Színház

Ünnepi Tragédia Szegeden

2011.06.10. 09:30
Ajánlom
Ünnepi előadással indul a Szegedi Szabadtéri Játékok 2011-es évada: Madách Imre Az ember tragédiája című művét láthatja a közönség. Nézze meg Ön is a Fidelio vendégeként!

A darabnak nagy hagyománya van a Dóm téren, végigkísérte a fesztivál történetét, hiszen 16 nyáron át, 61 előadásban játszották, először 1933-ban, utoljára pedig 2000-ben. A Szabadtéri a magyar színházi élet ünnepévé kívánja tenni Az ember tragédiáját. Ezt az alkotógárda, a szereposztás és a mára már kiforrott koncepció is garantálja. Az előadást Vidnyánszky Attila, a hazai színházi élet meghatározó alakja rendezi, aki "szélesvásznú" produkció létrehozására vállalkozott, látványban a világmindenséget szeretné leképezni.

A rendező úgy fogalmaz, a leginspirálóbb színpadi mű számára a Tragédia, és már az is ünnepnek számít, ha megrendezheti. Álomképek tömegét szeretné színre vinni, egy bátor, asszociációkra építő előadás formálódik, melyben Ádám és Éva néha - mint egy álomban - kívülről látják magukat. Vidnyánszky azt ígéri: a Tragédia esetében megszokott komor, depresszív hangulatiság helyett az életigenlést erősíti majd - éppen ezért hangsúlyosabbá teszi benne Éva szerepét is.

Az idei, ünnepi produkcióhoz méltó szereposztást állítottak össze. Az örök nőt, Évát Ónodi Eszter alakítja, partnere Rátóti Zoltán lesz Ádám szerepében. Kettejük történelmi vesszőfutását Luciferként Trill Zsolt követi majd végig. A debreceni színház és a beregszászi társulat színészei mellett további "színházi ikonok" kaptak szerepet az előadásban: színre lép például Cserhalmi György, Blaskó Péter, Gáspár Sándor és Földes László Hobo is, akinek az előadás zeneszerzője, Verebes Ernő egy dalt is írt, melyet a londoni színben fog előadni. 

Alexander Belozub tervező monumentális díszlettel készül: az emberiség történetének pergamenje a központi díszletelem, melyet tizenöt méter magasra terveztek, ennek tetején foglal helyet az Úr, innen a Tejutat szimbolizálva futtatják le szintén tizenöt méter hosszú szakállát.

Az ember tragédiája bemutatója 1883. szeptember 21-én volt a Nemzeti Színházban. Ádámot Nagy Imre, Évát Jászai Mari, Lucifert Gyenes László alakította, az epizódszerepekben pedig fellépett Prielle Kornélia (egy asszony a londoni színben), Márkus Emília (Hippia), Helyey Laura (Cluvia), Újházi Ede (Péter apostol), Feleky Miklós (Partiarcha), Náday Ferenc (Nyegle). Madách művét a korban kivételes sikerként, a rendező 1894-es haláláig 97 alkalommal tűzték műsorra. Igaz az is, hogy a nagyszabású látványosságok, a csillaggömbök és üstökösök, a Föld szellemének megnyilvánulásai kimaradtak, a Rómát támadó barbárok rohamát sem látta a közönség, a londoni szín belső sorrendje Madáchhoz képest megváltozott - és kimaradt a haláltánc -, azaz a mű 4117 sorából csak 2560 hangzott el a színpadon.

Kérdésünk: Ki volt az ősbemutató rendezője, aki a premier előtt a Fővárosi Lapokban elemző tanulmányt jelentetett meg a színrevitel problémáiról?

Egy helyesen válaszoló partnerével együtt tekintheti meg a Szegedi Szabadtéri Játékok idei nyitóprodukciójának, Az ember tragédiájának július 2-i előadását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.