Színház

Új vezető a Royal Shakespeare Company élén

2012.03.24. 09:32
Ajánlom
Gregory Doran, aki színészként és rendezőként is dolgozott a társulattal, szeptembertől váltja Michael Boydot.

Gregory Doran, aki hatalmas megtiszteltetésnek nevezte a munkát, színészként csatlakozott a színházhoz huszonöt évvel ezelőtt. Rendezőként olyan produkciókkal sikerült kivívnia a kritikusok elismerését, mint a Lóvátett lovagok, az Antonius és Kleopátra, a Macbeth és a Hamlet - David Tennant és Patrick Stewart közreműködésével - televíziós változatainak munkálataiban. Szakmai vélemények szerint nagyszerű választás a pozícióra, aki a Royal Shakespeare Company társulatát 2002 óta művészeti igazgatójaként irányító Michael Boyd mellett dolgozott. A munkát az év második felében kezdi meg.

Az intézményben e kinevezés mellett az utóbbi időszakban jelentős dolgok történtek. A közelmúltban újították fel a társulat Londontól 160 kilométerre északnyugatra fekvő Stratford-upon-Avonban található otthonát. A William Shakespeare szülőhelyén álló épületet csaknem négy évig tartott zárva, nem kevesebb mint százmillió fontért restaurálták, bővítették és korszerűsítették.

Januárban jelentették be, hogy Mark Ravenhill rezidens drámaíróként csatlakozik az RSC-hez. Michael Boyd úgy nyilatkozott, nagy várakozással tekint a munka elé: "Mark megérdemelten Nagy-Britannia egyik legjelentősebb drámaírója, aki mindent megkérdőjelező szemléletmódot és fris színházi szellemiséget hoz a társulatba. Alig várom, hogy vele dolgozhassunk és bemutassuk azt a két darabot, amit felkérésünkre ír." Az előző, jubileumi évadban - az RSC fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte - Ravenhill elkezdett ismerkedni a társulattal: olvasópróbát tartott két darabból, egy közönségtalálkozón pedig, ahol az RSC-beli ősbemutatókról volt szó, moderátorként vett részt. Idén nyáron a színház szervezésében kerül megrendezésre a nyári londoni olimpiával egybeeső Shakespeare Világfesztivál, Tim Minchin írta musicalük, a Matilda pedig közönség- és több Olivier-jelölésével a szakmai sikert is learatta.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utolsó szakaszához érkezett a Radnóti színpadának felújítása

Négy évad után szeptembertől ismét a teljes színpadon játszhat a társulat, a színház pedig betekintést engedett a felújítási folyamatba.
Színház hír

Felháborodást váltott ki a Globe Színház Jeanne d’Arc-ábrázolása

Elrugaszkodva az eddigi ábrázolásmódoktól, nembináris karakterként jelenik meg Szent Johanna a londoni Globe Színház "I, Joan" című előadásában – adta hírül az Independent.
Színház hír

Új díjat alapított a Színházi Kritikusok Céhe

Az idén 30 éves Kerekasztal Színház és a 25 éves Káva Kulturális Műhely kapja a Színházi Kritikusok Céhének új elismerését, a Jövő díjat, amelyet olyan társulatoknak ítélnek oda, akik innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgoznak a társadalmi folyamatok alakításán.
Színház hír

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Színház lapszemle

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.