Színház

Új tantervet készített az SZFE vezetése

2020.12.14. 09:30
Ajánlom
Februártól az őszi félév elmaradt tanegységeit is teljesíthetik a hallgatók - jelent meg a hír az SZFE honlapján.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése – tekintettel az elmúlt hónapok eseményeire – új tantervi rendet készített – közölte az intézmény honlapján. Az új tantervi rend lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy a 2020/2021-es tanév őszi szemeszterében elmaradt tanegységeket utólagosan teljesítsék, valamint a tavaszi szemeszterre tervezett tanegységek akadálytalanul felvegyék "a járványügyi helyzet, az egyetem működését megbénító hallgatói blokád és a sztrájk okozta rendkívüli körülmények ellenére is". Hangsúlyozzák: "Tesszük ezt mindenekelőtt hallgatóink és az őket oktató tanárok érdekében."

Az SZFE vezetése azt írja, az elmúlt napokban "több osztályvezető oktatóval sikerült az együttműködés reményében megtárgyalni" a tanév új rendjét. A vonatkozó rektori utasítás szerint 2021. február 1-től 19-ig pótolható lesz az első félévben felvett órák november 27. és december 12. közé eső része, illetve az elmaradt vizsgák is.

Ez azt jelenti, hogy Szarka Gáborék már nem az egészet, hanem csak két hetet érvénytelenítenének az őszi félévből.

Az egyetem vezetése reméli, a tavaszi szemeszter zavartalan lesz. Arról nem ír a levél, hogy mi lesz azokkal a tanárokkal, akik csak az egyetem autonómiájának visszaállítása esetén tanítanak.

Az SZFE új vezetése Szarka Gábor kancellárt, valamint Novák Emil és Zalán János rektorhelyetteseket jelenti, akik azután kerültek az egyetem élére, hogy Semjén Zsolt Fidesz-KDNP-s képviselő törvényjavaslata nyomán modellváltás zajlott le, és a szeptembertől alapítványi modellben működő kuratórium élére Vidnyánszky Attila került. Az egyetem szenátusától minden jogkört megvontak, amely tiltakozásul lemondott, a diákok pedig elfoglalták az egyetemet. Az SZFE dolgozói október 1-től sztrájkba kezdtek.

Az egyetemfoglaló diákok a járványügyi intézkedések miatt november 11-én elhagyták az épületet, „a blokádot nem feladják, hanem magukkal viszik”.

Ezután Vidnyánszky bejelentette, hogy az őszi félévet érvénytelenítik (amit egy éjjel, minden valószínűség szerint erre a célra meghozott kormányrendelet segítségével sikerült megtenni). (HVG)

Rákérdezünk az SZFE Hallgatói Önkormányzatánál, miként reagálnak a vezetéstől érkező hírre, és frissítjük a cikket.

UPDATE: A hallgatók közleménye.

SZFE-hallgatók: „A tanév rendjének módosítását elutasítjuk”

Kapcsolódó

SZFE-hallgatók: „A tanév rendjének módosítását elutasítjuk”

Közlemény jelent meg a Független Szabad Egyetem közösségi oldalán. Az egyetemfoglalók azt írják, általuk el nem ismert kuratórium és vezetőség tanévrendi módosítását nem fogadják el, mivel azt csak rektor módosíthatná, rektora azonban nincs az intézménynek.

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Színház hír

Meghívja a tavaly elmaradt POSZT beválogatott előadásait a miskolci színház

A koronavírus járvány miatt 2020-ban nem rendezték meg a XX., jubileumi POSZT-ot, ezért a beválogatott tizennégy előadás sem mutatkozhatott be az eseményen. A Miskolci Nemzeti Színház most ezen változtatna.
Színház hír

Vándorfesztivál lehet a POSZT-ból?

Március 3-án robbant a hír, miszerint kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A döntést azzal indokolta a Magyar Teátrumi Társaság, hogy a fesztivál elfáradt, illetve a város számára sem volt annyira fontos – ez utóbbit Pécs polgármestere, Péterffy Attila azonnal cáfolta. Most úgy tűnik, hogy az MTT mégis megrendezné a szemlét valamilyen formában.
Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.