Színház

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

2021.02.24. 15:10
Ajánlom
A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.

Az ötfelvonásos, eredetileg dán nyelven írt norvég drámai költeményt, melynek alapját Peter Christen Asbjørnsen norvég mesegyűjteménye adja, és Olaszországban, Ibsen önkéntes száműzetésében született, a halogatásokkal teli élet leírásaként is szokás emlegetni, pedig Peer Gynt története ennél sokkal összetettebb.

Tragédiája abban keresendő, hogy a fiú a mesék világában él, úgy éli át őket, mintha valóban saját életének momentumai elevenednének meg, ez pedig alkalmatlanná teszi őt arra, hogy helyreállítsa azt a családi rendet, melyet a vagyonukat teljes egészében eltékozló apja felborított. A helyzetet súlyosbítja, az emberek Peert és anyját, Åsét megvetéssel szemlélik, így a társadalom perifériájára szorulnak. A fiú élete sorozatos menekülés és utazás, sikerek és kudarcok látszólag véletlen egymásutánja.

A cselekmény valóság, álomvilág és illúzió határán mozog, a jelenetek észrevétlenül csúsznak át egyik dimenzióból a másikba.

GettyImages-601070078-143522.jpg

Henrik Ibsen munka közben (Fotó/Forrás: Universal History Archive/Universal Images/Getty Images Hungary)

A darabhoz Ibsen felkérésére Edvard Grieg komponált zenét, aki két, négy-négy darabból álló szvittet írt. A második szvittben volt egy ötödik rész A hegyi király lányának tánca címmel, ezt később Grieg visszavonta.

A mű eredetileg könyvdrámának készült, Ibsen nem tervezte színházban játszatni, ám amikor úgy döntött, hogy mégis színpadra alkalmazza, a bemutató után nem aratott túl nagy sikert. Egyesek gúnyosan megjegyezték, hogy Peer Gynt nem más, mint egy kitűnő munka a norvég egoizmusról, míg egy korabeli dán kritikus, Clemens Petersen úgy nyilatkozott, hogy ebben semmi költészet nincs. A vádak rosszul érintették Ibsent, és sértődött replikát intézett Clemens felé:

„igenis költészet, ha nem az, az lesz. A költészet konceptusa az országunkban, Norvégiában, ez után fog igazodni.”

Való igaz, hogy az emberek nem tudtak mit kezdeni a művel. Bár az első nyomtatott kiadás – amelyből a Gyldendal kiadó 1250 darabot nyomott – viszonylag hamar gazdára talált, a következő 2000 példányt már csak hét év alatt sikerült értékesíteni.

A magyar megjelenésre egészen a századfordulóig kellett várni, először 1899-ben került a könyvesboltok polcára. Talán a mű ismertségének köszönhető, de pár év múlva, 1917. június 2-án már színpadon is láthatta a közönség a Magyar Színházban.

A 20. század közepétől aztán már világszerte játszották a darabot, az eldugott művészszínházaktól a legnagyobb színpadokig számtalan módon bemutatták.

Fejléckép: Henrik Klausen (Peer Gynt) és Sofie Parelius (Aase) az előadás 1876-os előadásában (forrás: Wikipédia)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

A Freeszfe Egyesület a változások úttörői között

A Martin E. Segal Theatre díjjal jutalmazta egyesület munkáját, kiemelve az alapítvánnyá alakulás alatti erőteljes és kreatív tiltakozást is.
Színház ajánló

A Gál Tamás vezette Csavar Színház a 10. Vendégváró Fesztivál meghívottja

Tizedik alkalommal rendezi meg az éppen tizedik születésnapját ünneplő Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivált, amelynek idei meghívottja a szlovákiai Csavar Színház. A Gál Tamás vezette felvidéki társulat két felnőtt és két családi előadással érkezik a Bethlen térre. A minden évben a magyar kultúra napja köré szerveződő kisfesztivál célja, hogy a határon túli magyar színházi műhelyeket minél teljesebben megismertesse a budapesti közönséggel.
Színház ajánló

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.
Színház hír

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.