Színház

Ünnepre készül a 125 éves Vígszínház

2021.08.24. 17:15
Ajánlom
„A megszállottságot kell mederbe terelnünk” – mondta Rudolf Péter a Vígszínház évadnyitó társulati ülésén, utalva arra az emberpróbáló munkára, ami az elmúlt másfél évet jellemezte. Az igazgató igazi ünnepnek nevezte, hogy elindulhat a színházi évad, az eseményen pedig a következő időszak premierjei mellett bemutatták az új társulati tagokat is.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntő beszédében arra kérte a színház dolgozóit, hogy ne hagyják kárba veszni másfél év munkáját, mielőtt új projektekbe kezdenek. A színház pedig egy-egy új produkció mellett éppen az elkészült produkciók közönség előtti bemutatásán dolgozik: a Pesti Színházban ugyanis szeptember 18-án a stream-előadásként bemutatott Michal Dočekal-darab, A kő premierjével indul a szezon.

A Vígszínházban ifj. Vidnyánszky Attila rendezi a Szerelmek városát, melynek alapja egy 1945-ben készült romantikus film. A darab zenéjét Kovács Adrián jegyzi, ezzel

az előadás csatlakozik a teátrum azon törekvéséhez, hogy új, saját fejlesztésű zenés színpadi művek szülessenek.

Visszatér a Margitszigeten bemutatott Kabaré is, egy kicsit más feldolgozásban. Béres Attila ugyanis ígéretet tett arra, hogy néhány jelenetet átrendez a kőszínházi bemutató előtt. A Pesti Színházban Yasmina Reza Bella figurája kerül színre, egy átlagosnak tűnő születésnap estéjét mutatva be. Az ünnepség azonban szürreális fordulatot vesz. Az eredetileg szintén streamként bemutatott előadás főszerepét a közönség elé kerülő előadásban Radnay Csilla veszi át.

240411789_4784487538232347_181286427980011699_n-094523.jpg

A Vígszínház új társulati tagjai (Fotó/Forrás: Juhász Éva / Vígszínház)

Az év vége felé közeledve Paczolay Béla ül a rendezői székbe, hogy A vendégek címmel nagy sikerrel futó film színpadi adaptációját a Pesti Színház színpadára álmodja. A Party az értelmiség kiégettségéről, meghasonlásáról, magánéleti csapdáiról beszél szórakoztató formában. A darab érdekessége, hogy az eredeti színpadi változatot a filmet is jegyző Sally Potter készítette.

2021 utolsó premierje december 11-től látható David Doiasvili, a grúz Vaszo Abasidze Állami Zenés és Drámai Színház igazgatójának rendezésében. Csehov Sirálya ezúttal új megközelítésben és tartalommal gazdagodva, a mára reflektálva kerül a nézők elé.

Ez utóbbi fontos törekvése lesz a következő éveknek,

Rudolf Péter ugyanis a színház lényegét a jelen idejűségében látja, még ha egyelőre bizonytalan is az, hogy milyen mértékben és formában kell ezt a jelent a közönség elé tárni.

Az évadterv mellett bejelentették az új társulati tagokat is: két egyetemista gyakornok mellett állandó tagként érkezik a Vígszínházhoz Kovács Patrícia, Nagy-Kálózy Eszter, Orosz Ákos, Bölkény Balázs és Stohl András.

Fekete Péter nagy örömmel jelentette be, hogy a július 16-i bizottsági ülés döntése értelmében további öt évig Rudolf Péter vezetheti a Vígszínházat, Karácsony Gergely főpolgármester pedig teljes körű támogatásáról biztosította a társulatot.

„Igazgatónak lenni egy szolgálat”

– reagált a kinevezésre Rudolf Péter.

A társulati ülés záró akkordjaként – saját volt kollégáit is meglepve – Harkányi Endre állt a mikrofon mögé, röviden reagált viharos távozásának körülményeire, mondván, anno becsapta maga mögött az ajtót, most szeretné szépen lassan becsukni. Végül egy színházi anekdotával búcsúzott a Vígszínháztól.

Fejléckép: Vígszínház (fotó: Gordon Eszter / Vígszínház)

Rudolf Péter további öt évig vezetheti a Vígszínházat

Kapcsolódó

Rudolf Péter további öt évig vezetheti a Vígszínházat

Az erről határozó kilencfős bizottság egyhangúlag támogatta Rudolf Péter mandátumának meghosszabbítását – jelentette be az augusztus 24-i évadnyitó társulati ülésen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.
Színház hír

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.
Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.