Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

2020.11.29. 17:55
Ajánlom
Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.

A beszélgetőpartnerek ezer szállal kötődnek egymáshoz és a Rózsavölgyi Szalonhoz, ezért talán nem meglepő, hogy a műsorvezetők régi jó játszópartnerként köszöntötték Vecsei H. Miklóst.

Az idei évadtól szabadúszóként dolgozó Hasi mesélt a váltásról, a focis sportbalesetéről, és hogy mennyire rosszkedvű, ha nem csinálhat semmit. Kedvelt szabadidős tevékenységei mellett szóba kerültek a jövőbeli tervek is.

Leszek én még vígszínházi tag, fogok én még ott játszani. Remélem, hogy így alakulhat az életem.

Az advent közeledtével kikerülhetetlen az ünnepi készülődés kérdése, és ebben a maszkos világban a kommunikációs szokások megváltozása. Herner Dorka pszichológus szerint ez egy sokkal kiélezettebb időszak, amikor nehezebb megtalálni a biztonságos talajt, márpedig alapvetően mindenki erre vágyik.

Molnár Piroska ezt a kapaszkodót a legkülönfélébb dolgokban keresi: nordic walkingozik és örömmel ad tanácsokat azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet érthetően beszélni a maszk alatt. Grecsó Krisztián új gyerekvers-kötetéből is felolvasott, Grecsó pedig megosztott egy adventi történetet 16 hónapos kislányáról, Hannáról.

Végezetül a Rózsavölgyi Szalon jótékonysági akciójáról is szó esett, ami a Líra Zrt. támogatásával valósul meg Facebookon. Három dedikált könyvet bocsátanak licitre – egy dedikált Kvittek vagyunk – Beszélgetés Molnár Piroskával kötetet, Grecsó Krisztián Belefér egy pici szívbe és Vámos Miklós Dunapest című könyvét. A befolyó összeget a Gyermekkör Alapítvány Alapítványnak (Heim Pál–Madarász utcai Gyermekkórház) kapja.

Fejléckép: a Mi jár a fejedben forgatásán (forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.