Színház

Újra Tavaszi Fesztivált rendez a Szentendrei Teátrum

2022.03.09. 11:10
Ajánlom
Két év kihagyás után, március 25. és április 10. között újra megrendezik Szentendrén a Tavaszi Fesztivált, melynek 17 napja alatt 29 programot kínálnak a szervezők. A fesztivál megálmodóit FeLugossy László mottója – „Az ember művészettel védekezik” – inspirálta.

A műsort változatosság és magas minőség jellemzi: néptánctól kortárs balettig, független színházi kamaradarabtól sztárokat felvonultató krimivígjátékig, népzenétől, operán keresztül világslágerekig terjed az ezerszínű kulturális paletta, a programok között olyan előadások is helyet kaptak, melyeket csak itt láthat a közönség. De gyerekprogramok, tárlatvezetések, beszélgetések is színesítik a fesztivált.

Az idei eseménysorozat a közösség összefogásából született,

hiszen az alapvetően nyári szabadtéri színházi előadásokat szervező Teátrum, anyagi erőforrások híján, a városban nagy számban megtalálható kulturális intézmények együttműködésére és a különböző előadóművészeti szervezetek támogatott előadásaira számíthatott. Ezek ereje és minősége viszont igazán színes és színvonalas műsor elkészítését tette lehetővé, és jó hír a közönségnek, hogy a produkciók egy része térítésmentesen, csupán regisztrációval tekinthető meg, vagy nagyon kedvezményes áron. Ebből következik, hogy a Tavaszi Fesztiválnak és az ott fellépő művészeknek, talán sosem volt olyan nagy szüksége a közönség jelenlétére és támogatására, mint idén!

Program:

Március 25-én máris két nagyon különböző, érdekes programból választhatnak az érdeklődők: a Levédiában Molnár Levente operaénekes lesz a Magyar Rhapsody Project vendége, magyar klasszikus zeneszerzők műveit, népdalfeldolgozásait adják elő modern és régi magyar hangszereken. Bársony Bálint és együttese önmagában garancia egy különleges zenei élményre, de Molnár Leventével igazán izgalmas nyitó előadást láthatnak a nézők. A PMK -ban mindenkit szeretettel várnak térítésmentesen, regisztrálni a Teátrum weboldalán lehet.

A Médeiában a KV Társulat mai kulisszák között játssza el az ókori darabot a nők kiszolgáltatottságáról, melyben Médeia drámája egy csoportterápia keretében bomlik ki.

Március 26-án a Magyar Táncképekben a világhírű Duna Művészegyüttes folklórelőadását, a Kárpát-medence szépséges, autentikus néptáncait élvezhetik a nézők.

Március 27-én délelőtt a Tüskevár várja a családokat Matula bácsival, Tutajossal és Bütyökkel. A Fekete István regény színpadra varázsolt, 2022-re modernizált változatában a Fórum Színház előadása megidézi a Kis-Balaton elragadó hangulatát.

Tuskevar-1024x577-111108.jpg

Jelenet a Tüskevárból (Fotó/Forrás: Szentendrei Tavaszi Fesztivál)

Aznap este, a Opera-Szerelemben, a Cotton Club Singersből ismerős László Boldizsár és Nánási Helga operaénekes az operairodalom nagy slágereit adja elő Puccinitől Erkelen át Verdiig, de a könnyed műfajból is adnak ízelítőt.

Március 29-én este, A hűtlenség árában, három kiváló, országosan ismert színész lép színpadra egy fordulatos, mulatságos és drámai krimi-vígjátékban. Pikali Gerda, Nagy Sándor és Németh Kristóf jutalomjátékát a Fórum Színház produkciójában láthatjuk.

Április 1-jén kerül színpadra a Csirkebefőtt, a L’art pour L’art Társulat műsora régi ismerőseinkkel, a Besenyő család tagjaival.

Utána még át lehet érni aznap este a Karaván Família koncertjére is! A családi zenekar repertoárján vérpezsdítő, európai cigány dalok sorakoznak, amit gitárral, kannával, énekkel adnak elő.

20211123_Zabolatlan_lovaim_Esti_dal_001_c_Erdelyi_Gabor-165442.jpg

Zabolátlan lovaim (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor / Müpa)

Április 2-a a zene napja lesz a fesztiválon: a Zabolátlan lovaim című produkciójában Kollár-Klemenz László érzelmekkel túlfűtött, melankolikus dalokat ad elő Farkas Róberttel és Dargay Marcellel. Francia sanzonok, popklasszikusok, magyar dalok csendülnek fel a lírai dalesten.

Ugyanaznap este, másik helyszínen, Schwartz Dávid Nosztalgiaestjén is állócsillagok dalaira andaloghatnak az érdeklődők: Dávid Gianni Morandi, Aretha Franklin, Paul Anka, Szécsi Pál, Máté Péter, Cserháti Zsuzsa slágereit fogja énekelni. Micsoda névsor!

Április 3-án egy egészen különleges előadást láthatunk: a Kár, hogy rák a daganatos betegséggel való szembenézésről szól. Tabuk nélkül beszél róla, vitatkozik vele, sőt, viccet csinál belőle! A darab szövege betegekkel, hozzátartozókkal, orvosokkal készült interjúkból íródott. A PanoDráma Társulat – többek közt Szamosi Zsófival – adja elő a megrendítő, felemelő és mulatságos darabot, amit Lengyel Anna emlékének ajánlanak.

Április 5-én a Herzl című darabban Makranczi Zalán, Gyabronka József és Hajdú László lép színpadra a Spinoza Színház előadásában. A Herzl két magyar zsidóról szól, Herzl Tivadarról és Max Nordauról, akiknek alapvető szerepük volt Izrael létrejöttében.

Herzl - Gyabronka József és Makranczi Zalán

Herzl - Gyabronka József és Makranczi Zalán (Fotó/Forrás: Véner Orsolya / Spinoza Színház)

Április 10-én, 15.30 órakor, a költészet napját – igaz, 24 órával előtte – ismét a nagysikerű Kultköltészettel ünnepeljük: saját verseiket olvassák fel olyan szentendreiek, akik szeretik a verset, verselést.

Aznap délután az Örökül Magyarlapádról koncerten Kubinyi Júlia tolmácsolja zenekarával a Maros-Küküllő vidék szívbemarkoló, elementáris dallamait. Az autentikus dallamok felidézik Magyarlapádot, az alig ezer lakosú, erdélyi települést.

És a fesztivál zárásaként, április 10-én este, a régen várt Kiss Tibit láthatjuk, a Dalok a bolhapiacról című moralitásjátékban. A Quimby zenésze az Aranyakkord-Győri Balett-Karzat Színház produkciójában táncosokkal, színészekkel lép színpadra. Arról a küzdelmes utazásról mesélnek, melyet az emberi természet végtelen tengerén teszünk, mi, itt és most, mindannyian.

A programokról részletesen a fesztivál honlapja ad tájékoztatást.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Duna Művészegyüttes: Magyar Táncképek (forrás: Szentendrei Tavaszi Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.