Színház

Utcaszak: Fogócska

2010.08.13. 10:55
Ajánlom
Konkrétumok? A Kínai fékezhetetlen, a Kacor király javíthatatlan, a Mackó kezelhetetlen, a Malac pedig egyenesen égetni való!
A maszkokat és a színészeket együtt már megszokhattuk, ilyen összeállításban azonban ritkán találkozhatunk velük. Az Octopuson rohangáló utcaszakosok melléd ülnek vagy körbefutkorásznak, lefekszenek előtted, vagy felállnak arra amit találnak. Hogy mindez mit jelent? Talán hogy a Malac valóban nem viselkedik.
Legelőször egyre gyarapodó közönség előtt tartottak előadásokat a budapesti Kálvária téren, néhány Commedia dell'Arte technikával készült bőrmaszkban. Most 40 álarcuk van és az elmúlt három évben rengetegféle közegben teremtettek már színházat. “Az utóbbi időben egyre inkább elszakadtunk a klasszikus forma-morzsáktól, amelyeket olasz mestereinktől felkapkodtunk, és figyelmünket első sorban a testre irányítottuk. Megpróbálunk szabadon és felelőtlenül kutatni.
Kíváncsian fogadjuk egymás teremtményeit, amelyekké a maszkok alatt változunk. Az Utcaszínházi Alkotóközösség név mostanában nagyjából leírja azt aminek nevet ad. A szigeten rögtönzésekkel fogtok (szó szerint) találkozni. Az elmúlt hónapok alatt megszületett figurillák, majom, macska, szűz, boszorkány, király, gyilkosa és a többi csodálatos lény, kergetik majd egymást a tömegben, nyomunkban a szerzetes hatalmas baziliszkusz madara. Konkrétumok? A Kínai fékezhetetlen, a Kacor király javíthatatlan, a Mackó kezelhetetlen, a Malac pedig egyenesen égetni való!”
2010. augusztus 12. 14:00 és 17:00
Előadják: Az Utcaszínházi Alkotóközösség

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.