Színház

Újra -és Madáchra- szabad a pálya!

2011.07.29. 15:34
Ajánlom
Igazgatói pályázatok a Madách és az Új Színház vezetői posztjára. A leendő vezetőktől azt várják, hogy megtartsák a színházak jelenlegi profilját.

A két színház ügyvezetői munkakörének betöltésére öt éves határozott idejű - 2012. február 1-jétől 2017. január 31-ig tartó -  munkajogviszony keretében kerül sor. A pályázat beadási határideje mindkét esetben 2011. augusztus 28. A pályázatokat az előadó-művészeti törvény előírásai alapján létrehozott szakmai bizottság véleményének mérlegelésével Tarlós István főpolgármester bírálja el és dönt a munkakör betöltéséről a benyújtást követő 45 napon belül.

A kormany.hu portálon közzétett pályázati felhívások szerint a Madách Színház vezetőjének feladata világszerte sikeres, igényes musicalek bemutatása, valamint kiváló magyar szerzők zenés darabjainak színpadra állítása korszerű színháztechnikai eszközökkel és szcenikai háttérrel, igényes szórakoztató prózai művek bemutatása. Emellett helyet kell adnia egyedi hangvételű kamaraesteknek és lehetőséget kell biztosítani fiatal tehetségeknek.

Az Új Színház vezetőjétől azonban elsősorban klasszikus és kortárs magyar művek, és színvonalas világirodalmi művek bemutatását várják el, megtartva a színház jelenlegi közönségét. Ugyanakkor új nézőrétegeket, valamennyi korosztályt is meg kell céloznia. A kiírás kiemeli a határon túli rendezőkkel folytatott együttműködést, illetve anyanyelvünk ápolását (!).

A munkakör betöltésének feltétele - mindkét esetben, az előadó-művészeti törvény értelmében - a színházi alaptevékenységnek megfelelő szakirányú felsőfokú végzettség és legalább öt éves szakmai gyakorlat. Előnyt jelent a szakterületen szerzett vezetői gyakorlat és legalább egy világnyelv tárgyalási szintű ismerete.

A pályázatoknak tartalmazniuk kell a támogatás várható, a 2012. évi támogatás nagyságrendjének mértékét figyelembe vevő működtetési koncepcióhoz kapcsolódóan a színházakat üzemeltető társaság 2012. február 1-jétől 2017. január 31-ig terjedő időszakra vonatkozó részletes üzleti tervét.

Márta István, az Új Színház jelenlegi igazgatója már jelezte, hogy újra pályázik.

A Madách Színház pályázata itt, az Új Színház pályázata itt érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szegvári Menyhért, az egri színház örökös tagja

A Jászai Mari-díjas színész, rendező, az egri Gárdonyi Géza színház örökös tagja 71 éves volt.
Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.