Színház

Vagyonféltés, szerelem és szenvedély

2019.01.24. 19:55
Ajánlom
Milyen árat fizet egy idősebb férfi a fiatal nő szerelméért? Születhet őszinte szerelem 40 év korkülönbséggel? Egy gyerek beleszólhat a szülei életébe? A szülő meddig kell, hogy „szponzorálja” gyermekét?

Megannyi kérdés, amely a mindennapjaink része. A jólszituált családok csemetéi jóval nagyobb biztonságban, védettségben élnek, mint szegényebb társaik. Nem kirívó, hogy a huszonéves kis-felnőttet még a szülei dotálják. Ha pedig elapad a pénzforrás, a gyerekek agresszív fúriaként fordulnak szüleik ellen és gyakran az erőszaktól sem riadnak vissza, hogy megtarthassák vélt vagy jogos jussukat.

Gerhart Hauptmann 1932-ben drámát is írt a témáról Naplemente előtt címmel. Clausen tanácsos a történet szerint beleszeret az alig harmincéves óvónőbe. Felnőtt gyermekei pánikba esnek, hogy a vagyon elvész. Menye és veje a két intrikus, akik a jobb érzésű testvéreket teljesen apjuk ellen fordítják.

Verebes István, aki könnyed vígjátékok és kabarék rendezésével írta be magát a színháztörténetbe, úgy döntött: megmutatja drámai vénáját is.

Pazar szereposztásban állítja a József Attila Színház színpadára az előadást.  

Ujréti László kelti életre Clausen tanácsos figuráját, aki felesége halála után az élet „haladékaként” éli meg a nem várt lehetőséget, boldogságot. Családja árulása és pénzéhsége váratlan helyzet elé állítja a sikeres és gazdag üzletembert. Az előadás kapcsán készült interjú sorozatban Ujréti László így vallott: „A családját nagyon szerető, az egész cégét, az egész egzisztenciáját a családjáért építő férfi, aki értük harcolt végig egész életében – el is mondja: amióta élek, csakis őket szolgáltam. 

A darab az 1930-as évek Németországában íródott, Hitler hatalomra jutása előtt, tehát arra a társadalmi konvencióra reflektál. Habár ez is fontos aspektus, azt hiszem, a mi előadásunk nem a társadalmi vetületével, a nagypolgárság akkori/mai fogalmával és az ezen belül húzódó ellentételekkel foglalkozik. Inkább az van középpontban, hogy

kicsinyes vagyon-, és örökségféltésből egy nagyon tehetős és értelmes embert a családja kikészít azért, ami tulajdonképpen csak egy gyűrű formájában jelenik meg a darabban. Semmi nem érdekli őket, mindent feláldozva, az apjukat is kiirtják – mert végül is kiirtják.”

A tanácsos fiatal szerelmét Kovalik Ágnes kelti életre, aki így mesélt a nagy korkülönbséggel szövődött szerelem kapcsán:

Nem tudok általánosítani hasonló élethelyzetek kapcsán. Bizonyára érzelmek és érdekek is létrehozhatnak ilyen kötődéseket. Inken feltétel nélkül szereti Matthiast, de a világ romlottabb annál, hogy elfogadja és elhiggye ezt a tisztaságot.”

Clausen figurája mellett mindenki „másodhegedűs”. A karakterek mindegyike a dráma kibontakozásának egy-egy lépcsőfoka.  A József Attila Színház társulata pedig kiválóan valósítja meg ezt a feladatot: Molnár Zsuzsanna Inken édesanyjaként; nagybátyjaként Botár Endre lép a deszkákra; a gyerekek Fehér Anna, Fekete Réka Thália, Ömböli Pál és Előd Álmos. A két intrikus: Szabó Gabi és Zöld Csaba, míg a hű barát, Geigerné Zubor Ágnes lesz. A titkár szikár alakját Blazsovszky Ákos hívja életre, a család ügyvédje Fila Balázs, míg az orvos Chajnóczki Balázs alakításában látható.

A Naplemente előtt január 26-tól látható a József Attila Színház színpadán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Színház hír

Ujj Mészáros Károly rendezi az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum közös előadását

Didier Caron Hamis hang című drámájának augusztus végi bemutatójával indul az Orlai Produkciós Iroda 2020/2021-es évada. A fordulatokkal teli, felkavaró kortárs francia darab Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor előadásában látható.
Színház hír

Boeing, Boeing, Koccanás és Mágnás Miska – Évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

Ami félbetört, azt összeillesztjük – hangsúlyozta Szikora János igazgató a Vörösmarty Színház online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is.
Színház hír

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.
Színház hír

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.