Színház

Ünnepre készül a 125 éves Vígszínház

2021.08.24. 17:15
Ajánlom
„A megszállottságot kell mederbe terelnünk” – mondta Rudolf Péter a Vígszínház évadnyitó társulati ülésén, utalva arra az emberpróbáló munkára, ami az elmúlt másfél évet jellemezte. Az igazgató igazi ünnepnek nevezte, hogy elindulhat a színházi évad, az eseményen pedig a következő időszak premierjei mellett bemutatták az új társulati tagokat is.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntő beszédében arra kérte a színház dolgozóit, hogy ne hagyják kárba veszni másfél év munkáját, mielőtt új projektekbe kezdenek. A színház pedig egy-egy új produkció mellett éppen az elkészült produkciók közönség előtti bemutatásán dolgozik: a Pesti Színházban ugyanis szeptember 18-án a stream-előadásként bemutatott Michal Dočekal-darab, A kő premierjével indul a szezon.

A Vígszínházban ifj. Vidnyánszky Attila rendezi a Szerelmek városát, melynek alapja egy 1945-ben készült romantikus film. A darab zenéjét Kovács Adrián jegyzi, ezzel

az előadás csatlakozik a teátrum azon törekvéséhez, hogy új, saját fejlesztésű zenés színpadi művek szülessenek.

Visszatér a Margitszigeten bemutatott Kabaré is, egy kicsit más feldolgozásban. Béres Attila ugyanis ígéretet tett arra, hogy néhány jelenetet átrendez a kőszínházi bemutató előtt. A Pesti Színházban Yasmina Reza Bella figurája kerül színre, egy átlagosnak tűnő születésnap estéjét mutatva be. Az ünnepség azonban szürreális fordulatot vesz. Az eredetileg szintén streamként bemutatott előadás főszerepét a közönség elé kerülő előadásban Radnay Csilla veszi át.

240411789_4784487538232347_181286427980011699_n-094523.jpg

A Vígszínház új társulati tagjai (Fotó/Forrás: Juhász Éva / Vígszínház)

Az év vége felé közeledve Paczolay Béla ül a rendezői székbe, hogy A vendégek címmel nagy sikerrel futó film színpadi adaptációját a Pesti Színház színpadára álmodja. A Party az értelmiség kiégettségéről, meghasonlásáról, magánéleti csapdáiról beszél szórakoztató formában. A darab érdekessége, hogy az eredeti színpadi változatot a filmet is jegyző Sally Potter készítette.

2021 utolsó premierje december 11-től látható David Doiasvili, a grúz Vaszo Abasidze Állami Zenés és Drámai Színház igazgatójának rendezésében. Csehov Sirálya ezúttal új megközelítésben és tartalommal gazdagodva, a mára reflektálva kerül a nézők elé.

Ez utóbbi fontos törekvése lesz a következő éveknek,

Rudolf Péter ugyanis a színház lényegét a jelen idejűségében látja, még ha egyelőre bizonytalan is az, hogy milyen mértékben és formában kell ezt a jelent a közönség elé tárni.

Az évadterv mellett bejelentették az új társulati tagokat is: két egyetemista gyakornok mellett állandó tagként érkezik a Vígszínházhoz Kovács Patrícia, Nagy-Kálózy Eszter, Orosz Ákos, Bölkény Balázs és Stohl András.

Fekete Péter nagy örömmel jelentette be, hogy a július 16-i bizottsági ülés döntése értelmében további öt évig Rudolf Péter vezetheti a Vígszínházat, Karácsony Gergely főpolgármester pedig teljes körű támogatásáról biztosította a társulatot.

„Igazgatónak lenni egy szolgálat”

– reagált a kinevezésre Rudolf Péter.

A társulati ülés záró akkordjaként – saját volt kollégáit is meglepve – Harkányi Endre állt a mikrofon mögé, röviden reagált viharos távozásának körülményeire, mondván, anno becsapta maga mögött az ajtót, most szeretné szépen lassan becsukni. Végül egy színházi anekdotával búcsúzott a Vígszínháztól.

Fejléckép: Vígszínház (fotó: Gordon Eszter / Vígszínház)

Rudolf Péter további öt évig vezetheti a Vígszínházat

Kapcsolódó

Rudolf Péter további öt évig vezetheti a Vígszínházat

Az erről határozó kilencfős bizottság egyhangúlag támogatta Rudolf Péter mandátumának meghosszabbítását – jelentette be az augusztus 24-i évadnyitó társulati ülésen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.