Színház

Üzenet a bábozás világnapján

2012.03.21. 10:14
Ajánlom
Március 21. a Bábozás Világnapja. Az UNIMA Nemzetközi Bábművész Szövetség világnapi üzenetét 2012-ben Joan Baixas fogalmazta meg.

Ünnepnap a mai.

Ma nem nyitjuk ki az újságokat, kikapcsoljuk a hírközlő csatornákat és köszöntjük a művészetet és a társulatunkat. Különleges nap ez a mai, a Bábozás Világnapját ünnepeljük.

Nem feledkezhetünk meg azonban a bánatról, a fájdalmas valóságról és arról a szegénységről, nyomorról, amely a világunkat sújtja. De éppen azért, mert nem akarunk felejteni, most egyszerre az emberi méltóságot és azt a csillapíthatatlan vágyat is üdvözöljük, amely az életet ünnepli a balszerencsével és a halállal szemben.

A művészet ennek a méltóságnak a himnusza, összehozza a múlt és a jövő generációit, kultúráit, nemzettségeit. A művészet összekapcsolja azokat az embereket, akik együtt, egy időben néznek ugyanabba az irányba, csodálják a művet és fedezik fel együtt az ismeretlent. Az alkotó és a néző válik eggyé ilyenkor. Minden művészi megnyilvánulás egy homokszem a valóság gépezetében.
Minden alkalommal, amikor életre keltünk egy karaktert, újra és újra aláírunk egy függetlenségi nyilatkozatot. A képek és szavak, az értelmezés, az elbeszélés, akár egy rakoncátlan gyermek, a báb megerősíti az ártatlanság, a boldogság iránti elkötelezettségünket, de egyben megmutatja a másik végletet is, a kegyetlenséget.

Az ártatlanság pedig fontos és termékeny, ahogyan azt Jarry, Kuroszava, Miró, Arseniev és sokan mások már bebizonyították.
Kegyetlenséget pedig a jelmezzel és egy gúnyos arckifejezéssel bármikor mutathatunk.

"Az állatok úgy élnek a természetben, akár víz a vízben" - tartja Mircea Eliade. Ez alapján kimondhatjuk: a báb úgy él a képzeletben, mint víz a vízben.

"Egy hely, ahol találkozik az állat- és növényvilág körforgása, a föld és a víz és az emberek képzelőereje, ahol a bábos úgy játszhat, mint egy király, nem mérlegel, nem lép közbe, csak virágzik a művészete."

"Az embert a tudata, az értelme emeli ki az állatvilágból, talán nem is véletlen, hogy az első ember által megszemélyesített élőlények az istenek voltak. Az értelem tesz minket emberré." Eme filozófiai eszme tökéletesen összefoglalja a bábos fő feladatát: életre kelteni az élettelent és bevonni a nézőket is ebbe a varázslatba.

Már jó néhány éve annak, hogy egy maroknyi bábosnak az a bölcs ötlete támadt, hogy létrehoznak egy olyan társaságot, amely segíti a nemzetközi tapasztalatcserét. Az UNIMA mára a valóságunk része, világszerte ismert és elismert és mindent megtesz, hogy a művészetet és az emberi méltóságot érintő kérdésekben a hozzáértő emberek minél többet tehessenek.

Áldjuk hát meg az isteneket, hogy ezt a szakmát adományozták nekünk, köszönjük nagyapáinknak, hogy létrehozták az UNIMA-t és ünnepeljük a művészetet, a képzelet csodálatos hatalmát. Köszöntsük együtt a bábozást!

Barátaim, kellemes időtöltést kívánok erre a napra!

(Fordította: Kovács Orsolya)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében
Színház ajánló

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.