Színház

Ungváry László színész 100 éve született

2011.12.08. 16:00
Ajánlom
Száz éve, 1911. december 8-án született Budapesten Ungváry László Kossuth-díjas színész, kiváló művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori tanára.

A Színművészeti Akadémia elvégzése után, 1933-ban a Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek haláláig köztiszteletben álló és szeretett tagja volt. Az intézményt a harmincas évek második felétől az újító Németh Antal igazgatta, akinek fiatal színészei az emberábrázolásban keresték az újítás lehetőségét, s a formai megoldásokban is újat próbáltak hozni. Ungváry egyike volt az "orrgitt-klub" tagjainak; így hívták magukat, mert szívesen, túlzóan nyúltak a divatjamúlt maszkkészítő segédeszközökhöz. Ungváry László a pálya kezdetén eljátszotta Hamletet, később szerepei közé tartozott Laertes és Horatio is. Kifejező orgánuma és stílusának méltósága a kosztümös szerepekben érvényesült a legjobban. Eljátszotta például a Julius Caesar címszerepét, Csongort Vörösmarty drámai költeményében, Az ember tragédiája Luciferét, Ottót, majd Biberachot a Bánk bánban, Timoteo atyát a Mandragórában, Oberont a Szentivánéji álomban, Cassiót az Othellóban, Clarence-t a III. Richárdban, Ferdinándot az Ármány és szerelemben, Figarót Beaumarchais darabjában, Christiant Rostand Cyranójában. Ötven év alatt több mint 140 szerepet alakított, volt hős, intrikus és jellemszínész, nem egyszer felejthetetlen humorral. Utóbbira példa Lekenczey Muki megformálása Móricz Úri murijában vagy a szintén Móricz-darab Rokonok filmváltozatában Kopjáss István szerepe.

Az 1950-es évek elején mutatta be a Nemzeti társulata Illyés Gyula Fáklyaláng című drámáját, amelyben Görgey tábornokot játszotta. Ungváry képviselte a figura belső igazát, mégis csipetnyi szarkazmussal érzékeltette kritikai nézeteit. 1953-ban - többek között - ennek a szerepnek a megformálásáért részesült Kossuth-díjban. Játékában a mozgás kifejezőereje egyenlő volt a szavakéval, egy-egy gesztussorozata monológértékű volt. Vallotta, hogy az érzelmeket, az indulatokat a mozgás és a belső ritmus fejezi ki legjellemzőbben, nem a szó. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színpadi mozgást tanított 1950-től 1962-ig, 1981 júliusában a főiskola művészetelméleti tanszékén kapott egyetemi tanári megbízást. Filmes pályafutása csaknem fél évszázados, 1935-ben láthatták először a mozilátogatók. Emlékezetes alakításai között tartják számon - a már említett Kopjáss Istvánon kívül - Metternichet a Különös házasságban, A harag napja megalkuvó tanárát, a Csendes otthon humoros patikusát, A pénzcsináló arisztokratáját. Játszott még a Tegnap, a Három csillag, a Fotó Háber, Az aranyfej, A tizedes meg a többiek című nagysikerű alkotásokban. Egyik főszereplője volt a televízió népszerű sorozatának, a Tenkes kapitányának is, amelyben a kissé idióta labanc ezredest játszotta. Hatalmas technikai tudású színészként szerepeit gondosan, belülről építette fel, beszéde mindig tiszta volt. Élete utolsó éveiben mégis keveset játszhatott, az új színpadi divatáramlatok miatt háttérbe szorult. Ungváry László hetvenéves korában, 1982. szeptember 21-én halt meg Budapesten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Színház szeged

Női témák és női alkotók a THEALTER színházi fesztivál középpontjában

9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkciója látható a szegedi THEALTER fesztiválon, amelyre 2019. augusztus 2. és 10. közt várják a kortárs színházi szcéna rajongóit.
Színház interjú

Minden nő életében megfordul egy Liliom - Interjú Szokol Judittal

Szokol Judit frissdiplomás színházrendező két előadást is rendez - méghozzá párhuzamosan - a Szentendrei Teátrumban. Vasárnap mutatják be A hentes lánya című mono-musicalt és július 25-én Molnár Ferenc Liliomját. 
Színház ajánló

Zenés előadásokkal bővül a Vidor Fesztivál színházi programja

A hazai színházak repertoárjából válogatott tizennyolc vígjáték és zenés színpadi játék látható az augusztus 23. és 31. között megrendezendő Vidor Fesztivál színházi versenyprogramjában, Nyíregyházán.