Színház

Újra külföldi előadások a Trafóban

2020.10.16. 12:20
Ajánlom
Az őszi szezonban először látogat külföldi formáció a Trafóba. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében megvalósuló, október 15. és 18. között látható előadásokat egy világhírű dokumentarista színházi társulat, a Rimini Protokoll, valamint a kísérletező formáiról ismert We work hard on a big, big plan jegyzi.

A Nachlass (Hagyaték) valójában egy élő szereplők nélkül megvalósuló interaktív installáció, melyben valódi emberek elmúlásról és halálról szóló történeteit dolgozza fel a Rimini Protokoll, vagyis Stefan Kaegi és Dominic Huber. Nyolc személy alakja elevenedik meg a performansz során, akik valamiért úgy döntöttek, hogy előkészítik az életből való távozásuk, most pedig hangok, képek, tárgyak és szövegek segítségével hagyják örökül az emlékeiket és mindazt, amit szeretnének, hogy fennmaradjon utánuk. Az előadás bemutatója október 15-én volt.

RiminiProtokoll_NachlassSamuelRubio-103253.jpg

Jelenet a Hagyatékból (Fotó/Forrás: Samuel Rubio / Trafó)

A Trafóklubban eközben október 16-tól Rubi Anna és a görög Eirini Sourgiadaki közös interaktív szimulációja, az Üdv a fedélzeten! (Welcome on board!) kerül színre, három alkalommal angol nyelven is. A 2018-ban létrehozott, zürichből induló duó ezúttal is a rájuk olyannyira jellemző kísérletezésre és egyedi formákra helyezi a hangsúlyt. Az eredetileg a Tanzhaus Zürich SHOW-OFF programjában bemutatott előadásukban az utasok a nyílt víz, a még fel nem fedezett tengerek felé veszik az irányt. A fiktív hajókiránduláson az alkotók játékra hívják a nézőket, a humor eszközével és kreatív asszociációs technikával a jelenlévők közösen hozzák létre az előadást.

Fejléckép: Üdv a fedélzeten! (forrás: Trafó)

Nyolc szoba, nyolc történet az emberi élet végéről

Kapcsolódó

Nyolc szoba, nyolc történet az emberi élet végéről

Melyikünk ne játszott volna el a gondolattal, hogy mi lesz, ha egyszer távozik az élők sorából? A Rimini Protokoll Nachlass című előadása ezt a témát járja körül meglepően izgalmas módon a Trafóban október 15-étől.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Koronavírus okozta Cs. Szabó István bábszínész halálát

Elhunyt 78 éves korában Cs. Szabó István színész, író, költő, rendező, a Budai Bábszínház művészeti vezetője - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Színház szfe

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Színház szfe

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház mti

Básti Juli kapja a Páger Antal-színészdíjat

Básti Juli kapja jövőre a Páger Antal-színészdíjat - jelentette be Farkas Éva Erzsébet makói polgármester közösségi oldalán.
Színház interjú

„Imádok csapatban működni” – interjú Jakus Szilviával

Jakus Szilvia stúdiós kora óta erősíti a József Attila Színház csapatát, októberben pedig két új szerepben is bemutatkozhatott. Színházról, beugrásról és csapatjátékról beszélgettünk.