Színház

Újabb levél a miskolci színház ügyében

2011.10.27. 18:00
Ajánlom
A Magyar Színházi Társaság levélben kéri Miskolc polgármesterét és az önkormányzati testületet arra, hogy oldja fel a Miskolci Nemzeti Színházat sújtó költségvetési zárlatot, valamint biztosítsa Halasi Imre igazgatónak a megfelelő körülményeket a szerződésében megadott időpontig, és ezzel a társulatnak a nyugodt művészi munkához szükséges feltételeket

A Magyar Színházi Társaság az MTI-t csütörtökön arról tájékoztatta, hogy a szervezet hétfői elnökségi ülésén részt vett Halasi Imre, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, aki beszámolt a színházban zajló eseményekről, a színház anyagi helyzetéről. Ezek alapján a szervezet elnöksége ismét levélben fordult Kriza Ákos polgármesterhez. A fenntartó önkormányzat augusztusban zárolta a város idei költségvetésének egy részét, mintegy kétmilliárd forintot, amelyből 88 millió forint érinti a teátrumot. A Magyar Színházi Társaság a döntést követően levélben adott hangot a miskolci színház elsorvasztásától való félelmének és kérte a zárlat feloldását. A szervezet elnöksége csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott újabb levelében úgy fogalmaz: a polgármester augusztusi levelükre adott gyors válasza - amelyben elismerte igazukat, s köszönetet mondott Halasi Imrének, amiért alkalmazkodott a nehéz helyzethez - bizakodásra adott okot. Mint írják, ezek után megdöbbentek azon, hogy ismét a Miskolci Nemzeti Színház került az egyébként sem csendes színházi élet középpontjába. "Ön magához rendelte az igazgató urat, közölte, hogy a színház megromlott gazdasági helyzete miatt javasolni fogja a közgyűlésnek önkormányzati biztos kinevezését a színház élére. S bár továbbra is Halasi Imre az igazgató, 2012. december 31-ig érvényes szerződése ellenére a színházi szezon végén távoznia kell" - olvasható a levélben.

A Miskolci Nemzeti Színház az ország egyik legnagyobb, legkorszerűbb, öt játszóhellyel rendelkező épülete. Egy igazi nemzeti színház több tagozattal: a prózai társulat mellett opera- és tánctagozattal - hangsúlyozzák a levélben, amelyben kitérnek arra, hogy évi több mint 400 előadásával több mint 300 embernek és családjának nyújt munkalehetőséget, megélhetést a teátrum. Ismételten felhívják a figyelmet arra is, hogy az érvényben lévő előadóművészeti törvény értelmében az önkormányzatnak arányosan vissza kell fizetnie a központi támogatás azon részét, amellyel a fenntartó csökkentette saját támogatását. Ez nemcsak az önkormányzatot sújtaná, hanem a színházat is, amely így többszörösen is vesztes lesz: csökken az önkormányzati támogatás, a központi támogatás, s a csökkent előadásszám miatt a saját bevétel és az ahhoz kapcsolódó, társasági adó terhére elszámolható támogatás is. Emlékeztetnek arra, hogy a módosított előadóművészeti törvényhez most készülnek a miniszteri végrehajtási rendeletek. Bizonytalan még, hogy ki milyen kategóriába kerül, de az biztos, hogy a Miskolci Nemzeti Színház helye eddig a kiemelt nemzeti színházak között volt, ami megkülönböztetett állami támogatást jelent. Ha azonban a színház továbbra sem kapja meg a zárolt összeget, az valamelyik tagozat megszűnéséhez, s ezzel együtt a nemzeti színházi státusz elvesztéséhez vezet - írják a levélben, hozzáfűzve, hogy ez "veszélyezteti a repertoárt, a társulatot, az egész kultúrát Miskolcon - nem csupán a színházat, hanem a vele szoros kapcsolatban lévő zenét, táncot, képzőművészetet is".

Hangsúlyozzák, hogy a színház igazgatója a zárolások hírére a legvégsőkig elment a költségek csökkentésében. "Romló gazdasági mutatókra hivatkozni ilyen helyzetben enyhén szólva is koncepcionálisnak tűnik: mintha minden alkalmat megragadnának egy a korábbi ciklus alatt kinevezett intézményvezető idő előtti eltávolításához. Pedig Önök is tudják, hogy az anyagi problémák az önkormányzati intézkedésekből adódtak, s hogy Halasi nem kíván újra indulni az igazgatói posztért megbízatása lejárta után" - mutatnak rá a levélben. "Talán nem tűnik téves következtetésnek, ha az országban az utóbbi időkben tapasztalható színházigazgatói kinevezések anomáliái után itt is politikai indíttatásokra gyanakszunk" - írják, hozzátéve: remélik, hogy a polgármester és az önkormányzat átértékeli döntését, minél hamarabb feloldja az elrendelt zárlatot, s biztosítja Halasi Imrének a megfelelő körülményeket a szerződésében megadott időpontig, és ezzel a társulatnak a nyugodt művészi munkához szükséges feltételeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház debrecen

Még egy színházat neveznek el Latinovits Zoltánról

Debrecenben felújítják a Csokonait, az újonnan nyíló Latinovits Színház pedig kortárs színházművészet játszóhelye lesz.
Színház ajánló

Kamaraszínházi produkciókkal jön a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország augusztus 24. és szeptember 15. között rendezi meg a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen Európa több országából mutatkoznak be roma társulatok, produkciók.
Színház színházak éjszakája

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Színház gyász

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Színház ajánló

Idén is együtt mulathatunk az örkényes színészekkel – jön a 9. Örkény kert

Egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téri teátrum szeptember 7-én.