Színház

Utcát neveztek el Velemben Törőcsik Mariról

2023.02.27. 10:45
Ajánlom
Április 16-án tervezik felavatni az utcát, amit a színészlegendáról neveztek el – vette észre a Nyugat.hu. Törőcsik Mari velemi házából pedig emlékházat szeretnének kialakítani, de ehhez még az örökös döntése és a megfelelő forrás is hiányzik.

Április 16-ra a velemi önkormányzat Törőcsik Mari emléknapot tervezett a költségvetésében – szúrta ki a Nyugat.hu. Ekkor lesz két éve, hogy elhunyt a Kossuth-nagydíjas színésznő, aki még a '70-es években vásárolt házat Velemben, és ideje nagy részét ott töltötte. A velemi képviselő-testület még tavaly novemberben megszavazta, hogy Törőcsik Mariról nevezzék el a falu egyik új építésű házakból álló, egyelőre még névtelen utcáját, amit

idén tavasszal, halálának második évfordulóján szeretnének felavatni. 

A Nyugat.hu megtudta, még nem biztos, hogy április 16-án valóban sikerül felavatni a Törőcsik Mari utcát Velemben, de a polgármester és a falu minden erejével azon van, hogy ez megtörténjen.

torocsikhaz-161131.jpg

Törőcsik Mari velemi háza (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

A művésznő egykori házából is szeretnének emlékházat kialakítani, de ezzel kapcsolatban a színésznő lánya még nem döntötte el, mit akar kezdeni az ingatlannal. A ház több tízmillió forintot ér, a velemi önkormányzatnak pedig nincs elég pénze megvásárolni, így külső segítség nélkül abban az esetben sem tudják megvalósítani az emlékházat, ha az örökös úgy döntene, hogy eladja azt.

Közben a művésznő szülőfalujában, a Heves megyei Pélyen 1,8 milliárd forintból alakítanak ki emlékházat.

Forrás: Nyugat.hu

Fejléckép: Törőcsik Mari (fotó / forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

„Kultúrát teremtett és közönséget egyesített” – felavatták a Törőcsik Mari Parkot

Kapcsolódó

„Kultúrát teremtett és közönséget egyesített” – felavatták a Törőcsik Mari Parkot

A Feneketlen-tó melletti ligetnél tartott ünnepségen tiszteletüket tették Törőcsik Mari egykori pályatársai, Udvaros Dorottya és Bodrogi Gyula is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.