Színház

Van egy szint, ami alá nem szabad lemenni – Horányi László az Esztergomi Várszínház programjairól

2022.06.14. 14:45
Ajánlom
Az egyik legrégibb színházi múltú nyári színház, a 18. században bencés diákok adtak elő drámákat. Idén a 34. évadját nyitja meg az Esztergomi Várszínház. A Bazilika szomszédságában álló vár szakrális hely. Ezt is erősítve az idei nyár tematikája a Misztériumok évadja. A Várszínház idei évadjáról kérdeztük Horányi László igazgatót.

Az Esztergomi Várszínház a Bazilika szomszédságában, mint ahogy mondani szokta, szakrális hely. Erre erősíthet rá az idei nyár tematikája – a Misztériumok évadja. Miért ez lett idén a hívószó?

A Várszínház a Királyi Vár és a Szent Adalbert Székesegyház szomszédságában a szellemiség és a lelkiség egyik temploma, ez a műsortervünket is meghatározza. Minden évadunknak van egy mottója, két éve a Nemzeti összetartozás éve volt. A misztérium-téma régi tervünk – több mint ötszáz éve létezik a ferences rend Esztergomban –, hogy Szent Ferenc életét, munkásságát, szellemiségét színházi dimenzióban is bemutassuk. A nyitóelőadásunk, Katona Imre Isten komédiása című drámája, melyhez Szarka Gyula írt zenét, a soproni Petőfi Színházzal közös ősbemutatónk. Szarka Gyula és a felvidéki Ghymes együttes állandó művészei a Várszínháznak. Ugyancsak Szarka Gyula írta a zenéjét Tamási Áron Ördögölő Józsiás című művének, Pataki András rendezése több nyári teátrum műsorában – így nálunk is – szerepel.

Tudatos törekvésünk volt már a kilencvenes évektől, hogy meghívjuk a határon túli színházakat, alkotókat.

Hogy keretet adjunk a Misztériumok Évadának, a nyár évadzáró előadása a Szent Erzsébet életét feldolgozó Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musical lesz. Érdekes a két műfaj együttes megjelenése.

Az előadás ősbemutatója tavasszal az Erkel Színházban volt, Zsuffa Tünde regénye alapján Lezsák Sándor alkalmazta színpadra, Cseke Péter rendezte, Szikora Róbert szerezte a zenéjét. A vérprofi előadásnak óriási sikere volt. Egy plusz adalék lesz nálunk, hogy a Bazilika egy része az előadás díszletét is adja, a fények és a látvány megemeli a misztikus teret.

IMG_3228af-142951.jpg

Jelenet Az Ég tartja a Földet című előadásból (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A szerelem tematika több előadásban is megjelenik. A Nemes Nagy Ágnes-centenáriumra készülhetett a Nemes Nagy-Lengyel Balázs leveleiből, verseiből született Két Hold világa sorsjáték Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt játékában.

Szorcsik Kriszta a Vajdaságból jött, Zsolt egészen kiemelkedő színésze a Kolozsvári Magyar Színháznak. Két nagyszerű színész adja elő a két művészóriás lelki rezdüléseit. Szerelmük, az egymáshoz való kötődésük beleillik a misztérium tematikába.

Évek óta számos előadásuk más színházakkal közös munkában jön létre. A közös előadások mennyire fontos lábai a műsorpolitikájuknak?

Az egyik legfontosabb tartópillére, egy másik pillére az érték, hogy van egy szint, ami alá nem szabad lemenni.

Fontos, hogy önálló színházi értékeket hozzunk létre.

Meg kicsit népszínház jelleggel állítjuk össze a programjainkat, a közönség zömét az esztergomi polgárok alkotják, de jönnek a fővárosból, s egyre többen az ország távolabbi településeiről is, akik színházi élménnyel egybekötve tervezik a nyaralásukat. Ez a turizmusnak, Esztergom értékeinek megismerésének, az identitásunknak is fontos része. A harmadik lábunk a határon túli színházak jelenléte, a Kárpát-medencében nincs olyan magyar nyelvű színház, amelyik ne fordult volna meg a Várszínházban.

Amikor összeállították az idei évadot, még nem tudhatták, de egyfajta mementó is Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker című darabja. Kicsit más fénybe is helyezi az előadást?

Szomorú a halála, korszakos, kiemelkedő író, a Komámasszony talán az egyik legsikeresebb drámája. A felvidéki művészek közreműködésével létrejött bemutatóval Görgey szellemiségére is emlékezünk.

Mekkora tömegeket mozgat meg a Várszínház nyári játéksorozata?

A Covid, úgy tűnik, új dimenziókat nyitott, megerősítette a szabadtéri színházak jelenlétének fontosságát. A tavalyi évadunk kiemelkedő nézőszámot hozott, telt házakkal játszottuk az előadásainkat. Az idei évben is bízunk ebben, és abban, hogy az évad katartikus élményt adjon a nézőinknek.

Az Esztergomi Várszínház műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Horányi László (forrás: Esztergomi Várszínház)

Esztergomi Várszínház

Az esztergomi várhegyen találhatóak Géza fejedelem palotájának falmaradványai és a romok között tanítja a múltat az esztergomi vármúzeum, melynek szomszédságában áll Közép-Európa harmadik legnagyobb székesegyháza és itt tartja előadásait az Esztergomi Várszínház.

Színházépítő, kultúrateremtő törekvéseik lényeges motivációja a műfaji sokszínűség mellett, hogy évről évre rendszeresen fellépési lehetőséget biztosítson a határon túli színházak művészeinek, megismertetve a hazai és külföldi közönséggel ezeket a színházakat, hírt adva létezésükről, láttatni művészi törekvéseiket, eredményeiket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.
Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.