Színház

Újcirkusz testközelből

2016.11.11. 12:58
Ajánlom
A kritikát, a szakmát és a közönséget egyaránt elbűvölve hódította meg az újcirkusz hazáját, Montrealt a Recirquel. A szakmai közönség ovációval, a helyi lapok pedig ötcsillagos kritikával fogadták a Cirkusz az Éjszakában észak-amerikai premierjét. A Müpa új, 360 fokos videójával pedig az is részese lehet az újcirkusz-élménynek, aki még nem látta élőben a társulatot.

Magyarország első újcirkusz társulata, a Recirquel 2012-es megalakulásuk óta számos hazai és nemzetközi sikert ért el. Négy, egész estés produkciójuk a bemutató óta sikerrel fut a Müpa Fesztivál Színházában, de az ország határain túl is egyre többen ismerik meg a lélegzetelállító előadásokat.

DSC 9464

DSC 9464 (Fotó/Forrás: Alexandre Galliez)

Az évek során számos európai és tengeren túli színház visszatérő fellépői lettek. A társulat Cirkusz az Éjszakában című előadását október 12. és 22. között összesen több mint tízezer néző csodálhatta meg a világhírű Cirque de Soleil által alapított La TOHU kőszínházban. „A Recirquel előadása nem hagyományos cirkusz, hanem egy igazi kortárs műfaj, amit nagyon jó volt felfedezni” – mondta Stéphanie Lavoie, a La TOHU igazgatója. A legnagyobb francia nyelvű kanadai napilap, a Le Journal de Montréal szerint a Recirquel egyenesen „újra felfedezte a kortárs cirkuszművészetet.”

Tavasszal a világ egyik legnagyobb színházi fesztiválja, a Festival Iberoamericano de Teatro de Bogota vendégeként léptek fel a kolumbiai fővárosban, szeptemberben pedig Santiago de Chile közönsége láthatta a Párizs Éjjelt. A társulat október végén két előadás erejéig hazajött a Müpába, de már gőzerővel készülnek a kanadai visszatérésre: ezúttal a Québecben rendezett CINARS Biennale fesztiválra, az előadó-művészet egyik legfontosabb seregszemléjére kaptak meghívást, és lépnek fel november 16-án. Az esemény kétévente kerül megrendezésre, melyen közel 1500 résztvevő gyűlik össze a világ több mint negyven országából.

A hazai publikum legközelebb december 14. és 17. között A Meztelen Bohóc, december 30-án pedig a Non Solus előadásokon találkozhat újra a társulattal a Müpában. Ám addig se kell nélkülözni az újcirkusz élményét, hiszen a Müpa legújabb 360 fokos videójának köszönhetően – ugyan csak virtuális formában –, de bármikor újra részeseivé válhatunk a Recirquel varázslatos világának. A 360 fokos videó egy előremutató kezdeményezés egyik első lépése, amellyel a Müpa a virtuális és kiterjesztett valóságon keresztül szeretné elérni az újdonságokra nyitott koncertlátogatóit. A 3 perces videó 10 kamera képéből állt össze, amelynek köszönhetően a néző 360 fokban, szinte testközelből csodálhatja meg a Recirquel artistáinak precízen kidolgozott mozdulatait. A felvételt összesen öt alkalommal kellett megismételni, amely nemcsak óriási koncentrációt és erőfeszítést, de bonyolult koreográfiát is igényelt az artisták részéről.

A Recirquelről szóló 360 fokos videó megtekinthető  itt

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.