Színház

Ünnepelnek a magyar színházak! – Hamarosan kezdődik a Kisvárdai Fesztivál

2024.06.05. 10:45
Ajánlom
Idén nyáron immár 36. alkalommal rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját.  Június 21. és 29. között Kisvárda lesz az ország színházi fővárosa, ahol 26 előadás – közülük 17 versenyben – várja a színház szerelmeseit. Az esemény díszvendége a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, amely idén ünnepli megalapításának 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból fotókiállítás és dokumentumfilm vetítés is gazdagítja a programot.

A szakmai zsűri tagjai lesznek: Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színművésznő, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező.

A versenyprogram összeállítója Balogh Tibor, aki immár kilencedik éve művészeti tanácsadója a fesztiválnak. Az ő szakmai tapasztalatának köszönhetően rendre változatos, minden közönségréteget megszólítani képes, ugyanakkor karakteres fesztiválok születnek. Balogh Tibor kiemelte, hogy az idei fesztivál szellemi ívének három pillére lesz. Az első a háborúsejtelem. Nyitányaként, Gogol Háztűznézőjének beregszászi előadásában – a férfi társulati tagok távollétében – a férfiszerepeket nők játsszák. A témakörben a zárszó a Térszínházé: az ő morbid humorral komponált Svejkjük, más formanyelven, szintúgy a háború abszurditására mutat rá.

Amizantrop_BartalisElod7-103351.jpg

A mizantróp című előadás jelenete (Fotó/Forrás: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja)

A második pillér stílustörténetet idéz. Az előző század 70-es évei átmeneti állapot emlékét idézik. A kor kiváló színpadi szerzői – mások mellett Csurka István, Görgey Gábor és Spiró György – ugyan a szocialista embereszmény ábrázolására kapták a megbízást, de már nem tiltották be minden művüket, ha a valóság színéhez hozzá mutatták annak a fonákját. A harmadik fesztiváltartópillér a jövőé:

fiatal rendezők keze alatt, fiatal színésztehetségek mutatkoznak be a versenyműsor folyamában.

Amadeus2-103352.jpg

Az Amadeus című előadás jelenete (Fotó/Forrás: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja)

A seregszemle ünnepi eseményei közül kiemelkedik Farkas Ibolya színművész 85. születésnapja és színészi pályájának 65 éves jubileuma. A művésznő tiszteletére műsorra tűzik Tatár Rózsa Ady és Adél című monodrámáját, a marosvásárhelyi Spectrum Színház előadásában.

A fesztivál ideje alatt bemutatják Nagy B. Sándornak Nemes Levente színművésszel, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház egykori igazgatójával készített beszélgetőkönyvét. Levetítik továbbá a Semmelweis című filmet, amit közönségtalálkozó követ.

A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja számos értékes és népszerű produkcióval várja a régi és új látogatókat egyaránt.

Jöjjön el, és élje át a színház varázsát Kisvárdán, ahol a művészet és az emberi történetek újra életre kelnek!

További információért és jegyvásárlásért látogasson el a fesztivál hivatalos honlapjára!

Fejléckép: A Tartuffe című előadás jelente (fotó/forrás: Igor Preradovic / Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Vizuál

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.