Színház

Új tantervet készített az SZFE vezetése

2020.12.14. 09:30
Ajánlom
Februártól az őszi félév elmaradt tanegységeit is teljesíthetik a hallgatók - jelent meg a hír az SZFE honlapján.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése – tekintettel az elmúlt hónapok eseményeire – új tantervi rendet készített – közölte az intézmény honlapján. Az új tantervi rend lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy a 2020/2021-es tanév őszi szemeszterében elmaradt tanegységeket utólagosan teljesítsék, valamint a tavaszi szemeszterre tervezett tanegységek akadálytalanul felvegyék "a járványügyi helyzet, az egyetem működését megbénító hallgatói blokád és a sztrájk okozta rendkívüli körülmények ellenére is". Hangsúlyozzák: "Tesszük ezt mindenekelőtt hallgatóink és az őket oktató tanárok érdekében."

Az SZFE vezetése azt írja, az elmúlt napokban "több osztályvezető oktatóval sikerült az együttműködés reményében megtárgyalni" a tanév új rendjét. A vonatkozó rektori utasítás szerint 2021. február 1-től 19-ig pótolható lesz az első félévben felvett órák november 27. és december 12. közé eső része, illetve az elmaradt vizsgák is.

Ez azt jelenti, hogy Szarka Gáborék már nem az egészet, hanem csak két hetet érvénytelenítenének az őszi félévből.

Az egyetem vezetése reméli, a tavaszi szemeszter zavartalan lesz. Arról nem ír a levél, hogy mi lesz azokkal a tanárokkal, akik csak az egyetem autonómiájának visszaállítása esetén tanítanak.

Az SZFE új vezetése Szarka Gábor kancellárt, valamint Novák Emil és Zalán János rektorhelyetteseket jelenti, akik azután kerültek az egyetem élére, hogy Semjén Zsolt Fidesz-KDNP-s képviselő törvényjavaslata nyomán modellváltás zajlott le, és a szeptembertől alapítványi modellben működő kuratórium élére Vidnyánszky Attila került. Az egyetem szenátusától minden jogkört megvontak, amely tiltakozásul lemondott, a diákok pedig elfoglalták az egyetemet. Az SZFE dolgozói október 1-től sztrájkba kezdtek.

Az egyetemfoglaló diákok a járványügyi intézkedések miatt november 11-én elhagyták az épületet, „a blokádot nem feladják, hanem magukkal viszik”.

Ezután Vidnyánszky bejelentette, hogy az őszi félévet érvénytelenítik (amit egy éjjel, minden valószínűség szerint erre a célra meghozott kormányrendelet segítségével sikerült megtenni). (HVG)

Rákérdezünk az SZFE Hallgatói Önkormányzatánál, miként reagálnak a vezetéstől érkező hírre, és frissítjük a cikket.

UPDATE: A hallgatók közleménye.

SZFE-hallgatók: „A tanév rendjének módosítását elutasítjuk”

Kapcsolódó

SZFE-hallgatók: „A tanév rendjének módosítását elutasítjuk”

Közlemény jelent meg a Független Szabad Egyetem közösségi oldalán. Az egyetemfoglalók azt írják, általuk el nem ismert kuratórium és vezetőség tanévrendi módosítását nem fogadják el, mivel azt csak rektor módosíthatná, rektora azonban nincs az intézménynek.

 

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.
Színház hír

Miért pont kivi? – elindultak a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójának próbái

Laetitia Colombani francia szerző darabját Őze Áron rendezésében mutatják be a nyár folyamán Kőszegen. Az előadásban színpadra lép Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám és Kiss Anna Gizella.
Színház ajánló

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Színház hír

Kapunyitási pániktól jogvédelmen át a „píszíségig” – jön a harmadik FREESZEMLE

Több mint ötven programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, közéleti vitákkal és Csányi Vilmos előadásával érkezik a Freeszfe Egyesület fesztiválja június 1. és 4. között.
Színház hír

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.