Színház

Ungváry László színész 100 éve született

2011.12.08. 16:00
Ajánlom
Száz éve, 1911. december 8-án született Budapesten Ungváry László Kossuth-díjas színész, kiváló művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori tanára.

A Színművészeti Akadémia elvégzése után, 1933-ban a Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek haláláig köztiszteletben álló és szeretett tagja volt. Az intézményt a harmincas évek második felétől az újító Németh Antal igazgatta, akinek fiatal színészei az emberábrázolásban keresték az újítás lehetőségét, s a formai megoldásokban is újat próbáltak hozni. Ungváry egyike volt az "orrgitt-klub" tagjainak; így hívták magukat, mert szívesen, túlzóan nyúltak a divatjamúlt maszkkészítő segédeszközökhöz. Ungváry László a pálya kezdetén eljátszotta Hamletet, később szerepei közé tartozott Laertes és Horatio is. Kifejező orgánuma és stílusának méltósága a kosztümös szerepekben érvényesült a legjobban. Eljátszotta például a Julius Caesar címszerepét, Csongort Vörösmarty drámai költeményében, Az ember tragédiája Luciferét, Ottót, majd Biberachot a Bánk bánban, Timoteo atyát a Mandragórában, Oberont a Szentivánéji álomban, Cassiót az Othellóban, Clarence-t a III. Richárdban, Ferdinándot az Ármány és szerelemben, Figarót Beaumarchais darabjában, Christiant Rostand Cyranójában. Ötven év alatt több mint 140 szerepet alakított, volt hős, intrikus és jellemszínész, nem egyszer felejthetetlen humorral. Utóbbira példa Lekenczey Muki megformálása Móricz Úri murijában vagy a szintén Móricz-darab Rokonok filmváltozatában Kopjáss István szerepe.

Az 1950-es évek elején mutatta be a Nemzeti társulata Illyés Gyula Fáklyaláng című drámáját, amelyben Görgey tábornokot játszotta. Ungváry képviselte a figura belső igazát, mégis csipetnyi szarkazmussal érzékeltette kritikai nézeteit. 1953-ban - többek között - ennek a szerepnek a megformálásáért részesült Kossuth-díjban. Játékában a mozgás kifejezőereje egyenlő volt a szavakéval, egy-egy gesztussorozata monológértékű volt. Vallotta, hogy az érzelmeket, az indulatokat a mozgás és a belső ritmus fejezi ki legjellemzőbben, nem a szó. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színpadi mozgást tanított 1950-től 1962-ig, 1981 júliusában a főiskola művészetelméleti tanszékén kapott egyetemi tanári megbízást. Filmes pályafutása csaknem fél évszázados, 1935-ben láthatták először a mozilátogatók. Emlékezetes alakításai között tartják számon - a már említett Kopjáss Istvánon kívül - Metternichet a Különös házasságban, A harag napja megalkuvó tanárát, a Csendes otthon humoros patikusát, A pénzcsináló arisztokratáját. Játszott még a Tegnap, a Három csillag, a Fotó Háber, Az aranyfej, A tizedes meg a többiek című nagysikerű alkotásokban. Egyik főszereplője volt a televízió népszerű sorozatának, a Tenkes kapitányának is, amelyben a kissé idióta labanc ezredest játszotta. Hatalmas technikai tudású színészként szerepeit gondosan, belülről építette fel, beszéde mindig tiszta volt. Élete utolsó éveiben mégis keveset játszhatott, az új színpadi divatáramlatok miatt háttérbe szorult. Ungváry László hetvenéves korában, 1982. szeptember 21-én halt meg Budapesten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.