Színház

Vagyonféltés, szerelem és szenvedély

2019.01.24. 19:55
Ajánlom
Milyen árat fizet egy idősebb férfi a fiatal nő szerelméért? Születhet őszinte szerelem 40 év korkülönbséggel? Egy gyerek beleszólhat a szülei életébe? A szülő meddig kell, hogy „szponzorálja” gyermekét?

Megannyi kérdés, amely a mindennapjaink része. A jólszituált családok csemetéi jóval nagyobb biztonságban, védettségben élnek, mint szegényebb társaik. Nem kirívó, hogy a huszonéves kis-felnőttet még a szülei dotálják. Ha pedig elapad a pénzforrás, a gyerekek agresszív fúriaként fordulnak szüleik ellen és gyakran az erőszaktól sem riadnak vissza, hogy megtarthassák vélt vagy jogos jussukat.

Gerhart Hauptmann 1932-ben drámát is írt a témáról Naplemente előtt címmel. Clausen tanácsos a történet szerint beleszeret az alig harmincéves óvónőbe. Felnőtt gyermekei pánikba esnek, hogy a vagyon elvész. Menye és veje a két intrikus, akik a jobb érzésű testvéreket teljesen apjuk ellen fordítják.

Verebes István, aki könnyed vígjátékok és kabarék rendezésével írta be magát a színháztörténetbe, úgy döntött: megmutatja drámai vénáját is.

Pazar szereposztásban állítja a József Attila Színház színpadára az előadást.  

Ujréti László kelti életre Clausen tanácsos figuráját, aki felesége halála után az élet „haladékaként” éli meg a nem várt lehetőséget, boldogságot. Családja árulása és pénzéhsége váratlan helyzet elé állítja a sikeres és gazdag üzletembert. Az előadás kapcsán készült interjú sorozatban Ujréti László így vallott: „A családját nagyon szerető, az egész cégét, az egész egzisztenciáját a családjáért építő férfi, aki értük harcolt végig egész életében – el is mondja: amióta élek, csakis őket szolgáltam. 

A darab az 1930-as évek Németországában íródott, Hitler hatalomra jutása előtt, tehát arra a társadalmi konvencióra reflektál. Habár ez is fontos aspektus, azt hiszem, a mi előadásunk nem a társadalmi vetületével, a nagypolgárság akkori/mai fogalmával és az ezen belül húzódó ellentételekkel foglalkozik. Inkább az van középpontban, hogy

kicsinyes vagyon-, és örökségféltésből egy nagyon tehetős és értelmes embert a családja kikészít azért, ami tulajdonképpen csak egy gyűrű formájában jelenik meg a darabban. Semmi nem érdekli őket, mindent feláldozva, az apjukat is kiirtják – mert végül is kiirtják.”

A tanácsos fiatal szerelmét Kovalik Ágnes kelti életre, aki így mesélt a nagy korkülönbséggel szövődött szerelem kapcsán:

Nem tudok általánosítani hasonló élethelyzetek kapcsán. Bizonyára érzelmek és érdekek is létrehozhatnak ilyen kötődéseket. Inken feltétel nélkül szereti Matthiast, de a világ romlottabb annál, hogy elfogadja és elhiggye ezt a tisztaságot.”

Clausen figurája mellett mindenki „másodhegedűs”. A karakterek mindegyike a dráma kibontakozásának egy-egy lépcsőfoka.  A József Attila Színház társulata pedig kiválóan valósítja meg ezt a feladatot: Molnár Zsuzsanna Inken édesanyjaként; nagybátyjaként Botár Endre lép a deszkákra; a gyerekek Fehér Anna, Fekete Réka Thália, Ömböli Pál és Előd Álmos. A két intrikus: Szabó Gabi és Zöld Csaba, míg a hű barát, Geigerné Zubor Ágnes lesz. A titkár szikár alakját Blazsovszky Ákos hívja életre, a család ügyvédje Fila Balázs, míg az orvos Chajnóczki Balázs alakításában látható.

A Naplemente előtt január 26-tól látható a József Attila Színház színpadán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház ajánló

Nincsen évad ősbemutató nélkül a József Attila Színházban

A Film évadában dúskál az ősbemutatókban a József Attila Színház. A sort a Macskafogó kezdte, most van soron a Magas szőke barna férfi felemás…, majd márciusban itt mutatkozik be Budapesten a 9-től 5-ig, nagysikerű Westend musical. De most térjünk vissza az aktuális premierre: A magas szőke + két szőke színpadi adaptációjára.
Színház hír

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház premier

Illíria szigetén az elit jól elvan - Amit akartok (Vízkereszt) bemutató a Szkénében

Illíria népe álmos-derűs egyhangúságban él Shakespeare mágikus komédiájában. Erre a helyre csak megérkezni lehet, elhagyni soha... December 7-én és 8-án tartják a Szkéné Színház és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház budapesti bemutatóját Tarnóczi Jakab rendezésében.
Színház hír

Veszélyben a Váci Dunakanyar Színház jövője

A színház szerkesztőségünkhöz eljutatott közleménye szerint nem lehet tudni, hogy számíthatnak-e 2020-ban Vác városának támogatására, ezért el kellett halasztaniuk a következő bemutatójuk, Szerb Antal: VII. Olivér című darabjának az olvasópróbáját.