Színház

Újabb tanár mondott fel az SZFE-n

2020.10.01. 09:55
Ajánlom
B. Marton Frigyes a közösségi médiában közölte döntését. „Nem kívánom legitimálni a helyzetet” – írta.
Marton-Frigyes-100132.jpg

B. Marton Frigyes

Október 1-jével felmondott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen B. Marton Frigyes.

Az SZFE önkényes átalakítása miatt október elsejével a tanári szerződésemet felmondtam. Nem kívánom legitimálni a kialakult helyzetet

– írta.

B. Marton Frigyes 1951-ben született, operatőr, rendező, egyetemi tanár. Apja, Marton Frigyes színházi rendező volt, ő maga is az SZFE hallgatója volt 1975-79 között. 2013-tól tanított az egyetemen. 2003-ban Balázs Béla-díjat, 2007-ben Illés György-díjat kapott.

A Vidnyánszky-vezette új egyetemi kuratórium elleni tiltakozásul több oktató felmondott már az SZFE-n, Máté Gábor huszonhét év után hagyta ott az egyetemet, Enyedi Ildikó, Ascher Tamás és Pelsőczy Réka is távozott.

27 év után távozik az SZFE-ről Máté Gábor

Kapcsolódó

27 év után távozik az SZFE-ről Máté Gábor

A Katona József Színház igazgatója egyetért a hallgatók céljaival.

Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az M5 szerda esti műsorában elmondtaNovák Emil filmrendező általános rektorhelyettesként, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik október 1-től. Reisz Gábor rendező csütörtök délelőtt saját közösségi felületén jelentette be, hogy kilép a Novák Emil elnökletével vezetett Magyar Filmakadémiából kilépek. "Nem akartam ennyire teátrálisan, de az oldalukon nincs ilyen opció. A továbbiakban beállítom a hírleveleiket spambe" - tette hozzá.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.