Színház

Újra képernyőre költöznek a színházak

2022.08.27. 09:10
Ajánlom
Második alkalommal rendezik meg Magyarország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált, amely szeptember 16. és 25. között várja az érdeklődőket a virtuális térben. A szemlén 19 produkció képviselteti magát.

Olyan társulatok előadásaival találkozhatnak a nézők, mint a Freeszfe Egyesület, a Katona József Színház, a Vígszínház, az Örkény Színház vagy a Forte Társulat, akikre a nézők is szavazhatnak: a szakmai elismeréseken és különdíjakon túl átadják a Közönség Díjakat is.

A fesztivállal a szervezők célja kettős: egyrészről igyekeznek megmutatni, hogy a színházak a nehézségek ellenére is értékes alkotásokat hoznak létre, másrészről szeretnének rávilágítani, hogy az online térbe adaptált előadások új látásmódot, megközelítést eredményeznek, és egyedi élményt nyújtanak a nézők számára.

A közönség az online produkciókra váltott jeggyel a teátrumokat is támogatja, ugyanis a bevétel egy részével a szervezők a szakmai munkát és intézményi működést támogatják. Az eSzínház Fesztivál ismételt megszervezésével az Alapítvány a Magyar Színházakért hagyományt szeretne teremteni.

A közönség mellett a fesztiválon résztvevő előadásokat szakmai zsűri is értékeli, melynek tagjai Fullajtár Andrea színművész, Béres Attila igazgató-rendező, Göttinger Pál rendező, Kelemen Kristóf dramaturg, Tóth Barnabás filmrendező és Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. A díjazottak pénzjutalomban is részesülnek.

Az alkotások mellett kísérőprogramok színesítik a fesztivált, a szakmai beszélgetések megtekintése bárki számára ingyenes.

Az eSzínház Fesztiválon résztvevő színházak: Bethlen Téri Színház, Exit Generáció, Forte Társulat, FreeSZFE Egyesület, Független Színház Magyarország, Katona József Színház, Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, Kolibri Színház, Kőszegi Várszínház, KV Társulat, Madách Színház, Örkény István Színház, Radnóti Színház, Szegedi Pinceszínház, Vígszínház, Vörösmarty Színház, Weöres Sándor Színház és a Zichy Szín-Műhely.

Az előadások a fesztivál teljes időtartama alatt, szeptember 16. és 25. között bármikor megtekinthetők, akár jeggyel, akár bérlettel rendelkeznek a nézők. A kedvezményes, early bird bérletvásárlás augusztus 27-én indul, további információ az eSzínház oldalán érhető el.

Fejléckép: Jelenet a Szólít a szörny című előadásból (fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

Naivától vámpírnőig – Barta Ágnes portréja

„A közösség ereje a legfontosabb számomra. Nem nagyon hiszek az egyéni teljesítményben, a saját jogon, egyedül elért sikerben. Mindig a csapat érdeme, ha egy színész ki tud emelkedni az előadásban” – vallja a Nemzeti Színház művésze, Barta Ágnes, akinek tehetségét Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház portré

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.
Színház portré

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház ajánló

Valójában ki hal meg, amikor meghalunk? – Ismét színpadon Nádas Péter remekműve

Még egy alkalommal átélhetjük Nádas Péter Saját halál című könyvét színházban: a Dömötör András rendezésében készült felolvasószínházi előadást az író születésnapjára rendezett programsorozat részeként Pannonhalma után Budapesten is bemutatják.
Színház ajánló

Tizenegy pillanat az élet – új bemutatóra készül a Centrál Színház

Mary Page Marlowe története nem ismeretlen a Centrál Színház nézőinek, hiszen 2020-ban, a pandémia idején egyszer már színre került a szívszorító dráma. Most egy kicsit másképp, a szerzői szándékkal megegyező formában mutatják be Tracy Letts darabját.