Színház

Utcaszak: Fogócska

2010.08.13. 10:55
Ajánlom
Konkrétumok? A Kínai fékezhetetlen, a Kacor király javíthatatlan, a Mackó kezelhetetlen, a Malac pedig egyenesen égetni való!
A maszkokat és a színészeket együtt már megszokhattuk, ilyen összeállításban azonban ritkán találkozhatunk velük. Az Octopuson rohangáló utcaszakosok melléd ülnek vagy körbefutkorásznak, lefekszenek előtted, vagy felállnak arra amit találnak. Hogy mindez mit jelent? Talán hogy a Malac valóban nem viselkedik.
Legelőször egyre gyarapodó közönség előtt tartottak előadásokat a budapesti Kálvária téren, néhány Commedia dell'Arte technikával készült bőrmaszkban. Most 40 álarcuk van és az elmúlt három évben rengetegféle közegben teremtettek már színházat. “Az utóbbi időben egyre inkább elszakadtunk a klasszikus forma-morzsáktól, amelyeket olasz mestereinktől felkapkodtunk, és figyelmünket első sorban a testre irányítottuk. Megpróbálunk szabadon és felelőtlenül kutatni.
Kíváncsian fogadjuk egymás teremtményeit, amelyekké a maszkok alatt változunk. Az Utcaszínházi Alkotóközösség név mostanában nagyjából leírja azt aminek nevet ad. A szigeten rögtönzésekkel fogtok (szó szerint) találkozni. Az elmúlt hónapok alatt megszületett figurillák, majom, macska, szűz, boszorkány, király, gyilkosa és a többi csodálatos lény, kergetik majd egymást a tömegben, nyomunkban a szerzetes hatalmas baziliszkusz madara. Konkrétumok? A Kínai fékezhetetlen, a Kacor király javíthatatlan, a Mackó kezelhetetlen, a Malac pedig egyenesen égetni való!”
2010. augusztus 12. 14:00 és 17:00
Előadják: Az Utcaszínházi Alkotóközösség

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A gyáva – A kábítószer-függőségről láthatunk előadást a Csokonaiban

Hátborzongatóan őszinte hangvételben mutatja be egy fiatal kábítószerfüggő fiú gondolatait a Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület közös, díjat nyert előadása, A gyáva. A Scherer Péter rendezte produkciót december 14-én láthatja a közönség a XV. kerületi Csokonai Művelődési Házban.
Színház ajánló

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Színház ajánló

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház hír

Színház háború idején – ukrán drámaírók művei az Átrium színpadán

A háború alatt született ukrán színdarabokból rendeznek felolvasószínházi eseményt december 15-én az Átriumban. A projekttel a szervezők szeretnék kifejezni szolidaritásunkat Ukrajnával, az ukrajnai emberekkel és az ukrán színházi alkotókkal.
Színház hír

Újraválasztották Tompa Gábort az Európai Színházi Unió elnöki tisztségében

Az újraválasztott vezető folytatni kívánja a korábban elkezdett munkát: nemzetközi koprodukciók létrehozását, művészeti csereprogramok és workshopok szervezését, az Unió fesztiváljának rendszeressé tételét, valamint az Európai Színházi Unió bővítését.