Színház

Újabb levél a miskolci színház ügyében

2011.10.27. 18:00
Ajánlom
A Magyar Színházi Társaság levélben kéri Miskolc polgármesterét és az önkormányzati testületet arra, hogy oldja fel a Miskolci Nemzeti Színházat sújtó költségvetési zárlatot, valamint biztosítsa Halasi Imre igazgatónak a megfelelő körülményeket a szerződésében megadott időpontig, és ezzel a társulatnak a nyugodt művészi munkához szükséges feltételeket

A Magyar Színházi Társaság az MTI-t csütörtökön arról tájékoztatta, hogy a szervezet hétfői elnökségi ülésén részt vett Halasi Imre, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, aki beszámolt a színházban zajló eseményekről, a színház anyagi helyzetéről. Ezek alapján a szervezet elnöksége ismét levélben fordult Kriza Ákos polgármesterhez. A fenntartó önkormányzat augusztusban zárolta a város idei költségvetésének egy részét, mintegy kétmilliárd forintot, amelyből 88 millió forint érinti a teátrumot. A Magyar Színházi Társaság a döntést követően levélben adott hangot a miskolci színház elsorvasztásától való félelmének és kérte a zárlat feloldását. A szervezet elnöksége csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott újabb levelében úgy fogalmaz: a polgármester augusztusi levelükre adott gyors válasza - amelyben elismerte igazukat, s köszönetet mondott Halasi Imrének, amiért alkalmazkodott a nehéz helyzethez - bizakodásra adott okot. Mint írják, ezek után megdöbbentek azon, hogy ismét a Miskolci Nemzeti Színház került az egyébként sem csendes színházi élet középpontjába. "Ön magához rendelte az igazgató urat, közölte, hogy a színház megromlott gazdasági helyzete miatt javasolni fogja a közgyűlésnek önkormányzati biztos kinevezését a színház élére. S bár továbbra is Halasi Imre az igazgató, 2012. december 31-ig érvényes szerződése ellenére a színházi szezon végén távoznia kell" - olvasható a levélben.

A Miskolci Nemzeti Színház az ország egyik legnagyobb, legkorszerűbb, öt játszóhellyel rendelkező épülete. Egy igazi nemzeti színház több tagozattal: a prózai társulat mellett opera- és tánctagozattal - hangsúlyozzák a levélben, amelyben kitérnek arra, hogy évi több mint 400 előadásával több mint 300 embernek és családjának nyújt munkalehetőséget, megélhetést a teátrum. Ismételten felhívják a figyelmet arra is, hogy az érvényben lévő előadóművészeti törvény értelmében az önkormányzatnak arányosan vissza kell fizetnie a központi támogatás azon részét, amellyel a fenntartó csökkentette saját támogatását. Ez nemcsak az önkormányzatot sújtaná, hanem a színházat is, amely így többszörösen is vesztes lesz: csökken az önkormányzati támogatás, a központi támogatás, s a csökkent előadásszám miatt a saját bevétel és az ahhoz kapcsolódó, társasági adó terhére elszámolható támogatás is. Emlékeztetnek arra, hogy a módosított előadóművészeti törvényhez most készülnek a miniszteri végrehajtási rendeletek. Bizonytalan még, hogy ki milyen kategóriába kerül, de az biztos, hogy a Miskolci Nemzeti Színház helye eddig a kiemelt nemzeti színházak között volt, ami megkülönböztetett állami támogatást jelent. Ha azonban a színház továbbra sem kapja meg a zárolt összeget, az valamelyik tagozat megszűnéséhez, s ezzel együtt a nemzeti színházi státusz elvesztéséhez vezet - írják a levélben, hozzáfűzve, hogy ez "veszélyezteti a repertoárt, a társulatot, az egész kultúrát Miskolcon - nem csupán a színházat, hanem a vele szoros kapcsolatban lévő zenét, táncot, képzőművészetet is".

Hangsúlyozzák, hogy a színház igazgatója a zárolások hírére a legvégsőkig elment a költségek csökkentésében. "Romló gazdasági mutatókra hivatkozni ilyen helyzetben enyhén szólva is koncepcionálisnak tűnik: mintha minden alkalmat megragadnának egy a korábbi ciklus alatt kinevezett intézményvezető idő előtti eltávolításához. Pedig Önök is tudják, hogy az anyagi problémák az önkormányzati intézkedésekből adódtak, s hogy Halasi nem kíván újra indulni az igazgatói posztért megbízatása lejárta után" - mutatnak rá a levélben. "Talán nem tűnik téves következtetésnek, ha az országban az utóbbi időkben tapasztalható színházigazgatói kinevezések anomáliái után itt is politikai indíttatásokra gyanakszunk" - írják, hozzátéve: remélik, hogy a polgármester és az önkormányzat átértékeli döntését, minél hamarabb feloldja az elrendelt zárlatot, s biztosítja Halasi Imrének a megfelelő körülményeket a szerződésében megadott időpontig, és ezzel a társulatnak a nyugodt művészi munkához szükséges feltételeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.