Színház

Vadászünnep és B-közép

2010.03.03. 16:33
Ajánlom
A Trafó ad helyet március 8. és 10. között a PanoDráma által szervezett programsorozatnak. Elfriede Jelinek, osztrák írónő munkáin keresztül kezdeményeznek beszélgetést a fasizmusról.

"Magyarország sosem nézett szembe fasiszta múltjával. Ahogy néhány évvel ezelőttig Ausztria sem. S tekintve, hogy a magyar drámaírók egyelőre nem akarnak írni arról, ami körülvesz bennünket, mi Elfriede Jelinekkel próbáljuk feltárni az okokat, az ő műveinek apropóján szeretnénk beszélgetni a lehetséges megoldásokról" - mondja Lengyel Anna dramaturg, a három napos programsorozat szervezője. A Nobel-díjas osztrák írónő Sportdarab című legendás, burgtheaterbeli előadásának vetítésével indul az esemény. Másnap a HOPPart Társulat tagjai Polgár Csaba irányításával felolvasószínház keretében mutatják be a Rohonc/Rechnitz című darabot, mely tavaly nagy sikerrel vendégszerepelt az Őszi Fesztiválon a müncheni Kammerspiele előadásában. A sorozatot egy műhelybemutató zárja: Csákányi Eszter, Kaszás Ágnes, Scherer Péter és Szalay Marianna a szereplői az első itthoni Jelinek-premiernek, a Kézimunkának, melyet Pejó Róbert rendez. A színházi előadások mellett drámapedagógiai bemutatót is tartanak Feuer Yvette vezetésével a cigánygyűlölet témájára roma és fehér fiatalokkal, illetve lesz egy pszichológiai előadás is a másságról és a gyűlöletről.

Részletes program:

2010. március 8. hétfő

19.00 Elfriede Jelinek: Sportdarab Einar Schleef rendezésében felvételről

2010. március 9. kedd

Szabadegyetem

20:30 Fischer Eszter, pszichológus: Nincs többé kedélyes zsidózás

22:00 Elfriede Jelinek: Rohonc - felolvasószínház a HoppArt társulatával

1944-ben, a háború utolsó napjaiban Batthányi grófnő és náci szeretői egy vadászünnep keretében száznyolcvan kiéhezett zsidó munkaszolgálatost agyonlőttek, majd elkapartak.

2010. március 10. szerda

18:00 Drámapedagógiai bemutató a cigánygyűlölet témájára roma és fehér fiatalokkal

Feuer Yvette színész és drámapedagógus vezetésével

20:00 Elfriede Jelinek: Kézimunka (Stecken, Stab und Stangl) - műhelybemutató

Ízelítő a Nobel-díjas drámaírónő első hazai színpadi bemutatója előtt (április 21, Trafó). Az 1996-ban az év drámájává választott Kézimunka Jelinek válasza arra a burgenlandi gyilkosságra, melyben egy rasszista bombájának négy roma esett áldozatul.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.
Színház POSZT 2019

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Színház hír

A Kodály-módszerről szóló Vecsei–Vidnyánszky-darab is látható lesz jövőre a Nemzetiben

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.
Színház magazin

Csehov-hősnőbe oltott Tündekirálynő – Cate Blanchett 50

A színpadon és a filmvásznon mutatott teljesítményével is számos díjat kiérdemelt, ő az egyetlen színésznő, akit ugyanazért a szerepért kétszer is Oscar-díjra jelöltek. Május 14-én töltötte be ötvenedik életévét Cate Blanchett.