Színház

Új tantervet készített az SZFE vezetése

2020.12.14. 09:30
Ajánlom
Februártól az őszi félév elmaradt tanegységeit is teljesíthetik a hallgatók - jelent meg a hír az SZFE honlapján.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése – tekintettel az elmúlt hónapok eseményeire – új tantervi rendet készített – közölte az intézmény honlapján. Az új tantervi rend lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy a 2020/2021-es tanév őszi szemeszterében elmaradt tanegységeket utólagosan teljesítsék, valamint a tavaszi szemeszterre tervezett tanegységek akadálytalanul felvegyék "a járványügyi helyzet, az egyetem működését megbénító hallgatói blokád és a sztrájk okozta rendkívüli körülmények ellenére is". Hangsúlyozzák: "Tesszük ezt mindenekelőtt hallgatóink és az őket oktató tanárok érdekében."

Az SZFE vezetése azt írja, az elmúlt napokban "több osztályvezető oktatóval sikerült az együttműködés reményében megtárgyalni" a tanév új rendjét. A vonatkozó rektori utasítás szerint 2021. február 1-től 19-ig pótolható lesz az első félévben felvett órák november 27. és december 12. közé eső része, illetve az elmaradt vizsgák is.

Ez azt jelenti, hogy Szarka Gáborék már nem az egészet, hanem csak két hetet érvénytelenítenének az őszi félévből.

Az egyetem vezetése reméli, a tavaszi szemeszter zavartalan lesz. Arról nem ír a levél, hogy mi lesz azokkal a tanárokkal, akik csak az egyetem autonómiájának visszaállítása esetén tanítanak.

Az SZFE új vezetése Szarka Gábor kancellárt, valamint Novák Emil és Zalán János rektorhelyetteseket jelenti, akik azután kerültek az egyetem élére, hogy Semjén Zsolt Fidesz-KDNP-s képviselő törvényjavaslata nyomán modellváltás zajlott le, és a szeptembertől alapítványi modellben működő kuratórium élére Vidnyánszky Attila került. Az egyetem szenátusától minden jogkört megvontak, amely tiltakozásul lemondott, a diákok pedig elfoglalták az egyetemet. Az SZFE dolgozói október 1-től sztrájkba kezdtek.

Az egyetemfoglaló diákok a járványügyi intézkedések miatt november 11-én elhagyták az épületet, „a blokádot nem feladják, hanem magukkal viszik”.

Ezután Vidnyánszky bejelentette, hogy az őszi félévet érvénytelenítik (amit egy éjjel, minden valószínűség szerint erre a célra meghozott kormányrendelet segítségével sikerült megtenni). (HVG)

Rákérdezünk az SZFE Hallgatói Önkormányzatánál, miként reagálnak a vezetéstől érkező hírre, és frissítjük a cikket.

UPDATE: A hallgatók közleménye.

SZFE-hallgatók: „A tanév rendjének módosítását elutasítjuk”

Kapcsolódó

SZFE-hallgatók: „A tanév rendjének módosítását elutasítjuk”

Közlemény jelent meg a Független Szabad Egyetem közösségi oldalán. Az egyetemfoglalók azt írják, általuk el nem ismert kuratórium és vezetőség tanévrendi módosítását nem fogadják el, mivel azt csak rektor módosíthatná, rektora azonban nincs az intézménynek.

 

 

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház videó

Emberiségtörténettel ünnepli a Vörösmarty Színház a magyar dráma napját

A Vörösmarty Színház tavaly, a pandémia idején nagy vállalkozásba kezdett: négy kortárs drámaíró részvételével ott folytatják, ahol Madách Imre Az ember tragédiáját befejezte, 20-21. századi színekkel egészítve ki az emberiségtörténetet.
Színház hír

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Színház interjú

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.