Színház

Vagyonféltés, szerelem és szenvedély

2019.01.24. 19:55
Ajánlom
Milyen árat fizet egy idősebb férfi a fiatal nő szerelméért? Születhet őszinte szerelem 40 év korkülönbséggel? Egy gyerek beleszólhat a szülei életébe? A szülő meddig kell, hogy „szponzorálja” gyermekét?

Megannyi kérdés, amely a mindennapjaink része. A jólszituált családok csemetéi jóval nagyobb biztonságban, védettségben élnek, mint szegényebb társaik. Nem kirívó, hogy a huszonéves kis-felnőttet még a szülei dotálják. Ha pedig elapad a pénzforrás, a gyerekek agresszív fúriaként fordulnak szüleik ellen és gyakran az erőszaktól sem riadnak vissza, hogy megtarthassák vélt vagy jogos jussukat.

Gerhart Hauptmann 1932-ben drámát is írt a témáról Naplemente előtt címmel. Clausen tanácsos a történet szerint beleszeret az alig harmincéves óvónőbe. Felnőtt gyermekei pánikba esnek, hogy a vagyon elvész. Menye és veje a két intrikus, akik a jobb érzésű testvéreket teljesen apjuk ellen fordítják.

Verebes István, aki könnyed vígjátékok és kabarék rendezésével írta be magát a színháztörténetbe, úgy döntött: megmutatja drámai vénáját is.

Pazar szereposztásban állítja a József Attila Színház színpadára az előadást.  

Ujréti László kelti életre Clausen tanácsos figuráját, aki felesége halála után az élet „haladékaként” éli meg a nem várt lehetőséget, boldogságot. Családja árulása és pénzéhsége váratlan helyzet elé állítja a sikeres és gazdag üzletembert. Az előadás kapcsán készült interjú sorozatban Ujréti László így vallott: „A családját nagyon szerető, az egész cégét, az egész egzisztenciáját a családjáért építő férfi, aki értük harcolt végig egész életében – el is mondja: amióta élek, csakis őket szolgáltam. 

A darab az 1930-as évek Németországában íródott, Hitler hatalomra jutása előtt, tehát arra a társadalmi konvencióra reflektál. Habár ez is fontos aspektus, azt hiszem, a mi előadásunk nem a társadalmi vetületével, a nagypolgárság akkori/mai fogalmával és az ezen belül húzódó ellentételekkel foglalkozik. Inkább az van középpontban, hogy

kicsinyes vagyon-, és örökségféltésből egy nagyon tehetős és értelmes embert a családja kikészít azért, ami tulajdonképpen csak egy gyűrű formájában jelenik meg a darabban. Semmi nem érdekli őket, mindent feláldozva, az apjukat is kiirtják – mert végül is kiirtják.”

A tanácsos fiatal szerelmét Kovalik Ágnes kelti életre, aki így mesélt a nagy korkülönbséggel szövődött szerelem kapcsán:

Nem tudok általánosítani hasonló élethelyzetek kapcsán. Bizonyára érzelmek és érdekek is létrehozhatnak ilyen kötődéseket. Inken feltétel nélkül szereti Matthiast, de a világ romlottabb annál, hogy elfogadja és elhiggye ezt a tisztaságot.”

Clausen figurája mellett mindenki „másodhegedűs”. A karakterek mindegyike a dráma kibontakozásának egy-egy lépcsőfoka.  A József Attila Színház társulata pedig kiválóan valósítja meg ezt a feladatot: Molnár Zsuzsanna Inken édesanyjaként; nagybátyjaként Botár Endre lép a deszkákra; a gyerekek Fehér Anna, Fekete Réka Thália, Ömböli Pál és Előd Álmos. A két intrikus: Szabó Gabi és Zöld Csaba, míg a hű barát, Geigerné Zubor Ágnes lesz. A titkár szikár alakját Blazsovszky Ákos hívja életre, a család ügyvédje Fila Balázs, míg az orvos Chajnóczki Balázs alakításában látható.

A Naplemente előtt január 26-tól látható a József Attila Színház színpadán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A társulat kérdéseiről – a közös ügyektől a közügyekig

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozatának vendégei februárban a társulatról beszélgettek. A meghívottak, Kováts Adél, Göttinger Pál és Molnár Áron tapasztalatainak, nézőpontjainak megismeréséből és helyenkénti ütköztetéséből izgalmas kép rajzolódott ki a társulatokat illető lehetőségekről, külső és belső elvárásokról.
Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.