Színház

Utolsók és jubilálók

2009.05.27. 16:55
Ajánlom
Itt az évad vége, ami sokszor egy-egy előadás végét is jelenti. Megpróbáltuk összegyűjteni, mely produkciók kerülnek ki a színházak repertoárjából a következő szezonban, illetve, hogy hol ünnepelnek jubiláló előadásokat.

A Katonában négy előadás búcsúzik. Május elején volt az Ivanovék karácsonyának utolsó előadása a Kamrában, és a birnhami erdő sem megy föl többé Dunsinan hegyére: a Macbeth is lekerült a műsorról. Június 3-án A néger és a kutyák harcát még megnézheti a Kamrában, aki lemaradt volna róla. Június 4-én pedig minden bizonnyal tömegek állnak majd a pénztárnál, hátha beférnek valahogy a kultikussá vált Nestroy-darab, A talizmán búcsúestéjére, ami egyben a 150. előadás is lesz.

Június 4-én egy másik "legenda" is kerek előadásszámhoz érkezik. Ugyanis a Radnóti Színházban A kripli kétszázadik alkalommal kerül a nézők elé.

A Budapesti Kamaraszínház Tivoliban 100. alkalommal lesz látható a Morus című előadás május 27-én. A Centrál Színházban ünneplik a S.Ö.R. 15 éves jubileumát június 2-án; 1994-ben lehetett először megnézni Shakespeare összes művét két óra alatt. A bemutató a Komédium Színházban volt. Szintén június 2-án jubilál a József Attila Színházban a Kaviár című zenés játék: a 65. előadás azonban a sorozat végét jelenti, ősztől már nem játsszák.

A Vígszínház elbúcsúztatta a Hamupipőkét és az Össztáncot (utóbbival nyitotta meg kapuit a felújított teátrum 1994 októberében), valamint a nagyszínházban utoljára ment az Úrhatnám polgár és a Játszd újra, Sam!; ezeket a jövő évadtól a Pesti Színházban lehet megnézni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.