Színház

Újabb tanár mondott fel az SZFE-n

2020.10.01. 09:55
Ajánlom
B. Marton Frigyes a közösségi médiában közölte döntését. „Nem kívánom legitimálni a helyzetet” – írta.
Marton-Frigyes-100132.jpg

B. Marton Frigyes

Október 1-jével felmondott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen B. Marton Frigyes.

Az SZFE önkényes átalakítása miatt október elsejével a tanári szerződésemet felmondtam. Nem kívánom legitimálni a kialakult helyzetet

– írta.

B. Marton Frigyes 1951-ben született, operatőr, rendező, egyetemi tanár. Apja, Marton Frigyes színházi rendező volt, ő maga is az SZFE hallgatója volt 1975-79 között. 2013-tól tanított az egyetemen. 2003-ban Balázs Béla-díjat, 2007-ben Illés György-díjat kapott.

A Vidnyánszky-vezette új egyetemi kuratórium elleni tiltakozásul több oktató felmondott már az SZFE-n, Máté Gábor huszonhét év után hagyta ott az egyetemet, Enyedi Ildikó, Ascher Tamás és Pelsőczy Réka is távozott.

27 év után távozik az SZFE-ről Máté Gábor

Kapcsolódó

27 év után távozik az SZFE-ről Máté Gábor

A Katona József Színház igazgatója egyetért a hallgatók céljaival.

Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az M5 szerda esti műsorában elmondtaNovák Emil filmrendező általános rektorhelyettesként, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik október 1-től. Reisz Gábor rendező csütörtök délelőtt saját közösségi felületén jelentette be, hogy kilép a Novák Emil elnökletével vezetett Magyar Filmakadémiából kilépek. "Nem akartam ennyire teátrálisan, de az oldalukon nincs ilyen opció. A továbbiakban beállítom a hírleveleiket spambe" - tette hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház szfe

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE sztrájkja

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése közleményben tudatta, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése értelmében jogellenes az egyetem dolgozóinak sztrájkja.
Színház ajánló

1956 színházáról akkor és most – 5+1 darab a forradalomról

Miközben a forradalom hangjai felzúgtak az utcákon, 1956 színházában is zajlott az élet. Október 23-án délelőtt a Nemzeti Színházban Háy Gyula Varró Gáspár igazsága című darabját próbálták, megtartották a Salemi boszorkányok olvasópróbáját, este pedig Schiller Ármány és szerelem című drámája volt műsorra tűzve. Utóbbiban Ferrari Violetta, a kor ünnepelt színésznője játszotta a főszerepet – ekkor még nem tudták, hogy utoljára lép színpadra a Nemzetiben.
Színház magazin

70 éves Robin Williams magyar hangja, Mikó István

„Még nem vettünk fel?” – kérdezte tőle a főiskolai felvételin Kazimír Károly, akivel addigra a Vízivárosi pinceklubban, ami a Kaláka Együttes törzshelye is volt, összetegeződtek. A sikeres felvételi után aztán már egyenes út vezetett a Jászai Mari-díjig és az érdemes művész kitüntetésig.
Színház hír

Tompa Gábor marad az Európai Színházi Unió elnöke

Bár a járványhelyzet miatt az idén 30 éves Európai Színházi Unió második közgyűlése online térbe kényszerült, az UTE tagszínházai egyhangúlag szavazták meg Tompa Gábort az elnöki posztra.