Színház

Újra zenétől hangos a Madách tér! – teljes az Örkény Kert programja

2022.08.29. 10:40
Ajánlom
Tizenegyedik alkalommal szervezi meg az Örkény Színház évadnyitó programsorozatát szeptember 10-én, melynek keretében az érdeklődők találkozhatnak a teátrum művészeivel, kedvezményesen válthatnak jegyet az előadásokra, valamint lehetőségük nyílik támogatni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség munkáját is.

A nagy- és kisszínpadon három-három főprogram várja a látogatókat, de a színház épületében is számos esemény zajlik a Madách téri koncertekkel egy időben.

A szabadtéri főszínpadon a társadalmi ügyek iránt elkötelezett, különböző zenei stílusokat ötvöző Danubia Ütőegyüttes kezd, őket egy táncszínházi zenekar, a Fanfara Comlexa követ. Záróprogramként a társulati tagok szívügye, az Örkény Esztrád lép színpadra, Kákonyi Árpád vezetésével.

A Kisszínpadon két klasszikus irányú program – a Wesley Károly kórus és egy Kovács Béla klarinétművész emlékére rendezett Klarinétkoncert – várja az érdeklődőket, utánuk bemutatkozik A Műszak meg a Többiek.

Józsa Bettina, Zsigmond Emőke, Borsi-Balogh Máté, Máthé Zsolt, Petrik György és Almási Tamás kísérleti formációja ebben a felállásban eddig sehol nem volt látható.

A színház belső terében, melynek programjain előzetes regisztrációval lehet részt venni, beszélgetéseket, valamint két monodrámát láthatnak a nézők. Esterházy Péter Oratorium balbulum című művét Mácsai Pál adja elő, míg Babits Mihály Jónás könyve című alkotása is megszólal Csuja Imre tolmácsolásában.

Az Örkény Kert belső térben zajló programjaira a [email protected] e-mail címen lehet, egy személy maximum 4 főt regisztrálhat, regisztrációra a helyszínen is van lehetőség.

A teljes program:

Nagyszínpad:

16:15 Danubia Ütőegyüttes

18:15 Fanfara Complexa

20:00 Örkény Esztrád

Kisszínpad:

15:15 Wesley Károly kórus

17:15 Klarinétkoncert Kovács Béla klarinétművész emlékére

19:15 A Műszak meg a Többiek

Örkény Színház színpad:

14:00 Jelmez nélkül – Kadarkai Endre beszélget Polgár Csabával

16:00 Jelmez nélkül – Kadarkai Endre beszélget Znamenák Istvánnal

17:45 Esterházy Péter: Oratorium balbulum

19:00 Babits Mihály: Jónás könyve

Stúdió:

Mindentudás:

15:30 Für Anikó a fenntarthatóságról

16:30 Bíró Kriszta az elfeledett nőkről

Fejléckép: koncert az Örkény Kerten (forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.