Színház

Újabb oktatókat bocsátottak el az SZFE-ről

2022.09.02. 15:15
Ajánlom
Az elmúlt napokban Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora több oktatót is menesztett, a Népszava információi szerint pedig most újabb munkatársaitól válik meg az intézmény. A Színházi Intézet nemrég kinevezett vezetője, Herczeg Tamás Forgács Péter egyetemi docensnek és Koltai M. Gábor tanársegédnek mondott fel.

A távozó tanárok már a modellváltás előtt is az SZFE munkatársai voltak. Forgács Péter 2001 óta dolgozik az egyetemen, több osztályt is vezetett társosztályfőnökként. Jelenleg három színészosztályban tanít, néhány éve pedig elvégezte a Doktori Iskola képzését is.

Koltai M. Gábor négy évvel a modellváltás előtt érkezett az intézménybe, azóta tanársegédként dolgozott, többek között a Hegedűs D. Géza és Ifj. Vidnyánszky Attila által vezetett színészosztályban, illetve Novák Eszter zenés színészosztályában.

Eközben az SZFE közleményt adott ki az elbocsátások ügyében. Ebben azt írják, hogy számos olyan információ látott napvilágot, amely nem felel meg a valóságnak.

„Napjainkra Egyetemünk költségvetésileg, infrastrukturálisan és szervezetileg is stabil intézmény, mely szakmailag fejlődő működési pályán van, mindez hosszú távra biztosítja az előrehaladás lehetőségét, a minőségi munka megvalósítását”

– írják, hozzátéve, hogy a sikeres akkreditációs procedúra, valamint az elmúlt két év eredményei a modellváltás sikerességét bizonyítják.

A közleményben szót ejtenek a megújuló épületekről és eszközparkról, az elbocsátások kapcsán pedig Rátóti Zoltánhoz hasonlóan megjegyzik, hogy azok „megalapozottak, előkészítettek, átgondoltak és jogszerűek” voltak, és megfelelnek minden hatályos törvénynek.

„Az átalakulással érintett szervezeteink jelenleg is működőképesek, a bennük feladatot ellátó tanáraink minden kötelező feltételnek megfelelnek, Szenátusunk aktívan és jogszerűen irányítja Egyetemünket” – zárja közleményét az intézmény.

Az egyetem Papagenonak küldött rövid nyilatkozata szerint a most menesztett Forgács Péter és Koltai M. Gábor számára továbbra is biztosítják, hogy óraadóként oktathassanak az SZFE-n, de már egy megváltozott jogviszonyban. „Ezért kizárólag az ő döntésükön múlik, hogy élnek-e a felajánlott lehetőséggel” – tudatták.

Fejléckép: Herczeg Tamás (forrás: Szegedi Szabadtéri Színpad)

Azonnali hatállyal menesztették Karsai Györgyöt, művészek és intézmények szólaltak fel a döntés ellen

Kapcsolódó

Azonnali hatállyal menesztették Karsai Györgyöt, művészek és intézmények szólaltak fel a döntés ellen

Rátóti Zoltán augusztus 26-án délelőtt felmentette tisztségéből Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét – tudta meg a Népszava. A döntés ellen többen felszólaltak, köztük a Színházi Kritikusok Céhe és a Doktori Iskola hallgatói is.

Megszakadhatnak a doktori védési procedúrák Karsai György elbocsátása miatt

Megszakadhatnak a doktori védési procedúrák Karsai György elbocsátása miatt

Augusztus 26-án Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora azonnali hatállyal és indoklás nélkül menesztette Karsai Györgyöt, a Doktori Iskola vezetőjét. A döntés ellen sorra szólaltak fel a színházi élet szereplői, végül a 444 megkeresésére maga Karsai is elmondta a véleményét az ügyről.

Rátóti Zoltán engedélyezi Karsai Györgynek, hogy befejezze megkezdett feladatait

Rátóti Zoltán engedélyezi Karsai Györgynek, hogy befejezze megkezdett feladatait

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora állítja, hogy átgondoltan és jogszerűen rúgta ki a Doktori Iskola vezetőjét – írja a Népszava.

M. Tóth Géza egykori rektort is kizárták az SZFE Doktori Tanácsából

M. Tóth Géza egykori rektort is kizárták az SZFE Doktori Tanácsából

Karsai György kizárása után a Népszava birtokába jutott egy levél, amelyben az SZFE oktatói tiltakoznak az elbocsátások, többek között M. Tóth Gáza és Balázs Gábor Doktori Tanácsból történő kizárása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.