Színház

„Vágyom a lecsendesedésre” – interjú Kulcsár Viktóriával

Kulcsár Viktória az Egy szoknya, egy nadrágban mutatkozik be a József Attila Színház színpadán, a 2021/2022-es évadtól pedig társulati tagként is erősíti a csapatot. A beszélgetésből többek között az is kiderül, hogy huncut a szemek komoly gondolkodású fiatal nőt takarnak. (X)

Szoknyás vagy nadrágos lány vagy?

Nadrágos. Szoknyát nem tudok elképzelni magamon, csak színpadon, de akkor is ódzkodom tőle. „Böték” a lábaim, csúnyának látom őket és nem szeretem. Ráadásul már gyerekkorom óta iszonyúan szégyenlős vagyok, éppen ezért évekig strandra sem jártam. Ha tehetem, garbóban, hosszú pulcsiban járok. Az egyetemen szerencsére egy lány kivételével mindenki zongoralábú volt, így nem egyedül én kaptam a poénokat. Különben aki akkor a leghangosabban kritizált, az most a legjobb barátom.

Hogy lesz egy pályatársból legjobb barát?

Fiú, úgyhogy nincs közöttünk versengés.

Furcsa módon a mi osztályunkban a fiúk voltak a „primadonnák”, a lányok pedig inkább férfiasabbak, és azt kell mondanom, hogy jól működött ez a fura „helycsere”.

Az egyetemen kollégista voltál.

Imádtam, még kollégiumi referensnek is kineveztek, így egyszerre három szobám volt – mindenhova be tudtam lógni. Akkor még nem volt ekkora túljelentkezés a koleszba, viszont zajlott az élet az ajtók mögött.

Említetted, hogy nagyon szégyenlős vagy, azonban mégis exhibicionista pályát választottál.

Maga a pálya lehet, de én magam nem vagyok az.

Nagyon szorongó, magát lazának tettető ember vagyok, és valójában iszonyatosan félek attól, hogy mit mondanak rólam,

hogy mit beszélnek a hátam mögött, de akár a szemembe is. Nehéz ezeket megélni, viszont az életem így legalább állandó küzdelem! (Nevet.)

9F3A6014-111834.jpg

Kulcsár Viktória (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Ha kapnál egy hátizsákot, mit tennél bele?

Attól függ, hogy benne van-e a pakliban, hogy jöhetnek velem mások is, vagy sem. Ha nem, akkor nyilvánvalóan kell egy telefon, mert napi kapcsolatban vagyok a szüleimmel. Aztán biztos, hogy lenne egy könyv, mert ha az ember kimegy a természetbe, akkor jó a madárcsicsergés, de valamivel meg kell dolgoztatni az agyat is.

Novella, vers vagy regény?

Olyat vinnék magammal, ami az elvonulásomban segítene. Valamilyen pszichológiai művet, például Pál Feritől a Magánytól az összetartozásig. Esetleg valami önfejlesztőt, mondjuk Almási Kittit.

Hova utaznál szívesen?

Valahova a hegyekbe, de lehet völgy is, akár egy tó.

Nagyon vágyom a lecsendesedésre. Arra, hogy csak a természet vegyen körül.

És természetesen jönne velem a párom és a kutyám is, a hátizsákom pedig a könyv és telefon mellett tele lenne kajával, mert imádok enni.

Főzni is tudsz?

Igen, de nem gyakran szoktam. A párom viszont szeret, úgyhogy ez jó egyensúly.

„Pörköltös” lány vagy?

Nem, készítésben és evésben sem. „Diétás lány” vagyok, aki imád enni, szóval iszonyú ambivalencia az életem. A párom – aki viszont pörköltös – sem tudja soha, hogy mikor diétázom és mikor nem, mikor lehet tésztát enni, mikor nem. Amíg én készítem el az ebédem, addig van rend az életemben, ha már más főz – anyukám, párom vagy bárki –, mondjuk egy pörköltet tésztával, akkor sajnos muszáj rárobbantani az emésztőrendszeremet.

Az ízek után térjünk át a színekre. Van kedvenced?

Szeretem a drapp és púderesebb dolgokat, mert az tiszta és átlátható. De sokkal könnyebb rajta foltot hagyni. Szóval, szeretem a tiszta dolgokat, ezért is vagyok egy kicsit sérülékenyebb talán. Ha elbújnék, valami sötétebb színt választanék.

FeherA_KocsisJ_KUlcsarV-110453.jpg

Kulcsár Viktória (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Naiv is vagy, vagy csak sérülékeny?

Naiv és sérülékeny. Viszont rettentően álcázom, és mindenki azt gondolja, hogy csírájában sincsenek meg bennem ezek a tulajdonságok. De egy folytonos burokban élek, ami kívülről mutat egy kiegyensúlyozott, vagány létet, belülről pedig egy borzasztó szorongó „izét”.

Akkor könnyen meg is szereted az embereket?

Akit őszinte érzések irányítanak, azt igen. Egyébként három mondat után eldől, szóval

hamar barátkozom, csak nyilván a másik fél is kell hozzá.

Ha holnap lenne egy jelmezbál, minek öltöznél?

Most egy ágy jutott az eszembe, paplanostul. Közben tudok beszélgetni, és akkor az a világ legkényelmesebb dolga. A szabadúszás előtti időszakom nem igazán az alvásról szólt, és azóta azt hiszem, kezdem bepótolni az elmaradtakat. Nagyon fáradékony vagyok, amikor nem dolgozom.

Fejléckép: Kulcsár Viktória (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Szent őrületben – a Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

A Szentivánéji álom egyike Shakespeare legőrültebb darabjainak, ami nem csekélység: Shakespeare és az őrület hosszú, cikkcakkos közös határral rendelkeznek. De, szemben a két őrület-tragédiával, a Macbeth-tel vagy a Lear királlyal, a Szentivánéji vígjáték-őrülete nem halálos, legalábbis látszatra nem az, illetve csak jóval később halunk majd bele, amikor már arra sem emlékszünk, hogy mibe is haltunk bele.
Színház interjú

„Nem kell mindenkinek egyformának lennie” – interjú Balázs Andreával

Január 28-án mutatja be a Karinthy Színház a Budapest Playhouse független produkciós műhellyel közösen, Iványi Árpád rendezésében Neil LaBute szatirikus komédiáját, melynek főszerepét Balázs Andrea alakítja. Az Olivier-díjra is jelölt FAT PIG (Kövér disznó) a mai társadalmat veszi górcső alá, és többek között azt a kérdést feszegeti, hogy milyen hatással vannak ránk a társadalmi elvárások. A színésznővel idealizálásról, testképzavarról és az előadás mély mondanivalójáról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Önmegvalósítás kutyabőrben – monodráma Kafka nyomán a 3K-ban

Vadász Krisztina előadása a fizikai és a prózai színház nyelvén beszél az önmegvalósítás és önállóság nehézségeiről, a megerősítésekről, illetve azok hiányáról, szabadságról és az igazság fáradhatatlan kutatásáról. A monodráma február 18-tól látható a 3K Kulturális Központban.
Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.