Színház

„Vágyom a lecsendesedésre” – interjú Kulcsár Viktóriával

Kulcsár Viktória az Egy szoknya, egy nadrágban mutatkozik be a József Attila Színház színpadán, a 2021/2022-es évadtól pedig társulati tagként is erősíti a csapatot. A beszélgetésből többek között az is kiderül, hogy huncut a szemek komoly gondolkodású fiatal nőt takarnak. (X)

Szoknyás vagy nadrágos lány vagy?

Nadrágos. Szoknyát nem tudok elképzelni magamon, csak színpadon, de akkor is ódzkodom tőle. „Böték” a lábaim, csúnyának látom őket és nem szeretem. Ráadásul már gyerekkorom óta iszonyúan szégyenlős vagyok, éppen ezért évekig strandra sem jártam. Ha tehetem, garbóban, hosszú pulcsiban járok. Az egyetemen szerencsére egy lány kivételével mindenki zongoralábú volt, így nem egyedül én kaptam a poénokat. Különben aki akkor a leghangosabban kritizált, az most a legjobb barátom.

Hogy lesz egy pályatársból legjobb barát?

Fiú, úgyhogy nincs közöttünk versengés.

Furcsa módon a mi osztályunkban a fiúk voltak a „primadonnák”, a lányok pedig inkább férfiasabbak, és azt kell mondanom, hogy jól működött ez a fura „helycsere”.

Az egyetemen kollégista voltál.

Imádtam, még kollégiumi referensnek is kineveztek, így egyszerre három szobám volt – mindenhova be tudtam lógni. Akkor még nem volt ekkora túljelentkezés a koleszba, viszont zajlott az élet az ajtók mögött.

Említetted, hogy nagyon szégyenlős vagy, azonban mégis exhibicionista pályát választottál.

Maga a pálya lehet, de én magam nem vagyok az.

Nagyon szorongó, magát lazának tettető ember vagyok, és valójában iszonyatosan félek attól, hogy mit mondanak rólam,

hogy mit beszélnek a hátam mögött, de akár a szemembe is. Nehéz ezeket megélni, viszont az életem így legalább állandó küzdelem! (Nevet.)

9F3A6014-111834.jpg

Kulcsár Viktória (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Ha kapnál egy hátizsákot, mit tennél bele?

Attól függ, hogy benne van-e a pakliban, hogy jöhetnek velem mások is, vagy sem. Ha nem, akkor nyilvánvalóan kell egy telefon, mert napi kapcsolatban vagyok a szüleimmel. Aztán biztos, hogy lenne egy könyv, mert ha az ember kimegy a természetbe, akkor jó a madárcsicsergés, de valamivel meg kell dolgoztatni az agyat is.

Novella, vers vagy regény?

Olyat vinnék magammal, ami az elvonulásomban segítene. Valamilyen pszichológiai művet, például Pál Feritől a Magánytól az összetartozásig. Esetleg valami önfejlesztőt, mondjuk Almási Kittit.

Hova utaznál szívesen?

Valahova a hegyekbe, de lehet völgy is, akár egy tó.

Nagyon vágyom a lecsendesedésre. Arra, hogy csak a természet vegyen körül.

És természetesen jönne velem a párom és a kutyám is, a hátizsákom pedig a könyv és telefon mellett tele lenne kajával, mert imádok enni.

Főzni is tudsz?

Igen, de nem gyakran szoktam. A párom viszont szeret, úgyhogy ez jó egyensúly.

„Pörköltös” lány vagy?

Nem, készítésben és evésben sem. „Diétás lány” vagyok, aki imád enni, szóval iszonyú ambivalencia az életem. A párom – aki viszont pörköltös – sem tudja soha, hogy mikor diétázom és mikor nem, mikor lehet tésztát enni, mikor nem. Amíg én készítem el az ebédem, addig van rend az életemben, ha már más főz – anyukám, párom vagy bárki –, mondjuk egy pörköltet tésztával, akkor sajnos muszáj rárobbantani az emésztőrendszeremet.

Az ízek után térjünk át a színekre. Van kedvenced?

Szeretem a drapp és púderesebb dolgokat, mert az tiszta és átlátható. De sokkal könnyebb rajta foltot hagyni. Szóval, szeretem a tiszta dolgokat, ezért is vagyok egy kicsit sérülékenyebb talán. Ha elbújnék, valami sötétebb színt választanék.

FeherA_KocsisJ_KUlcsarV-110453.jpg

Kulcsár Viktória (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Naiv is vagy, vagy csak sérülékeny?

Naiv és sérülékeny. Viszont rettentően álcázom, és mindenki azt gondolja, hogy csírájában sincsenek meg bennem ezek a tulajdonságok. De egy folytonos burokban élek, ami kívülről mutat egy kiegyensúlyozott, vagány létet, belülről pedig egy borzasztó szorongó „izét”.

Akkor könnyen meg is szereted az embereket?

Akit őszinte érzések irányítanak, azt igen. Egyébként három mondat után eldől, szóval

hamar barátkozom, csak nyilván a másik fél is kell hozzá.

Ha holnap lenne egy jelmezbál, minek öltöznél?

Most egy ágy jutott az eszembe, paplanostul. Közben tudok beszélgetni, és akkor az a világ legkényelmesebb dolga. A szabadúszás előtti időszakom nem igazán az alvásról szólt, és azóta azt hiszem, kezdem bepótolni az elmaradtakat. Nagyon fáradékony vagyok, amikor nem dolgozom.

Fejléckép: Kulcsár Viktória (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.
Színház hír

Miért pont kivi? – elindultak a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójának próbái

Laetitia Colombani francia szerző darabját Őze Áron rendezésében mutatják be a nyár folyamán Kőszegen. Az előadásban színpadra lép Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám és Kiss Anna Gizella.
Színház ajánló

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Színház hír

Kapunyitási pániktól jogvédelmen át a „píszíségig” – jön a harmadik FREESZEMLE

Több mint ötven programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, közéleti vitákkal és Csányi Vilmos előadásával érkezik a Freeszfe Egyesület fesztiválja június 1. és 4. között.
Színház hír

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.