Színház

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

2022.06.24. 09:40
Ajánlom
A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.

A vetítéseket mindhárom eseményen egy, külön erre a célra felállított sátorban tartják, az érdeklődők pedig akár mind a 22 rövidfilmet megtekinthetik a helyszínen. Az összesen 11 órányi film a drámaíró műveinek egy-egy ismert jelenetét állítja fókuszba, olykor eljátszva a gondolattal, hogy mi történne, ha a szereplők az adott szituációkban máshogy döntenének.

A vetítésekbe bárki bármikor bekapcsolódhat, ez az átjárhatóság pedig kapcsolódik az alkotó Webszínház szlogenjéhez: THERE ARE NO LIMITS!

A Webszínház 2021-ben indította útjára sorozatát, a Sh37-et, amely során 37 ismert magyar dráma- és prózaíró, illetve költő írt egy körülbelül 20-40 perces etűdöt a drámákhoz. A jelenetek felvételénél olyan művészek működtek közre, mint Bezerédi Zoltán, Borbély Alexandra, Csuja Imre, Döbrösi Laura, Ember Márk, Fullajtár Andrea, Hirtling István, Kováts Adél, László Zsolt, Makranczi Zalán, Oroszlán Szonja, Pál András, Pálfi Ervin, Peller Anna, Porogi Ádám, Rába Roland, Szőke Abigél, Tóth Ildikó és Znamenák István.

falstaff-163123.jpg

Jelenet a IV. Henrikből (Fotó/Forrás: Webszínház)

A kisfilmek fókuszában ikonikus jelenetek állnak, azonban az eredeti dráma csak inspirációként szolgált az alkotók számára: az írók ugyanis újraértelmezték, továbbgondolták a helyzeteket, közben olyan morális dilemmákat helyeztek a középpontba, melyek mindenki számára ismerősek lehetnek.

A filmek Meister Natália operatőri és Magács László rendezői munkáját dicsérik, különlegességük pedig, hogy egyetlen snittben forogtak. Ezzel a módszerrel az alkotók új stílust teremtettek, ugyanis filmes eszközökkel idézték meg a színház világát.

A megtekinthető filmek listája:

Erdős Virág: Montague és Capulet (Rómeó és Júlia)
Tasnádi István: Szeget szeggel
Kovács Dominik és Kovács Viktor: A Plüss (Lear király)
Maros András: Tetszik, ahogy (Ahogy tetszik)
Kemény Zsófi: Lieberman (Sok hűhó semmiért)
Balázs Júlia: Álmodj Rólam, Demetrius (Szentivánéji álom)
Fabacsovics Lili: ...vagy nem lenni... (Hamlet)
Totth Benedek: Demetrius és Chiron halott (Titus Andronicus)
Szűcs Teri: Célkereszt, vagy amit akartok (Vízkereszt, vagy amit akartok)
Vörös István: Gloster Kft (III. Richárd)
Lackó Gábor: Shylock hatás-Szellemidézés (A velencei kalmár)
Nádasdy Ádám: II. Richárd – átirat (II. Richárd)
Egressy Zoltán: A sziget tele van hangokkal (A vihar)
Csurgó Csaba: Lóvátett lovagok
Kiss Csaba: Falstaff halála (IV. Henrik I-II. rész)
Száraz Miklós György: Király János (János király)
Márton László: Athéni Timón – Parafrázis (Athéni Timón)
Kovács Márton-Fabacsovics Lili: Tévedések/Syracusa/Ephesus (Tévedések vígjátéka)Í
Forgách András: TÓNI (Antonius és Cleopátra)
Papolczy Péter: Velence-Ciprus, csak oda (Othello)
Szilágyi Eszter Anna: Legbölcsebb az idő – mondta (Téli rege)
Alexovič Gábor: Szeretni, akit nem lehet (Minden jó, ha vége jó)

A Shakespeare/37 filmjei jegyvásárlást követően a www.webszinhaz.com oldalon is megtekinthetőek!

Fejléckép: Jelenet a Titus Andronicusból (forrás: Webszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.