Színház

Vagyonféltés, szerelem és szenvedély

2019.01.24. 19:55
Ajánlom
Milyen árat fizet egy idősebb férfi a fiatal nő szerelméért? Születhet őszinte szerelem 40 év korkülönbséggel? Egy gyerek beleszólhat a szülei életébe? A szülő meddig kell, hogy „szponzorálja” gyermekét?

Megannyi kérdés, amely a mindennapjaink része. A jólszituált családok csemetéi jóval nagyobb biztonságban, védettségben élnek, mint szegényebb társaik. Nem kirívó, hogy a huszonéves kis-felnőttet még a szülei dotálják. Ha pedig elapad a pénzforrás, a gyerekek agresszív fúriaként fordulnak szüleik ellen és gyakran az erőszaktól sem riadnak vissza, hogy megtarthassák vélt vagy jogos jussukat.

Gerhart Hauptmann 1932-ben drámát is írt a témáról Naplemente előtt címmel. Clausen tanácsos a történet szerint beleszeret az alig harmincéves óvónőbe. Felnőtt gyermekei pánikba esnek, hogy a vagyon elvész. Menye és veje a két intrikus, akik a jobb érzésű testvéreket teljesen apjuk ellen fordítják.

Verebes István, aki könnyed vígjátékok és kabarék rendezésével írta be magát a színháztörténetbe, úgy döntött: megmutatja drámai vénáját is.

Pazar szereposztásban állítja a József Attila Színház színpadára az előadást.  

Ujréti László kelti életre Clausen tanácsos figuráját, aki felesége halála után az élet „haladékaként” éli meg a nem várt lehetőséget, boldogságot. Családja árulása és pénzéhsége váratlan helyzet elé állítja a sikeres és gazdag üzletembert. Az előadás kapcsán készült interjú sorozatban Ujréti László így vallott: „A családját nagyon szerető, az egész cégét, az egész egzisztenciáját a családjáért építő férfi, aki értük harcolt végig egész életében – el is mondja: amióta élek, csakis őket szolgáltam. 

A darab az 1930-as évek Németországában íródott, Hitler hatalomra jutása előtt, tehát arra a társadalmi konvencióra reflektál. Habár ez is fontos aspektus, azt hiszem, a mi előadásunk nem a társadalmi vetületével, a nagypolgárság akkori/mai fogalmával és az ezen belül húzódó ellentételekkel foglalkozik. Inkább az van középpontban, hogy

kicsinyes vagyon-, és örökségféltésből egy nagyon tehetős és értelmes embert a családja kikészít azért, ami tulajdonképpen csak egy gyűrű formájában jelenik meg a darabban. Semmi nem érdekli őket, mindent feláldozva, az apjukat is kiirtják – mert végül is kiirtják.”

A tanácsos fiatal szerelmét Kovalik Ágnes kelti életre, aki így mesélt a nagy korkülönbséggel szövődött szerelem kapcsán:

Nem tudok általánosítani hasonló élethelyzetek kapcsán. Bizonyára érzelmek és érdekek is létrehozhatnak ilyen kötődéseket. Inken feltétel nélkül szereti Matthiast, de a világ romlottabb annál, hogy elfogadja és elhiggye ezt a tisztaságot.”

Clausen figurája mellett mindenki „másodhegedűs”. A karakterek mindegyike a dráma kibontakozásának egy-egy lépcsőfoka.  A József Attila Színház társulata pedig kiválóan valósítja meg ezt a feladatot: Molnár Zsuzsanna Inken édesanyjaként; nagybátyjaként Botár Endre lép a deszkákra; a gyerekek Fehér Anna, Fekete Réka Thália, Ömböli Pál és Előd Álmos. A két intrikus: Szabó Gabi és Zöld Csaba, míg a hű barát, Geigerné Zubor Ágnes lesz. A titkár szikár alakját Blazsovszky Ákos hívja életre, a család ügyvédje Fila Balázs, míg az orvos Chajnóczki Balázs alakításában látható.

A Naplemente előtt január 26-tól látható a József Attila Színház színpadán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az interneten közvetítik a János-passiót a lipcsei Tamás-templomból

A koronavírus-járvány ellenére fel fog csendülni Johann Sebastian Bach János-passiója a lipcsei Tamás-templomban nagypénteken, az eseményt az interneten élőben közvetítik, és együtt éneklésre biztatják a nézőket.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Plusz

„A legelsők közt omlott össze és az utolsó lesz, ami talpra áll” – válságban a magyar zeneipar 

A hazai könnyűzene és azt működtető zeneipar szinte a járvány első pillanatában leállt és lefagyott. Koncertek, turnék, fesztiválok maradnak el, egy teljes iparág maradt az egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül, s persze a kreativitás terepei is beszűkültek és átalakultak. Zenészeket és zeneipari embereket – szervezőket, menedzsereket, sajtósokat, újságírókat – kérdeztünk arról, hogy mi történik velük most, hogyan élik meg a járványidőszakot és a válságot.
Színház

Gálvölgyi János: „Nem engedheti el magát az ember”

Azt mondja Gálvölgyi János, a korlátozás világában sem engedheti el magát, s ha most bármelyik reggel kapna egy telefont, hogy este előadása van, nem kezdene el kapkodni, készen állna. Interjúnkban arról is beszél, a színháznak az online tér igazából a karantén.
Vizuál

A népharag miatt nem pótolta a Milói Vénusz karjait a Louvre restaurátora

A karokon kívül ékszerek és festék is volt eredetileg a szobron. Kétszáz éve, 1820. április 8-án fedezte fel az alkotást egy földműves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Gálvölgyi János: „Nem engedheti el magát az ember”

Azt mondja Gálvölgyi János, a korlátozás világában sem engedheti el magát, s ha most bármelyik reggel kapna egy telefont, hogy este előadása van, nem kezdene el kapkodni, készen állna. Interjúnkban arról is beszél, a színháznak az online tér igazából a karantén.
Színház hír

Verssel a magány ellen

Az Örkény Színház társulata április 11-én, a költészet napján elindítja Vers Csak Neked akcióját.
Színház hír

Görög László: „Istenáldotta konstelláció ez az előadás”

Idén Görög László színművész nyerte el a Gábor Miklós-díjat Shylock szerepének megformálásáért a Mohácsi János rendezésében készült A velencei kalmár előadásban. A bizottság tagjai teljes egyetértésben szavaztak arról, hogy a Miskolci Nemzeti Színház színésze kapja a kitüntetést 2020-ban.
Színház hír

Összefogás gálát kezdeményez a Szabad Tér Színház

Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház igazgatója a Fidelio.hu-nak elmondta: „Összefogás gálát” szerveznek a nyár második felére, s erről már számos színházvezetővel, többek között Mácsai Pállal, Máté Gáborral is egyeztetett, akik támogatják ezt a jótékonysági kezdeményezést a nehéz helyzetbe került előadóművészek megsegítésére. Benkő Nóra szerint közös a krízis, közösen kell abból kijutni.
Színház videó

Éteri olvasópróbát tartott a Rózsavölgyi Szalon új bemutatójához

Az online térben tartották meg kedden az Idegenek a vonaton című előadás olvasópróbáját a Rózsavölgyi Szalon művészei, akik abban bíznak, a nyár folyamán sor kerülhet a bemutatóra.