Színház

Üzenet a palackban

2010.04.28. 10:00
Ajánlom
Embert próbáló időket élünk. Olyan gyorsan vágtat minden, olyan magasra raktuk a tétet, akkora a nyomás rajtunk politika, identitás, pénz, család, munka, frusztrációk, rémületes ideológiák és értelmetlen, kegyetlen, véres halálok formájában, hogy e kis episztolámat sem tekinthetjük másnak, mint üzenetnek a palackban.

Embert próbáló időket élünk. Olyan gyorsan vágtat minden, olyan magasra raktuk a tétet, akkora a nyomás rajtunk politika, identitás, pénz, család, munka, frusztrációk, rémületes ideológiák és értelmetlen, kegyetlen, véres halálok formájában, hogy e kis episztolámat sem tekinthetjük másnak, mint üzenetnek a palackban.

Mikor írom mindezt, bolondok napja éjjel van, három felé jár, mire olvasod, illatos május.

Április másodikán, 11-kor olvasópróba. Dan Gordon: Esőember.  Babbitt fivérek: Kulka, Nagy Ervin, a bátor producer: Orlai. Álomszereposztás, Garas is benne, Kézdy is benne.

A Színház álom. Ezt Csehov mondta. Az Élet álom. Ezt meg Pedro Calderón de la Barca. Melyik az igaz. A Színház álom, az hétszentség. Hogy az Élet álom-e, azzal mostanában egyre nehezebb vitatkozni, mátrixok, űrlények, istenek, hitek, misztikus, fizikát, anatómiát meghazudtoló anya-, apa-, testvér-, idegen-, állat-, rabló- és öngyilkosságok, feketeanyag, űrturizmus, egy gén időleges deaktiválása által visszanövesztett emberi végtagok ringatnak minket álomba, és a leggyarlóbb gondolat jár a fejünkben, ami embert gyötörhet: MI LENNE, HA? De hogy mily álmok jőnek, az visszadöbbent. Ilyesmit meg a dán királyfi dumál, de ne a celebszájtokon keresd. Tudom, hogy május van, rohadt hosszú volt a tél, de ne hidd, hogy a választások véget értek. Tedd oda mindennap az ikszet egy koncert, egy mozi vagy egy színház mellé, már ha nem akarsz visszakerülni a fára, ahol velőscsonttal verjük egymást agyon a bogyóért, vagy - előreszaladva az időben - nehogy véletlen besétálj 2011 februárjában a Bárkára, ahol meg Ray Bradbury meglehetősen nyomasztó, kultúramentesített világa fogad majd a Fahrenheit 451 című regény színpadi adaptációjában.

Előbbi gondolatbuborékom első fertálya meglehetősen darwinistára sikeredett, ezért ettől talán kissé kedveszegett olvasóimat hadd nyugtassam meg: a kókuszdiófával ellentétben a Paradicsomba nincs visszaút. Oda csak előremenetben lehet eljutni. Súlyos az út, bakter. Kapaszkodj a kultúrába!

Nem kötelező, csak azér' vagyunk, nehogy pofára ess. Esőember júniusban lesz, ne izgulj, majd még szólunk, most lapozz tovább!


Anger Zsolt

színész, rendező

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.