Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

2021.06.14. 12:35
Ajánlom
Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.

A színház a hibrid évadban összesen 111 alkalommal játszott közönség előtt, online pedig négy bemutatót tartott. A streamek sem mind előre felvett darabok voltak, hét élőadást élőben láthattak a nézők.

A 125. jubileum alkalmából előkerült néhány legendás archív felvétel is, melyeket a Vígszínház ingyenesen tett elérhetővé. Ezekre, valamint a teátrum többi előadására hatalmas volt az érdeklődés,

a közvetítéseket 60 országból több mint 100 ezer néző követte, a jubileumi hét kultikus előadásait pedig közel 50 ezren tekintették meg.

Bár ebben az évadban jóval kevesebbet játszhattak, a hagyományokhoz hűen ezúttal is átadásra került több művészeti díj. A titkos szavazáson választott zsűri a Szatmári István emlékére alapított, legjobb epizódszereplőnek járó „A kiscsillag is csillag díj”-at Antóci Dorottyának ítélte oda, míg az évad legjobb alakításáért járó Ajtay Andor-emlékdíjat Hegyi Barbara vehette át, megosztva Kern Andrással. A legjobb 30 év alatti színésznőnek járó Varsányi Irén-emlékgyűrűt Márkus Luca nyerte el, Míg a Harsányi Zsolt Emlékdíjat Vörös Róbert dramaturg érdemelte ki.

A társadalmi szerepvállalást díjazó Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat a színház igazgatója, Rudolf Péter kapta.

Az évadzárón köszöntötték a társulat születésnaposait és jubiláló tagjait is: Szatmári Liza színésznő 70 éve, Kertes Zsuzsa súgó és Héjj János ügyelő 45 éve, Hordós András, a kelléktár vezetője és Borbiczki Ferenc színművész 30 éve, míg Hegyi Barbara 25 éve erősíti a Vígszínház csapatát.

Vig_foto_gordoneszter_0387-102905.jpeg

A Vígszínház évadzáró társulati ülése (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Vígszínház)

Új tagok is szerződnek a színházhoz, a következő szezontól Kovács Patrícia, Nagy-Kálózy Eszter, Bölkény Balázs, Orosz Ákos és Stohl András is a társulatot erősíti majd, Kövesi Zsombor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója pedig a gyakorlatát tölti az intézményben. Vendégművészként látható lesz a jövő évadban Radnay Csilla és Trokán Anna, és ugyan csak vendégművészként, de továbbra is játszik majd a teátrumban Gilicze Márta, Rudolf Szonja, Kiss Gergely Máté, Orbán Levente, Reider Péter és Tóth András.

A Vígszínház 2021/22-es évada szeptember 4-én kezdődik majd a Szerelmek városa bemutatójával – melyre már megkezdődött a jegyértékesítés –, majd ősszel a Kabaré, A rendes lányok csendben sírnak, A kő és a Bella Figura kőszínházi premierjével folytatódik a szezon.

Fejléckép forrása: Gordon Eszter / Vígszínház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Kapcsolódó

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.
Színház interjú

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.