Színház

Valló Péter a Pesti Színházban állította színpadra a Macska a forró bádogtetőn című darabot 

2023.03.13. 15:55
Ajánlom
Tennessee Williams Pulitzer-díjas drámáját Valló Péter rendezésében mutatták be március 11-én a Pesti Színházban. Az előadásban Szilágyi Csenge, Brasch Bence, Hegedűs D. Géza, Igó Éva, Radnay Csilla, Telekes Péter, Zoltán Áron és Gados Béla lép színpadra. 

Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című darabja 1955-ben debütált a Broadwayn, három évvel később Liz Taylorral és Paul Newmannel a főszerepben készítettek belőle nagysikerű filmet. A drámát Magyarországon először a Vígszínházban mutatták be 1967-ben Ruttkai Évával, Darvas Ivánnal és Páger Antallal, a kétezres évek elején pedig látható volt a Pesti Színházban is. Ezúttal Barabás András új fordításában Valló Péter állítja színpadra, az 1990-es évekbe helyezve a cselekményt.

„Pillanatra sem érzi úgy magát az ember, mintha ez, egy közel hetven éve írt színdarab lenne.

Tökéletesen olyan az élethelyzetek sorozata, amilyeneket ma is megélünk. A szereplők folyamatosan hazudnak egymásnak, a család élete tele van képmutatással.

Nagyon sok minden a pénzről szól ebben a darabban. S mára itt, Magyarországon is úrrá lett rajunk az a világ, amelyikben a pénzen kívül nem nagyon léteznek értékek” – mutat rá a rendező, Valló Péter.

Macskaaforrobadogteton_3_JuhaszEva-151434.jpg

Macska a forró bádogtetőn (Fotó/Forrás: Juhász Éva / Vígszínház)

A cselekmény szerint Maggie és Brick házassága éppen szétesőben van, de a macska természetű Maggie még foggal-körömmel kapaszkodik a reménybe, hogy mindent helyre lehet hozni, rendületlenül hisz abban, hogy kiábrándult férjével talán még vissza tudnak találni a szerelemhez és a boldogsághoz. Maggie bármire képes a házasságáért: talpon marad a jég hátán is vagy a forró bádogtetőn...

Maggie, a macska az egyik legszerelmesebb nő, akit eddig el kellett játszanom.

És pont ebben rejlik az ereje: ő soha nem adja fel. Soha. Pedig nem rendes ember, és nem is érti, miért csinálnak az emberek úgy a világban, mintha rendesek lennének, amikor senki nem az” – emeli ki a Maggie-t alakító Szilágyi Csenge.

Macskaaforrobadogteton_JuhaszEva-151215.jpg

Szilágyi Csenge (balra) a Macska a forró bádogtetőn előadásában (Fotó/Forrás: Juhász Éva / Vígszínház)

A Big Daddy-t játszó Hegedűs D. Géza Ottlik Géza gondolatát idézi fel az előadás kapcsán:

Az egyetlen valódi okunk a derűlátásra: a macska.

Ezt a kis prémes ragadozót semmi más módon nem lehetett volna ezer és ezer éven át hozzánk szelídíteni, mint rendíthetetlen, ellenszolgáltatást nem váró, feltétel nélküli szeretettel. A szépsége abszolút imádatával — a szabadsága, függetlensége teljes tiszteletével. Ha ez sikerült, az emberiség nem lehet egészen elveszve.”

A Macska a forró bádogtetőn című előadást legközelebb 21-én és 31-én, áprilisban 12-én, 15-én és 30-án láthatják a nézők a Pesti Színházban.

Fejléckép: Szilágyi Csenge és Brasch Bence a Macska a forró bádogtetőn előadásában (fotó/forrás: Juhász Éva/Vígszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.