Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

2020.05.28. 09:55
Ajánlom
A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.

A Magyar Közlönyben május 27-én megjelent „A Kormány 241/2020. (V. 27.) Korm. rendelete a szabadtéri rendezvényekről” című rendelet értelmében 2020. május 28-tól megtarthatók a szabadtéri rendezvények és a helyszínén való tartózkodás megengedett.

A megfogalmazás szerint szabadtéri rendezvény az olyan rendezvény, amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik, továbbá ide sorolandó az a rendezvény is, amely során a nézőket az időjárás viszontagságaitól sátorral védik (például cirkuszsátor). Ugyancsak szabadtéri rendezvénynek minősül az a rendezvény, amely a rendezvény céljából épített fallal körülhatárolt, fedetlen vagy részben fedett létesítményben zajlik (például stadion, uszoda, szabadtéri színpad, szabadtéri mozi).

A rendelet az alábbi rendezvényekre vonatkozik:

  • sportrendezvény,
  • színházi előadás,
  • mozi,
  • cirkusz,
  • muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállítás,
  • irodalmi és könyvszakmai rendezvény,
  • közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvény.

A rendelet értelmében speciális megoldásokat kell alkalmazni a rendezvényeken az ültetésnél és a közlekedés során. Ha a szabadtéri rendezvény nézőterén ülőhelyek kerültek kialakításra, akkor a nézők – a páholyok kivételével – csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el.

Az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

Ezt a védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani a nézők a szabadtéri rendezvény során a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül is, így a páholyokban, a rendezvény szünetében, valamint a szabadtéri rendezvény helyszínén található vendéglátó üzletben, illetve a létesítmény területén, akkor is, ha a helyszínen nem kerültek kialakításra ülőhelyek.

Ennek betartását a rendezvény szervezői felügyelik, és ők gondoskodnak a szabályok megszegőjének a „rendezvény helyszínéről történő eltávolításáról” is.

A nemzeti parkok is újra látogathatók.

Mi lesz a fesztiválokkal?

A rendelet értelmében tilos a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény helyszínén tartózkodni. Zenés, táncos rendezvénynek minősül a rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény (például: fesztivál, könnyűzenei koncert, táncház, táncklub, diszkó, rockklub), amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

(forrás: Magyar Közlöny, 444.hu)

Fejléckép: Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Szombattól várja a látogatókat a szentendrei Skanzen

Kapcsolódó

Szombattól várja a látogatókat a szentendrei Skanzen

Május 23-tól ismét megnyitja kapuit a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, amely a megszokott nyitvatartási időben, keddtől vasárnapig 9.00 és 17.00 óra között várja a látogatókat.

Guller Zoltán: „Látjuk a fényt az alagút végén”

Guller Zoltán: „Látjuk a fényt az alagút végén”

Fidelio Tours néven indult el új rovatunk, amelyben a magyarországi és európai turisztikai trendekkel foglalkozunk, most leginkább azzal: a járvány miatt hogyan tud ismét elindulni a turizmus – elsősorban Magyarországon. Ennek kapcsán Guller Zoltánt, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatóját kérdeztük, aki – miként fogalmaz – már látja a fényt az alagút végén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Plusz

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Vizuál

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Fidelio Tours

Napközis táborok Eszterháza barokk-rokokó környezetében

A fertődi Esterházy-kastély nyári napközis táborokat hirdet gyerekeknek a nyári szünet idejére.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Színház hír

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház hír

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház ajánló

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház ajánló

Gasztronómiai utazás Karinthy koponyája körül Zsámbékon

A Zsámbéki Nyári Színház sorozatában idén három rendhagyó gasztronómiai színházi este szerepel, rögtön az elsőn, most vasárnap, július 5-én Karinthy szövegeiből válogatott a rendező, Seres Tamás.