Színház

Üzenet a bábozás világnapján

2012.03.21. 10:14
Ajánlom
Március 21. a Bábozás Világnapja. Az UNIMA Nemzetközi Bábművész Szövetség világnapi üzenetét 2012-ben Joan Baixas fogalmazta meg.

Ünnepnap a mai.

Ma nem nyitjuk ki az újságokat, kikapcsoljuk a hírközlő csatornákat és köszöntjük a művészetet és a társulatunkat. Különleges nap ez a mai, a Bábozás Világnapját ünnepeljük.

Nem feledkezhetünk meg azonban a bánatról, a fájdalmas valóságról és arról a szegénységről, nyomorról, amely a világunkat sújtja. De éppen azért, mert nem akarunk felejteni, most egyszerre az emberi méltóságot és azt a csillapíthatatlan vágyat is üdvözöljük, amely az életet ünnepli a balszerencsével és a halállal szemben.

A művészet ennek a méltóságnak a himnusza, összehozza a múlt és a jövő generációit, kultúráit, nemzettségeit. A művészet összekapcsolja azokat az embereket, akik együtt, egy időben néznek ugyanabba az irányba, csodálják a művet és fedezik fel együtt az ismeretlent. Az alkotó és a néző válik eggyé ilyenkor. Minden művészi megnyilvánulás egy homokszem a valóság gépezetében.
Minden alkalommal, amikor életre keltünk egy karaktert, újra és újra aláírunk egy függetlenségi nyilatkozatot. A képek és szavak, az értelmezés, az elbeszélés, akár egy rakoncátlan gyermek, a báb megerősíti az ártatlanság, a boldogság iránti elkötelezettségünket, de egyben megmutatja a másik végletet is, a kegyetlenséget.

Az ártatlanság pedig fontos és termékeny, ahogyan azt Jarry, Kuroszava, Miró, Arseniev és sokan mások már bebizonyították.
Kegyetlenséget pedig a jelmezzel és egy gúnyos arckifejezéssel bármikor mutathatunk.

"Az állatok úgy élnek a természetben, akár víz a vízben" - tartja Mircea Eliade. Ez alapján kimondhatjuk: a báb úgy él a képzeletben, mint víz a vízben.

"Egy hely, ahol találkozik az állat- és növényvilág körforgása, a föld és a víz és az emberek képzelőereje, ahol a bábos úgy játszhat, mint egy király, nem mérlegel, nem lép közbe, csak virágzik a művészete."

"Az embert a tudata, az értelme emeli ki az állatvilágból, talán nem is véletlen, hogy az első ember által megszemélyesített élőlények az istenek voltak. Az értelem tesz minket emberré." Eme filozófiai eszme tökéletesen összefoglalja a bábos fő feladatát: életre kelteni az élettelent és bevonni a nézőket is ebbe a varázslatba.

Már jó néhány éve annak, hogy egy maroknyi bábosnak az a bölcs ötlete támadt, hogy létrehoznak egy olyan társaságot, amely segíti a nemzetközi tapasztalatcserét. Az UNIMA mára a valóságunk része, világszerte ismert és elismert és mindent megtesz, hogy a művészetet és az emberi méltóságot érintő kérdésekben a hozzáértő emberek minél többet tehessenek.

Áldjuk hát meg az isteneket, hogy ezt a szakmát adományozták nekünk, köszönjük nagyapáinknak, hogy létrehozták az UNIMA-t és ünnepeljük a művészetet, a képzelet csodálatos hatalmát. Köszöntsük együtt a bábozást!

Barátaim, kellemes időtöltést kívánok erre a napra!

(Fordította: Kovács Orsolya)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Színház felhívás

Alternatív színházi képzés vihet közelebb önmagunkhoz

A TIM Stúdió tréningjeinek résztvevői olyan szituációkat játszanak el, amelyek által újragondolhatják határaikat és színházi gyakorlatot szerezhetnek. A 2022/23-as évad jelentkezési időszaka már elindult.
Színház hír

Superbrands díjjal tüntették ki a Szegedi Szabadtéri Játékokat

A független szakértőkből álló zsűri idén másodszorra tüntette ki Magyarország legnagyobb szabadtéri színházát, így a Szegedi Szabadtéri Játékok tíz év után ismét Superbrands díjas.
Színház ajánló

Tizedszer is Színházi Szemle a Városmajorban

A közönség és a szakma által is kedvelt és elismert Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja idén kibővült: augusztus 27. és szeptember 10. között hét nagyszerű vidéki és határon túli, valamint egy fővárosi, független előadás mutatkozik be a budapesti közönségnek.
Színház ajánló

Már próbálják a Koronázási Szertartásjátékot Székesfehérváron

Utoljára koronáznak Árpád-házi királyt a Nemzeti Emlékhelyen Székesfehérváron, III. András halálával ugyanis lezárult a magyar történelem egy korszaka.