Színház

Utolsók és jubilálók

2009.05.27. 16:55
Ajánlom
Itt az évad vége, ami sokszor egy-egy előadás végét is jelenti. Megpróbáltuk összegyűjteni, mely produkciók kerülnek ki a színházak repertoárjából a következő szezonban, illetve, hogy hol ünnepelnek jubiláló előadásokat.

A Katonában négy előadás búcsúzik. Május elején volt az Ivanovék karácsonyának utolsó előadása a Kamrában, és a birnhami erdő sem megy föl többé Dunsinan hegyére: a Macbeth is lekerült a műsorról. Június 3-án A néger és a kutyák harcát még megnézheti a Kamrában, aki lemaradt volna róla. Június 4-én pedig minden bizonnyal tömegek állnak majd a pénztárnál, hátha beférnek valahogy a kultikussá vált Nestroy-darab, A talizmán búcsúestéjére, ami egyben a 150. előadás is lesz.

Június 4-én egy másik "legenda" is kerek előadásszámhoz érkezik. Ugyanis a Radnóti Színházban A kripli kétszázadik alkalommal kerül a nézők elé.

A Budapesti Kamaraszínház Tivoliban 100. alkalommal lesz látható a Morus című előadás május 27-én. A Centrál Színházban ünneplik a S.Ö.R. 15 éves jubileumát június 2-án; 1994-ben lehetett először megnézni Shakespeare összes művét két óra alatt. A bemutató a Komédium Színházban volt. Szintén június 2-án jubilál a József Attila Színházban a Kaviár című zenés játék: a 65. előadás azonban a sorozat végét jelenti, ősztől már nem játsszák.

A Vígszínház elbúcsúztatta a Hamupipőkét és az Össztáncot (utóbbival nyitotta meg kapuit a felújított teátrum 1994 októberében), valamint a nagyszínházban utoljára ment az Úrhatnám polgár és a Játszd újra, Sam!; ezeket a jövő évadtól a Pesti Színházban lehet megnézni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.