget.

Minket az izgatott, vajon milyen alkut kötne ma az Úr Luciferrel és milyen történetekbe sodorta Ádámot és Évát a huszadik század

– kezdte az első olvasópróbán Szikora János, a színház igazgatója. „A szöveget olvasva úgy érzem, szellemileg gazdag hónapok elé nézünk.”

119681722_857198414816080_2337334653870791089_n-103951.jpg

Jelenet a próbáról (Fotó/Forrás: Vörösmarty Színház)

A fehérvári előadás részben követi Madách eredeti drámájának szerkezetét: keretszínek között villantja fel a század nagy eseményeit és alakjait. Megelevenedik a Titanic tragédiája, szót kap Hitler, Lenin, Churchill és Roosevelt, Ádám Picassoként kalauzol el Franciaországba, de bepillantást nyerhetünk egy csendes-óceáni luxusjacht utasainak életébe is.

Az élet is reflektált erre a keretjátékra. A koronavírus miatt az olvasópróba online térbe kényszerült, majd pár nappal a bemutató előtt el kellett halasztani az előadást. Ez azonban nem szegte kedvét a társulatnak,

október 30-án felgördül a függöny

és kiderül, hogy ezúttal milyen eszmék buknak el Ádám és Éva szeme előtt.

Fejléckép: Jelenet a próbáról (forrás: Kiss László / Vörösmarty Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.
Színház ajánló

A rákról szól a PanoDráma új dokumentumszínházi előadása

Kár, hogy rák címmel mutatja be új produkcióját a PanoDráma pénteken a Trafó - Kortárs Művészetek Házában. A dokumentumjátékból kiderül, hogy mi történik, amikor egy rettenthetetlen ember találkozik egy rettegett betegséggel.
Színház ajánló

Hunyady Sándor kultikus műve, a Bakaruhában érkezik a Pesti Vigadóba

Az előadás a Szolnoki Szigligeti Színház társulatának vendégjátékában látható a Szó • Szín • Játék sorozatban 2022. február 7-én, este 19:30-kor.
Színház hír

300 milliót kapott Eszenyi Enikő volt munkatársának cége színházra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Előadó-művészeti többlettámogatás programján megítélt kimagasló összegű támogatást a CSAK! Művészeti Nonprofit Kft. kapta, a támogatás helyszíne Csenger, a színésznő szülővárosa.
Színház hír

Cserhalmi György a Radnótiban tér vissza a színpadra

Hosszú idő után újra színpadra áll Cserhalmi György, aki a Porogi Dorka rendezésében színre kerülő Antigonéban lesz látható, Teiresziasz szerepében.