Színház

Vagyonféltés, szerelem és szenvedély

2019.01.24. 19:55
Ajánlom
Milyen árat fizet egy idősebb férfi a fiatal nő szerelméért? Születhet őszinte szerelem 40 év korkülönbséggel? Egy gyerek beleszólhat a szülei életébe? A szülő meddig kell, hogy „szponzorálja” gyermekét?

Megannyi kérdés, amely a mindennapjaink része. A jólszituált családok csemetéi jóval nagyobb biztonságban, védettségben élnek, mint szegényebb társaik. Nem kirívó, hogy a huszonéves kis-felnőttet még a szülei dotálják. Ha pedig elapad a pénzforrás, a gyerekek agresszív fúriaként fordulnak szüleik ellen és gyakran az erőszaktól sem riadnak vissza, hogy megtarthassák vélt vagy jogos jussukat.

Gerhart Hauptmann 1932-ben drámát is írt a témáról Naplemente előtt címmel. Clausen tanácsos a történet szerint beleszeret az alig harmincéves óvónőbe. Felnőtt gyermekei pánikba esnek, hogy a vagyon elvész. Menye és veje a két intrikus, akik a jobb érzésű testvéreket teljesen apjuk ellen fordítják.

Verebes István, aki könnyed vígjátékok és kabarék rendezésével írta be magát a színháztörténetbe, úgy döntött: megmutatja drámai vénáját is.

Pazar szereposztásban állítja a József Attila Színház színpadára az előadást.  

Ujréti László kelti életre Clausen tanácsos figuráját, aki felesége halála után az élet „haladékaként” éli meg a nem várt lehetőséget, boldogságot. Családja árulása és pénzéhsége váratlan helyzet elé állítja a sikeres és gazdag üzletembert. Az előadás kapcsán készült interjú sorozatban Ujréti László így vallott: „A családját nagyon szerető, az egész cégét, az egész egzisztenciáját a családjáért építő férfi, aki értük harcolt végig egész életében – el is mondja: amióta élek, csakis őket szolgáltam. 

A darab az 1930-as évek Németországában íródott, Hitler hatalomra jutása előtt, tehát arra a társadalmi konvencióra reflektál. Habár ez is fontos aspektus, azt hiszem, a mi előadásunk nem a társadalmi vetületével, a nagypolgárság akkori/mai fogalmával és az ezen belül húzódó ellentételekkel foglalkozik. Inkább az van középpontban, hogy

kicsinyes vagyon-, és örökségféltésből egy nagyon tehetős és értelmes embert a családja kikészít azért, ami tulajdonképpen csak egy gyűrű formájában jelenik meg a darabban. Semmi nem érdekli őket, mindent feláldozva, az apjukat is kiirtják – mert végül is kiirtják.”

A tanácsos fiatal szerelmét Kovalik Ágnes kelti életre, aki így mesélt a nagy korkülönbséggel szövődött szerelem kapcsán:

Nem tudok általánosítani hasonló élethelyzetek kapcsán. Bizonyára érzelmek és érdekek is létrehozhatnak ilyen kötődéseket. Inken feltétel nélkül szereti Matthiast, de a világ romlottabb annál, hogy elfogadja és elhiggye ezt a tisztaságot.”

Clausen figurája mellett mindenki „másodhegedűs”. A karakterek mindegyike a dráma kibontakozásának egy-egy lépcsőfoka.  A József Attila Színház társulata pedig kiválóan valósítja meg ezt a feladatot: Molnár Zsuzsanna Inken édesanyjaként; nagybátyjaként Botár Endre lép a deszkákra; a gyerekek Fehér Anna, Fekete Réka Thália, Ömböli Pál és Előd Álmos. A két intrikus: Szabó Gabi és Zöld Csaba, míg a hű barát, Geigerné Zubor Ágnes lesz. A titkár szikár alakját Blazsovszky Ákos hívja életre, a család ügyvédje Fila Balázs, míg az orvos Chajnóczki Balázs alakításában látható.

A Naplemente előtt január 26-tól látható a József Attila Színház színpadán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Könyv

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Színház ajánló

Idén nyáron is Siófokra költözik a Játékszín

Tavaly debütált a budapesti Játékszín előadássorozata a siófoki Színparton. Idén július 6-tól hat szombat estén ismét várják a déli part legnagyobb szabadtéri játszóhelyének közönségét.
Színház ajánló

Shakespeare rafinált történetét próbálják Kaszásdűlőn

A lehetetlen és a valószínűtlen válik valósággá a Tévedések vígjátékában, amelyet Dicső Dániel rendezésében láthat a közönség július 6-án a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ előtti téren.
Színház poszt

"Nem szabad lenézni a nézőt" - Térey Jánost idézve kezdődött meg a POSZT

Megkezdődött  a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A seregszemle a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásával, a Radu Afrim rendezte Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című darabbal nyílt meg csütörtök este Pécsen.
Színház zsámbék

Rendkívüli közleményt adott ki a Sztalker Csoport a Zsámbéki Színházi Bázisról

Ezen a nyáron Vecsei H. Miklós és Ifj. Vidnyánszky Attila vállalták a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti tanácsadói feladatait, mindketten személyesen is kötődnek a Zsámbéki-medencéhez.