Színház

Újra Tavaszi Fesztivált rendez a Szentendrei Teátrum

2022.03.09. 11:10
Ajánlom
Két év kihagyás után, március 25. és április 10. között újra megrendezik Szentendrén a Tavaszi Fesztivált, melynek 17 napja alatt 29 programot kínálnak a szervezők. A fesztivál megálmodóit FeLugossy László mottója – „Az ember művészettel védekezik” – inspirálta.

A műsort változatosság és magas minőség jellemzi: néptánctól kortárs balettig, független színházi kamaradarabtól sztárokat felvonultató krimivígjátékig, népzenétől, operán keresztül világslágerekig terjed az ezerszínű kulturális paletta, a programok között olyan előadások is helyet kaptak, melyeket csak itt láthat a közönség. De gyerekprogramok, tárlatvezetések, beszélgetések is színesítik a fesztivált.

Az idei eseménysorozat a közösség összefogásából született,

hiszen az alapvetően nyári szabadtéri színházi előadásokat szervező Teátrum, anyagi erőforrások híján, a városban nagy számban megtalálható kulturális intézmények együttműködésére és a különböző előadóművészeti szervezetek támogatott előadásaira számíthatott. Ezek ereje és minősége viszont igazán színes és színvonalas műsor elkészítését tette lehetővé, és jó hír a közönségnek, hogy a produkciók egy része térítésmentesen, csupán regisztrációval tekinthető meg, vagy nagyon kedvezményes áron. Ebből következik, hogy a Tavaszi Fesztiválnak és az ott fellépő művészeknek, talán sosem volt olyan nagy szüksége a közönség jelenlétére és támogatására, mint idén!

Program:

Március 25-én máris két nagyon különböző, érdekes programból választhatnak az érdeklődők: a Levédiában Molnár Levente operaénekes lesz a Magyar Rhapsody Project vendége, magyar klasszikus zeneszerzők műveit, népdalfeldolgozásait adják elő modern és régi magyar hangszereken. Bársony Bálint és együttese önmagában garancia egy különleges zenei élményre, de Molnár Leventével igazán izgalmas nyitó előadást láthatnak a nézők. A PMK -ban mindenkit szeretettel várnak térítésmentesen, regisztrálni a Teátrum weboldalán lehet.

A Médeiában a KV Társulat mai kulisszák között játssza el az ókori darabot a nők kiszolgáltatottságáról, melyben Médeia drámája egy csoportterápia keretében bomlik ki.

Március 26-án a Magyar Táncképekben a világhírű Duna Művészegyüttes folklórelőadását, a Kárpát-medence szépséges, autentikus néptáncait élvezhetik a nézők.

Március 27-én délelőtt a Tüskevár várja a családokat Matula bácsival, Tutajossal és Bütyökkel. A Fekete István regény színpadra varázsolt, 2022-re modernizált változatában a Fórum Színház előadása megidézi a Kis-Balaton elragadó hangulatát.

Tuskevar-1024x577-111108.jpg

Jelenet a Tüskevárból (Fotó/Forrás: Szentendrei Tavaszi Fesztivál)

Aznap este, a Opera-Szerelemben, a Cotton Club Singersből ismerős László Boldizsár és Nánási Helga operaénekes az operairodalom nagy slágereit adja elő Puccinitől Erkelen át Verdiig, de a könnyed műfajból is adnak ízelítőt.

Március 29-én este, A hűtlenség árában, három kiváló, országosan ismert színész lép színpadra egy fordulatos, mulatságos és drámai krimi-vígjátékban. Pikali Gerda, Nagy Sándor és Németh Kristóf jutalomjátékát a Fórum Színház produkciójában láthatjuk.

Április 1-jén kerül színpadra a Csirkebefőtt, a L’art pour L’art Társulat műsora régi ismerőseinkkel, a Besenyő család tagjaival.

Utána még át lehet érni aznap este a Karaván Família koncertjére is! A családi zenekar repertoárján vérpezsdítő, európai cigány dalok sorakoznak, amit gitárral, kannával, énekkel adnak elő.

20211123_Zabolatlan_lovaim_Esti_dal_001_c_Erdelyi_Gabor-165442.jpg

Zabolátlan lovaim (Fotó/Forrás: Erdélyi Gábor / Müpa)

Április 2-a a zene napja lesz a fesztiválon: a Zabolátlan lovaim című produkciójában Kollár-Klemenz László érzelmekkel túlfűtött, melankolikus dalokat ad elő Farkas Róberttel és Dargay Marcellel. Francia sanzonok, popklasszikusok, magyar dalok csendülnek fel a lírai dalesten.

Ugyanaznap este, másik helyszínen, Schwartz Dávid Nosztalgiaestjén is állócsillagok dalaira andaloghatnak az érdeklődők: Dávid Gianni Morandi, Aretha Franklin, Paul Anka, Szécsi Pál, Máté Péter, Cserháti Zsuzsa slágereit fogja énekelni. Micsoda névsor!

Április 3-án egy egészen különleges előadást láthatunk: a Kár, hogy rák a daganatos betegséggel való szembenézésről szól. Tabuk nélkül beszél róla, vitatkozik vele, sőt, viccet csinál belőle! A darab szövege betegekkel, hozzátartozókkal, orvosokkal készült interjúkból íródott. A PanoDráma Társulat – többek közt Szamosi Zsófival – adja elő a megrendítő, felemelő és mulatságos darabot, amit Lengyel Anna emlékének ajánlanak.

Április 5-én a Herzl című darabban Makranczi Zalán, Gyabronka József és Hajdú László lép színpadra a Spinoza Színház előadásában. A Herzl két magyar zsidóról szól, Herzl Tivadarról és Max Nordauról, akiknek alapvető szerepük volt Izrael létrejöttében.

Herzl - Gyabronka József és Makranczi Zalán

Herzl - Gyabronka József és Makranczi Zalán (Fotó/Forrás: Véner Orsolya / Spinoza Színház)

Április 10-én, 15.30 órakor, a költészet napját – igaz, 24 órával előtte – ismét a nagysikerű Kultköltészettel ünnepeljük: saját verseiket olvassák fel olyan szentendreiek, akik szeretik a verset, verselést.

Aznap délután az Örökül Magyarlapádról koncerten Kubinyi Júlia tolmácsolja zenekarával a Maros-Küküllő vidék szívbemarkoló, elementáris dallamait. Az autentikus dallamok felidézik Magyarlapádot, az alig ezer lakosú, erdélyi települést.

És a fesztivál zárásaként, április 10-én este, a régen várt Kiss Tibit láthatjuk, a Dalok a bolhapiacról című moralitásjátékban. A Quimby zenésze az Aranyakkord-Győri Balett-Karzat Színház produkciójában táncosokkal, színészekkel lép színpadra. Arról a küzdelmes utazásról mesélnek, melyet az emberi természet végtelen tengerén teszünk, mi, itt és most, mindannyian.

A programokról részletesen a fesztivál honlapja ad tájékoztatást.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Duna Művészegyüttes: Magyar Táncképek (forrás: Szentendrei Tavaszi Fesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Átadták a Staféta közönségdíjakat és kihirdették a TITÁNium pályázat nyerteseit

Június 11-én a Jurányi Ház udvarán tartott évadzáró piknik keretében adták át a Staféta program közönségdíjait, köztük a Fidelio által biztosított elismerést, beszámoltak a 2023/24-es évad kiemelt projektjeiről és kihirdették a TITÁNium pályázat eredményét.
Színház hír

Összefogás indul a független színházakért és társulatokért

Támogatási kampányt indítanak és közösségi gyűjtést szerveznek a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére június 12-étől július 31-ig. Az eSzínház kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoznak.
Színház hír

Visszakérhetik vagy az alapítványnál hagyhatják pénzüket a Tompos Kátya gyógykezelését támogatók

A gyűjtést szervező Fábián Juli Emlékalapítvány közleményben tájékoztatta az adományozókat, hogy a színésznő halála után mi lesz a sorsa az általuk felajánlott összegnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Színház hír

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.