Színház

Utcát neveztek el Psota Irénről

2022.03.29. 17:45
Ajánlom
A II. kerületi közterület, amelynek új névtábláját március 28-án avatták fel, annak a háznak a közelében található, ahol a Nemzet Színésze közel 50 évig élt.

Az akció szorosan kötődik a kerület 2021-ben elindított kezdeményezéséhez, melynek célja, hogy minél több közterület viselje nő nevét. Előbb Szabó Magda, majd Solt Ottilia neve került fel az új közterek listájára, legutóbb pedig a Komlós Juci közt leplezte le Őrsi Gergely polgármester.

Őrsi az ünnepségen úgy fogalmazott: „Fontos, hogy sosem csupán utcanévtáblát avatunk.

Az a célunk, hogy emlékhelyeket hozzunk létre, hogy szomszédainkra, példaképeinkre és büszkeségeinkre mindig emlékezhessünk és időről időre visszajárhassunk hozzájuk.”

A polgármester hozzátette, vannak, akik legszívesebben a Csalogány utcai kutyasétáltatásokat elevenítik fel, mások sanzonénekesként gondolnak Psotára, és bizonyosan akad olyan is, akinek ő volt a nagybetűs díva.

277349832_406567158137465_5853077228071482103_n-164031.jpg

A Psota Irén utca táblájának leleplezése (Fotó/Forrás: Őrsi Gergely / Facebook)

„Nem játszott, a lényéből fakadt az elevensége, a fékezhetetlensége, a rejtelmei, a titokzatos tekintete” – idézte meg Psota alakját Őrsi, az avatóünnepségen megosztva néhány életrajzi érdekességet is, mielőtt folytatta volna a művésznő méltatását.

„Ő volt a díva, a tragika, a komika, a színház nagyasszonya, a filmek ünnepelt királynője.

Ő volt a Nemzet Színésze, a kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő. De nekünk, itt a II. kerületben ennél sokkal több volt. 1970 óta lakott a Csalogány utcában, nekünk a szomszédunk, a barátunk, a kutyafuttatóban a Zsuzsi kutyák gazdija volt”.

Az utcanévtábla leleplezésében közreműködött Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, Képes Gábor, költő és Farkas Gábor Gábriel énekes, színész.

277353994_406567161470798_5864620805775998942_n-164031.jpg

Psota Irén utca (Fotó/Forrás: Őrsi Gergely / Facebook)

Az avatóünnepségről készült videó az alábbi oldalon nézhető vissza.

A fejlécképben szereplő eredeti fotó forrása: Fortepan / Szalay Zoltán

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.
Színház interjú

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Színház hír

Fesztivállal zárja idei évadát a Thália Színház

A június 5. és 11. között megrendezésre kerülő színházi szemlén magyarországi és határon túli társulatok képviseltetik magukat. Hét nap alatt összesen tizenkét előadást láthat a közönség.