Színház

Újra Tavaszi Fesztivált rendez a Szentendrei Teátrum

2022.03.09. 11:10
Ajánlom
Két év kihagyás után, március 25. és április 10. között újra megrendezik Szentendrén a Tavaszi Fesztivált, melynek 17 napja alatt 29 programot kínálnak a szervezők. A fesztivál megálmodóit FeLugossy László mottója – „Az ember művészettel védekezik” – inspirálta.

A műsort változatosság és magas minőség jellemzi: néptánctól kortárs balettig, független színházi kamaradarabtól sztárokat felvonultató krimivígjátékig, népzenétől, operán keresztül világslágerekig terjed az ezerszínű kulturális paletta, a programok között olyan előadások is helyet kaptak, melyeket csak itt láthat a közönség. De gyerekprogramok, tárlatvezetések, beszélgetések is színesítik a fesztivált.

Az idei eseménysorozat a közösség összefogásából született,

hiszen az alapvetően nyári szabadtéri színházi előadásokat szervező Teátrum, anyagi erőforrások híján, a városban nagy számban megtalálható kulturális intézmények együttműködésére és a különböző előadóművészeti szervezetek támogatott előadásaira számíthatott. Ezek ereje és minősége viszont igazán színes és színvonalas műsor elkészítését tette lehetővé, és jó hír a közönségnek, hogy a produkciók egy része térítésmentesen, csupán regisztrációval tekinthető meg, vagy nagyon kedvezményes áron. Ebből következik, hogy a Tavaszi Fesztiválnak és az ott fellépő művészeknek, talán sosem volt olyan nagy szüksége a közönség jelenlétére és támogatására, mint idén!

Program:

Március 25-én máris két nagyon különböző, érdekes programból választhatnak az érdeklődők: a Levédiában Molnár Levente operaénekes lesz a Magyar Rhapsody Project vendége, magyar klasszikus zeneszerzők műveit, népdalfeldolgozásait adják elő modern és régi magyar hangszereken. Bársony Bálint és együttese önmagában garancia egy különleges zenei élményre, de Molnár Leventével igazán izgalmas nyitó előadást láthatnak a nézők. A PMK -ban mindenkit szeretettel várnak térítésmentesen, regisztrálni a Teátrum weboldalán lehet.

A Médeiában a KV Társulat mai kulisszák között játssza el az ókori darabot a nők kiszolgáltatottságáról, melyben Médeia drámája egy csoportterápia keretében bomlik ki.

Március 26-án a Magyar Táncképekben a világhírű Duna Művészegyüttes folklórelőadását, a Kárpát-medence szépséges, autentikus néptáncait élvezhetik a nézők.

Március 27-én délelőtt a Tüskevár várja a családokat Matula bácsival, Tutajossal és Bütyökkel. A Fekete István regény színpadra varázsolt, 2022-re modernizált változatában a Fórum Színház előadása megidézi a Kis-Balaton elragadó hangulatát.

Tuskevar-1024x577-111108.jpg

Jelenet a Tüskevárból (Fotó/Forrás: Szentendrei Tavaszi Fesztivál)

Aznap este, a Opera-Szerelemben, a Cotton Club Singersből ismerős László Boldizsár és Nánási Helga operaénekes az operairodalom nagy slágereit adja elő Puccinitől Erkelen át Verdiig, de a könnyed műfajból is adnak ízelítőt.

Március 29-én este, A hűtlenség árában, három kiváló, országosan ismert színész lép színpadra egy fordulatos, mulatságos és drámai krimi-vígjátékban. Pikali Gerda, Nagy Sándor és Németh Kristóf jutalomjátékát a Fórum Színház produkciójában láthatjuk.

Április 1-jén kerül színpadra a Csirkebefőtt, a L’art pour L’art Társulat műsora régi ismerőseinkkel, a Besenyő család tagjaival.

Utána még át lehet érni aznap este a Karaván Família koncertjére is! A családi zenekar repertoárján vérpezsdítő, európai cigány dalok sorakoznak, amit gitárral, kannával, énekkel adnak elő.

20211123_Zabolatlan_lovaim_Esti_dal_001_c_Erdelyi_Gabor-165442.jpg

Zabolátlan lovaim (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor / Müpa)

Április 2-a a zene napja lesz a fesztiválon: a Zabolátlan lovaim című produkciójában Kollár-Klemenz László érzelmekkel túlfűtött, melankolikus dalokat ad elő Farkas Róberttel és Dargay Marcellel. Francia sanzonok, popklasszikusok, magyar dalok csendülnek fel a lírai dalesten.

Ugyanaznap este, másik helyszínen, Schwartz Dávid Nosztalgiaestjén is állócsillagok dalaira andaloghatnak az érdeklődők: Dávid Gianni Morandi, Aretha Franklin, Paul Anka, Szécsi Pál, Máté Péter, Cserháti Zsuzsa slágereit fogja énekelni. Micsoda névsor!

Április 3-án egy egészen különleges előadást láthatunk: a Kár, hogy rák a daganatos betegséggel való szembenézésről szól. Tabuk nélkül beszél róla, vitatkozik vele, sőt, viccet csinál belőle! A darab szövege betegekkel, hozzátartozókkal, orvosokkal készült interjúkból íródott. A PanoDráma Társulat – többek közt Szamosi Zsófival – adja elő a megrendítő, felemelő és mulatságos darabot, amit Lengyel Anna emlékének ajánlanak.

Április 5-én a Herzl című darabban Makranczi Zalán, Gyabronka József és Hajdú László lép színpadra a Spinoza Színház előadásában. A Herzl két magyar zsidóról szól, Herzl Tivadarról és Max Nordauról, akiknek alapvető szerepük volt Izrael létrejöttében.

Herzl - Gyabronka József és Makranczi Zalán

Herzl - Gyabronka József és Makranczi Zalán (Fotó/Forrás: Véner Orsolya / Spinoza Színház)

Április 10-én, 15.30 órakor, a költészet napját – igaz, 24 órával előtte – ismét a nagysikerű Kultköltészettel ünnepeljük: saját verseiket olvassák fel olyan szentendreiek, akik szeretik a verset, verselést.

Aznap délután az Örökül Magyarlapádról koncerten Kubinyi Júlia tolmácsolja zenekarával a Maros-Küküllő vidék szívbemarkoló, elementáris dallamait. Az autentikus dallamok felidézik Magyarlapádot, az alig ezer lakosú, erdélyi települést.

És a fesztivál zárásaként, április 10-én este, a régen várt Kiss Tibit láthatjuk, a Dalok a bolhapiacról című moralitásjátékban. A Quimby zenésze az Aranyakkord-Győri Balett-Karzat Színház produkciójában táncosokkal, színészekkel lép színpadra. Arról a küzdelmes utazásról mesélnek, melyet az emberi természet végtelen tengerén teszünk, mi, itt és most, mindannyian.

A programokról részletesen a fesztivál honlapja ad tájékoztatást.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Duna Művészegyüttes: Magyar Táncképek (forrás: Szentendrei Tavaszi Fesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.