Színház

Újra -és Madáchra- szabad a pálya!

2011.07.29. 15:34
Ajánlom
Igazgatói pályázatok a Madách és az Új Színház vezetői posztjára. A leendő vezetőktől azt várják, hogy megtartsák a színházak jelenlegi profilját.

A két színház ügyvezetői munkakörének betöltésére öt éves határozott idejű - 2012. február 1-jétől 2017. január 31-ig tartó -  munkajogviszony keretében kerül sor. A pályázat beadási határideje mindkét esetben 2011. augusztus 28. A pályázatokat az előadó-művészeti törvény előírásai alapján létrehozott szakmai bizottság véleményének mérlegelésével Tarlós István főpolgármester bírálja el és dönt a munkakör betöltéséről a benyújtást követő 45 napon belül.

A kormany.hu portálon közzétett pályázati felhívások szerint a Madách Színház vezetőjének feladata világszerte sikeres, igényes musicalek bemutatása, valamint kiváló magyar szerzők zenés darabjainak színpadra állítása korszerű színháztechnikai eszközökkel és szcenikai háttérrel, igényes szórakoztató prózai művek bemutatása. Emellett helyet kell adnia egyedi hangvételű kamaraesteknek és lehetőséget kell biztosítani fiatal tehetségeknek.

Az Új Színház vezetőjétől azonban elsősorban klasszikus és kortárs magyar művek, és színvonalas világirodalmi művek bemutatását várják el, megtartva a színház jelenlegi közönségét. Ugyanakkor új nézőrétegeket, valamennyi korosztályt is meg kell céloznia. A kiírás kiemeli a határon túli rendezőkkel folytatott együttműködést, illetve anyanyelvünk ápolását (!).

A munkakör betöltésének feltétele - mindkét esetben, az előadó-művészeti törvény értelmében - a színházi alaptevékenységnek megfelelő szakirányú felsőfokú végzettség és legalább öt éves szakmai gyakorlat. Előnyt jelent a szakterületen szerzett vezetői gyakorlat és legalább egy világnyelv tárgyalási szintű ismerete.

A pályázatoknak tartalmazniuk kell a támogatás várható, a 2012. évi támogatás nagyságrendjének mértékét figyelembe vevő működtetési koncepcióhoz kapcsolódóan a színházakat üzemeltető társaság 2012. február 1-jétől 2017. január 31-ig terjedő időszakra vonatkozó részletes üzleti tervét.

Márta István, az Új Színház jelenlegi igazgatója már jelezte, hogy újra pályázik.

A Madách Színház pályázata itt, az Új Színház pályázata itt érhető el.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

El Kazovszkij díszlet- és jelmeztervei az OSZMI-ban

Ismeretterjesztő sorozatot indított az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, melyben a színháztörténeti gyűjtemény egy-egy darabját mutatják be. November 5-én EL Kazovszkij színházi vonatkozású munkáit ismerhetik meg az érdeklődők.
Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.