Színház

Újabb ősbemutatót tűz műsorra a Radnóti Színház

2023.03.03. 13:45
Ajánlom
Bartis Attila: A vége című regényéből a színház felkérésére Mikó Csaba készített adaptációt, az előadást Nagy Péter István rendezi. „Szabad András szabad akar lenni, de valamikor régen bezárult, ahogy a történelem átgázolt a családján” – mondja a darabról Porogi Ádám, az előadás egyik főszereplője.

A Kályha Kati után újabb ősbemutatóra készül a Radnóti Színház: a Don Carlost és a 451 Fahrenheitet is színpadra állító Nagy Péter István választása ezúttal Bartis Attila 2015-ben megjelent, A vége című művére esett. „Amikor először olvastam a regényt, éppen Prágában töltöttem hosszabb időt. Ahogyan a főszereplő kószál Budapest utcáin, ugyanúgy jártam végig én is Prága utcáit. Olyan volt, mintha ez a kívülálló megfigyelő szemléletmód átragadt volna rám. Egyből beleszerettem a könyvbe, tele van olyan témával, ami könnyűvé teszi az anyaghoz való személyes kapcsolódást. A történetet Szabad András elbeszélésében ismerjük meg. Őt a különböző életperiódusokban más-más színész játssza, akik folyamatosan kavarognak a történetben, hol reflektálnak, hol kiegészítik egymást. Ez gazdag játéklehetőséget rejt magában” – árulta el a készülő előadásról a rendező.

A Nyugalom című regényével az irodalmi életbe berobbanó Bartis Attila örömmel fogadta A vége színpadi adaptációjának ötletét, különösen, mivel – mint mondja – soha egy pillanatra sem merült fel benne, hogy ez valaha bárkinek is eszébe jutna.

Számomra akkor jó egy adaptáció, ha olyan, mint egy mag. Amiből teljesen új fa nő, de felismerhető benne az a fa is, amelyiknek a magjából lett.

Magyarán, ha az előadás ötödik percében már elfelejtettem, hogy ezt én írtam, és visz magával, olyan helyekre is, ahol a regény írása közben nem jártam. Ez szerintem ilyen előadás lesz.

aVege_radnoti_ea_01_domolky_PRINT_019-132501.jpg

A vége előadásának egyik jelenete (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)

A történet főhőse, Szabad András már gyerekkorában eldönti, hogy fotográfus lesz. Az ő objektívjén keresztül tekintünk vissza egy szerelem, egy család és egy ország egymást keresztül-kasul átfonó történetére. Szereplői sodródnak és döntenek, örökölt családi mintáikkal és traumáikkal mint démonokkal küzdenek, miközben a huszadik század második felének bezártságában egymás és egy szabadabb élet reménye felé nyújtóznak. Szabad Andrást különböző életszakaszaiban három színész alakítja: László Zsolt, Porogi Ádám és Katona Péter Dániel egyetemi hallgató. Porogi Ádám szerint „Szabad András szabad akar lenni, de valamikor régen bezárult, ahogy a történelem átgázolt a családján. Mit kezd azzal az ember, hogy az apja börtönben volt, de nem azért, mert bűnöző; hogy a rokonait meggyilkolják, pusztán azért, mert nem felelnek meg az aktuális ideológiának; hogy végsősoron a politika igazságtalansága miatt elárvul? Milyen helyeken keresi ezután a boldogságot?

A történet másik központi alakja Zárai Éva, akit Szabad András a Városligetben egy fényképezőgép keresőjén át pillant meg először. Az őt alakító Lovas Rozi szerint igazi „titoknő”, akihez nehéz közel kerülni, megfejteni: „A regény, amely alapján készült a színpadi verzió, egyszemély-központú, mindenki más az elbeszélő szűrőjén keresztül látszódik, ezen kell áttörni a többi karakterhez. Éva életének egy bizonyos részét nem szeretné senkivel megosztani, inkább túllépne azon.

Egy életrevaló, energiával és erotikával teli, intelligens, letaglózó nő lehetne, ha ezek a traumák nem lennének az élete részei.

Titoknősége ebből az elásni vágyott gyerekkori traumából indul.”

aVege_radnoti_ea_01_domolky_PRINT_031-132716.jpg

Porogi Ádám, Rusznák András és Bata Éva A vége előadásában (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)

A további karaktereket – szülőket, szerelmeket, barátokat, mentorokat, kis- és nagyhatalmú embereket – Kováts Adél, Rusznák András, Berényi Nóra Blanka, Bálint András, Pál András és vendégművészként Bata Éva kelti életre. A több mint 600 oldalas regényből Mikó Csaba készített színpadi adaptációt, a rendezővel és a dramaturg Sándor Júliával szoros együttműködésben. Az alkotók ígérete szerint Schnábel Zita világítástechnikára építő díszletterve Wurk Ikona LED designer közreműködésével, Pattantyus Dóra jelmezei, valamint a Dargay Marcell és Csizmás András által jegyzett zene gondoskodik arról, hogy egy igazán innovatív, kortárs művet láthasson a színpadon a közönség.

A vége előadását mi is ajánlottuk a márciusi premierek között.  

Az előadást március 5-én mutatják be a Radnóti Színházban, majd ezt követően március 7-én, 16-án és 27-én, illetve áprilisban 2-án, 4-én és 14-én látható.

Fejléckép: Kováts Adél és Porogi Ádám A vége előadásában (fotó / forrás: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)

Menni kéne – amire márciusban beindulunk

Kapcsolódó

Menni kéne – amire márciusban beindulunk

Szigorúan szubjektív színházi ajánlónkban szerkesztőségünk tagjai olyan bemutatókat válogatnak össze hóról hóra, amelyektől ideális esetben semmi nem tarthat vissza minket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.
Színház ajánló

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház ajánló

Színes nemzetközi programmal ünnepli fennállásának 200. évfordulóját a Miskolci Nemzeti Színház

Miskolcon a 2023-as esztendőt a kultúra évének szánják, ugyanis a város több kulturális intézménye is idén jubilál: a Csodamalom Bábszínház 30, a Miskolci Szimfonikus Zenekar 60, a Miskolci Nemzeti Színház pedig 200 éves.
Színház interjú

„A színésznők miatt lettem színész” – beszélgetés Epres Attilával új bemutatója, a Szívhang kapcsán

Epres Attila első alkalommal lép fel a Rózsavölgyi Szalonban. Az évtizedeken át az egyik legtöbbet foglalkoztatott színésztől megtudtuk, miért örül a beugrásoknak, mi a különbség számára munka és játék között és mit szeret a szumóban.