Színház

Van egy szint, ami alá nem szabad lemenni – Horányi László az Esztergomi Várszínház programjairól

2022.06.14. 14:45
Ajánlom
Az egyik legrégibb színházi múltú nyári színház, a 18. században bencés diákok adtak elő drámákat. Idén a 34. évadját nyitja meg az Esztergomi Várszínház. A Bazilika szomszédságában álló vár szakrális hely. Ezt is erősítve az idei nyár tematikája a Misztériumok évadja. A Várszínház idei évadjáról kérdeztük Horányi László igazgatót.

Az Esztergomi Várszínház a Bazilika szomszédságában, mint ahogy mondani szokta, szakrális hely. Erre erősíthet rá az idei nyár tematikája – a Misztériumok évadja. Miért ez lett idén a hívószó?

A Várszínház a Királyi Vár és a Szent Adalbert Székesegyház szomszédságában a szellemiség és a lelkiség egyik temploma, ez a műsortervünket is meghatározza. Minden évadunknak van egy mottója, két éve a Nemzeti összetartozás éve volt. A misztérium-téma régi tervünk – több mint ötszáz éve létezik a ferences rend Esztergomban –, hogy Szent Ferenc életét, munkásságát, szellemiségét színházi dimenzióban is bemutassuk. A nyitóelőadásunk, Katona Imre Isten komédiása című drámája, melyhez Szarka Gyula írt zenét, a soproni Petőfi Színházzal közös ősbemutatónk. Szarka Gyula és a felvidéki Ghymes együttes állandó művészei a Várszínháznak. Ugyancsak Szarka Gyula írta a zenéjét Tamási Áron Ördögölő Józsiás című művének, Pataki András rendezése több nyári teátrum műsorában – így nálunk is – szerepel.

Tudatos törekvésünk volt már a kilencvenes évektől, hogy meghívjuk a határon túli színházakat, alkotókat.

Hogy keretet adjunk a Misztériumok Évadának, a nyár évadzáró előadása a Szent Erzsébet életét feldolgozó Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musical lesz. Érdekes a két műfaj együttes megjelenése.

Az előadás ősbemutatója tavasszal az Erkel Színházban volt, Zsuffa Tünde regénye alapján Lezsák Sándor alkalmazta színpadra, Cseke Péter rendezte, Szikora Róbert szerezte a zenéjét. A vérprofi előadásnak óriási sikere volt. Egy plusz adalék lesz nálunk, hogy a Bazilika egy része az előadás díszletét is adja, a fények és a látvány megemeli a misztikus teret.

IMG_3228af-142951.jpg

Jelenet Az Ég tartja a Földet című előadásból (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A szerelem tematika több előadásban is megjelenik. A Nemes Nagy Ágnes-centenáriumra készülhetett a Nemes Nagy-Lengyel Balázs leveleiből, verseiből született Két Hold világa sorsjáték Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt játékában.

Szorcsik Kriszta a Vajdaságból jött, Zsolt egészen kiemelkedő színésze a Kolozsvári Magyar Színháznak. Két nagyszerű színész adja elő a két művészóriás lelki rezdüléseit. Szerelmük, az egymáshoz való kötődésük beleillik a misztérium tematikába.

Évek óta számos előadásuk más színházakkal közös munkában jön létre. A közös előadások mennyire fontos lábai a műsorpolitikájuknak?

Az egyik legfontosabb tartópillére, egy másik pillére az érték, hogy van egy szint, ami alá nem szabad lemenni.

Fontos, hogy önálló színházi értékeket hozzunk létre.

Meg kicsit népszínház jelleggel állítjuk össze a programjainkat, a közönség zömét az esztergomi polgárok alkotják, de jönnek a fővárosból, s egyre többen az ország távolabbi településeiről is, akik színházi élménnyel egybekötve tervezik a nyaralásukat. Ez a turizmusnak, Esztergom értékeinek megismerésének, az identitásunknak is fontos része. A harmadik lábunk a határon túli színházak jelenléte, a Kárpát-medencében nincs olyan magyar nyelvű színház, amelyik ne fordult volna meg a Várszínházban.

Amikor összeállították az idei évadot, még nem tudhatták, de egyfajta mementó is Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker című darabja. Kicsit más fénybe is helyezi az előadást?

Szomorú a halála, korszakos, kiemelkedő író, a Komámasszony talán az egyik legsikeresebb drámája. A felvidéki művészek közreműködésével létrejött bemutatóval Görgey szellemiségére is emlékezünk.

Mekkora tömegeket mozgat meg a Várszínház nyári játéksorozata?

A Covid, úgy tűnik, új dimenziókat nyitott, megerősítette a szabadtéri színházak jelenlétének fontosságát. A tavalyi évadunk kiemelkedő nézőszámot hozott, telt házakkal játszottuk az előadásainkat. Az idei évben is bízunk ebben, és abban, hogy az évad katartikus élményt adjon a nézőinknek.

Az Esztergomi Várszínház műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Horányi László (forrás: Esztergomi Várszínház)

Esztergomi Várszínház

Az esztergomi várhegyen találhatóak Géza fejedelem palotájának falmaradványai és a romok között tanítja a múltat az esztergomi vármúzeum, melynek szomszédságában áll Közép-Európa harmadik legnagyobb székesegyháza és itt tartja előadásait az Esztergomi Várszínház.

Színházépítő, kultúrateremtő törekvéseik lényeges motivációja a műfaji sokszínűség mellett, hogy évről évre rendszeresen fellépési lehetőséget biztosítson a határon túli színházak művészeinek, megismertetve a hazai és külföldi közönséggel ezeket a színházakat, hírt adva létezésükről, láttatni művészi törekvéseiket, eredményeiket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Átadták a Staféta közönségdíjakat és kihirdették a TITÁNium pályázat nyerteseit

Június 11-én a Jurányi Ház udvarán tartott évadzáró piknik keretében adták át a Staféta program közönségdíjait, köztük a Fidelio által biztosított elismerést, beszámoltak a 2023/24-es évad kiemelt projektjeiről és kihirdették a TITÁNium pályázat eredményét.
Színház hír

Összefogás indul a független színházakért és társulatokért

Támogatási kampányt indítanak és közösségi gyűjtést szerveznek a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére június 12-étől július 31-ig. Az eSzínház kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoznak.
Színház hír

Visszakérhetik vagy az alapítványnál hagyhatják pénzüket a Tompos Kátya gyógykezelését támogatók

A gyűjtést szervező Fábián Juli Emlékalapítvány közleményben tájékoztatta az adományozókat, hogy a színésznő halála után mi lesz a sorsa az általuk felajánlott összegnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Színház hír

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.