Színház

Újabb levél a miskolci színház ügyében

2011.10.27. 18:00
Ajánlom
A Magyar Színházi Társaság levélben kéri Miskolc polgármesterét és az önkormányzati testületet arra, hogy oldja fel a Miskolci Nemzeti Színházat sújtó költségvetési zárlatot, valamint biztosítsa Halasi Imre igazgatónak a megfelelő körülményeket a szerződésében megadott időpontig, és ezzel a társulatnak a nyugodt művészi munkához szükséges feltételeket

A Magyar Színházi Társaság az MTI-t csütörtökön arról tájékoztatta, hogy a szervezet hétfői elnökségi ülésén részt vett Halasi Imre, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, aki beszámolt a színházban zajló eseményekről, a színház anyagi helyzetéről. Ezek alapján a szervezet elnöksége ismét levélben fordult Kriza Ákos polgármesterhez. A fenntartó önkormányzat augusztusban zárolta a város idei költségvetésének egy részét, mintegy kétmilliárd forintot, amelyből 88 millió forint érinti a teátrumot. A Magyar Színházi Társaság a döntést követően levélben adott hangot a miskolci színház elsorvasztásától való félelmének és kérte a zárlat feloldását. A szervezet elnöksége csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott újabb levelében úgy fogalmaz: a polgármester augusztusi levelükre adott gyors válasza - amelyben elismerte igazukat, s köszönetet mondott Halasi Imrének, amiért alkalmazkodott a nehéz helyzethez - bizakodásra adott okot. Mint írják, ezek után megdöbbentek azon, hogy ismét a Miskolci Nemzeti Színház került az egyébként sem csendes színházi élet középpontjába. "Ön magához rendelte az igazgató urat, közölte, hogy a színház megromlott gazdasági helyzete miatt javasolni fogja a közgyűlésnek önkormányzati biztos kinevezését a színház élére. S bár továbbra is Halasi Imre az igazgató, 2012. december 31-ig érvényes szerződése ellenére a színházi szezon végén távoznia kell" - olvasható a levélben.

A Miskolci Nemzeti Színház az ország egyik legnagyobb, legkorszerűbb, öt játszóhellyel rendelkező épülete. Egy igazi nemzeti színház több tagozattal: a prózai társulat mellett opera- és tánctagozattal - hangsúlyozzák a levélben, amelyben kitérnek arra, hogy évi több mint 400 előadásával több mint 300 embernek és családjának nyújt munkalehetőséget, megélhetést a teátrum. Ismételten felhívják a figyelmet arra is, hogy az érvényben lévő előadóművészeti törvény értelmében az önkormányzatnak arányosan vissza kell fizetnie a központi támogatás azon részét, amellyel a fenntartó csökkentette saját támogatását. Ez nemcsak az önkormányzatot sújtaná, hanem a színházat is, amely így többszörösen is vesztes lesz: csökken az önkormányzati támogatás, a központi támogatás, s a csökkent előadásszám miatt a saját bevétel és az ahhoz kapcsolódó, társasági adó terhére elszámolható támogatás is. Emlékeztetnek arra, hogy a módosított előadóművészeti törvényhez most készülnek a miniszteri végrehajtási rendeletek. Bizonytalan még, hogy ki milyen kategóriába kerül, de az biztos, hogy a Miskolci Nemzeti Színház helye eddig a kiemelt nemzeti színházak között volt, ami megkülönböztetett állami támogatást jelent. Ha azonban a színház továbbra sem kapja meg a zárolt összeget, az valamelyik tagozat megszűnéséhez, s ezzel együtt a nemzeti színházi státusz elvesztéséhez vezet - írják a levélben, hozzáfűzve, hogy ez "veszélyezteti a repertoárt, a társulatot, az egész kultúrát Miskolcon - nem csupán a színházat, hanem a vele szoros kapcsolatban lévő zenét, táncot, képzőművészetet is".

Hangsúlyozzák, hogy a színház igazgatója a zárolások hírére a legvégsőkig elment a költségek csökkentésében. "Romló gazdasági mutatókra hivatkozni ilyen helyzetben enyhén szólva is koncepcionálisnak tűnik: mintha minden alkalmat megragadnának egy a korábbi ciklus alatt kinevezett intézményvezető idő előtti eltávolításához. Pedig Önök is tudják, hogy az anyagi problémák az önkormányzati intézkedésekből adódtak, s hogy Halasi nem kíván újra indulni az igazgatói posztért megbízatása lejárta után" - mutatnak rá a levélben. "Talán nem tűnik téves következtetésnek, ha az országban az utóbbi időkben tapasztalható színházigazgatói kinevezések anomáliái után itt is politikai indíttatásokra gyanakszunk" - írják, hozzátéve: remélik, hogy a polgármester és az önkormányzat átértékeli döntését, minél hamarabb feloldja az elrendelt zárlatot, s biztosítja Halasi Imrének a megfelelő körülményeket a szerződésében megadott időpontig, és ezzel a társulatnak a nyugodt művészi munkához szükséges feltételeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.