Színház

Urbán Balázs: "Mindenki kötött kompromisszumot"

2011.04.19. 09:00
Ajánlom
Március közepén kiderült, mely előadások kerültek a POSzT versenyprogramjába. Urbán Balázs kritikust kérdeztük a válogatás menetéről.

- Volt valami, amiben a legelején megegyeztetek?

- Egyetlen dologban állapodtunk meg: ha valamelyikünk megnézésre érdemes, fontos előadást lát, akkor azt a másik kettő is meg fogja nézni. A cél az volt, hogy azokat az előadásokat válogassuk ki, amelyeket a legjobbnak, legfontosabbnak gondolunk.

- Mit értesz az alatt, hogy megnézésre érdemes?

- Válasszuk külön, hogy megnézésre érdemes-e, illetve, hogy a POSzT-ra beválogatható-e. Megnézni azt érdemes, ami egy bizonyos szakmai színvonalat elér. Ami a POSzT-ra válogatható, annak ezen túl is több kritériuma van. Vagy beszéljen arról a világról, amiben élünk vagy magáról a műről mondjon újszerű és izgalmas dolgokat, vagy legyen valami formai érdekessége, használjon a megszokottól eltérő, de érvényes színházi nyelvet.

- Gyakorló kritikusként is állandóan színházban ülsz. Több előadást néztél most, mint egyébként?

- Talán egy picivel. És tagadhatatlan, volt olyan színház, ahová most jutottam el életemben először. Az is igaz, hogy egyébként nem szoktam öt-hatnapos határon túli körutakra utazni. Ám önmagában az, hogy majd minden estémet színházban töltöm, nem volt újdonság. Ez inkább a két válogatótársamnak volt az.

- Ők jól bírták?

- Jól. Azt kell mondjam, helyenként már-már hősiesen. Mind a ketten száznál több előadást néztek meg, Lenke konkrétan százhatvanat. És úgy láttam rajtuk, hogy szerették is.

- Beszéltetek közben a tapasztalatokról?

- Időnként leültünk beszélgetni a friss élményekről. És már akkor kiderült, hogy van, amiben egyetértünk, de van, amiben nagyon nem. A döntés estéjére már nagyjából kikristályosodott, hogy mely előadásokról nem kell győzködnünk egymást és melyekről kell vitatkoznunk. Elég gyorsan végeztünk, jó másfél óra alatt összeállt a lista. Mindenki kötött kompromisszumot.

- Nem nagyon szokott előfordulni, hogy egy színházból három előadás is a versenyprogram része legyen. A Nemzetiből most ott lesz a Három nővér, a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból és az Egyszer élünk...

- Ha külön-külön válogatunk, egyikünk listáján sem szerepelt volna mindhárom előadás. Ebből én kettőt tartottam nagyon fontosnak, és küzdöttem is értük. Tamás és Lenke meg épp a harmadikért harcoltak. Ez a hármas válogatás velejárója. És hozzá kell tennem, csak abból a színházból tud három előadás is bekerülni a versenyprogramba, amely kimagasló évadot produkál és olyan előadásokat hoz létre, amelyek különböző ízlésű emberek igényeit elégítik ki.

- Végignézve a programot azt látom, hogy elég széles a paletta. Hogy nagyjából eleget tesz annak, ami talán egy ilyen fesztivál fontos pontja: komplett keresztmetszetet ad arról, hogy milyen előadások születtek az elmúlt évben, milyen a színház ma nálunk.

- Nem volt ilyen törekvésünk. A mi ízlésünk polarizálódását jellemzi inkább a program. Az ember persze mindig azt szeretné, hogy az a tizenötös lista minél inkább az ő ízléséhez közelítsen, de talán csendben bevallja magának, hogy így színesebb eredmény jött létre, mintha egymaga válogatott volna.

- Tizennégy előadás helyett tizenöt került be, és van néhány speciális helyszínt igénylő produkció. Ezt gond nélkül elfogadták?

- Igen, eggyel több belefér. Biztos volt, amivel fejtörést okoztunk a szervezőknek, mert nem minden előadást lehet majd megtartani a színház épületében. A stúdiószínházi előadások, amelyeket a nagyszínpadon kell játszani, nyilván megterhelik egy kicsit a nagyszínházat. De ezek megoldható problémák, és a szervezők konstruktívan is álltak hozzá.

- Miért vállaltad a válogató szerepét, pláne úgy, hogy most egy évig egyáltalán nem írtál kritikát?

- Nem volt elvárás velem szemben, hogy ne írjak közben, de úgy gondoltam, nem szerencsés, ha a három válogató egyike folyamatosan publikál, és ezzel folyamatosan állásfoglalásra készteti a publikációs lehetőséggel nem bíró másik kettőt. Az ő helyükben rosszul éreztem volna magam. Tegnap már újra kritikusként voltam színházban, visszaülök a klaviatúra mögé. Azért vállaltam, mert egyrészt kértek rá, másrészt fontosnak tartottam, hogy legalább egy kritikus részt vegyen a válogatásban, harmadrészt pedig érdekelt a folyamat. És örültem, hogy megismerkedhetek olyan emberekkel, akik nem a színházi szakember szemével nézik a színházat, hanem más szempontjaik vannak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.