Színház

Van egy szint, ami alá nem szabad lemenni – Horányi László az Esztergomi Várszínház programjairól

2022.06.14. 14:45
Ajánlom
Az egyik legrégibb színházi múltú nyári színház, a 18. században bencés diákok adtak elő drámákat. Idén a 34. évadját nyitja meg az Esztergomi Várszínház. A Bazilika szomszédságában álló vár szakrális hely. Ezt is erősítve az idei nyár tematikája a Misztériumok évadja. A Várszínház idei évadjáról kérdeztük Horányi László igazgatót.

Az Esztergomi Várszínház a Bazilika szomszédságában, mint ahogy mondani szokta, szakrális hely. Erre erősíthet rá az idei nyár tematikája – a Misztériumok évadja. Miért ez lett idén a hívószó?

A Várszínház a Királyi Vár és a Szent Adalbert Székesegyház szomszédságában a szellemiség és a lelkiség egyik temploma, ez a műsortervünket is meghatározza. Minden évadunknak van egy mottója, két éve a Nemzeti összetartozás éve volt. A misztérium-téma régi tervünk – több mint ötszáz éve létezik a ferences rend Esztergomban –, hogy Szent Ferenc életét, munkásságát, szellemiségét színházi dimenzióban is bemutassuk. A nyitóelőadásunk, Katona Imre Isten komédiása című drámája, melyhez Szarka Gyula írt zenét, a soproni Petőfi Színházzal közös ősbemutatónk. Szarka Gyula és a felvidéki Ghymes együttes állandó művészei a Várszínháznak. Ugyancsak Szarka Gyula írta a zenéjét Tamási Áron Ördögölő Józsiás című művének, Pataki András rendezése több nyári teátrum műsorában – így nálunk is – szerepel.

Tudatos törekvésünk volt már a kilencvenes évektől, hogy meghívjuk a határon túli színházakat, alkotókat.

Hogy keretet adjunk a Misztériumok Évadának, a nyár évadzáró előadása a Szent Erzsébet életét feldolgozó Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musical lesz. Érdekes a két műfaj együttes megjelenése.

Az előadás ősbemutatója tavasszal az Erkel Színházban volt, Zsuffa Tünde regénye alapján Lezsák Sándor alkalmazta színpadra, Cseke Péter rendezte, Szikora Róbert szerezte a zenéjét. A vérprofi előadásnak óriási sikere volt. Egy plusz adalék lesz nálunk, hogy a Bazilika egy része az előadás díszletét is adja, a fények és a látvány megemeli a misztikus teret.

IMG_3228af-142951.jpg

Jelenet Az Ég tartja a Földet című előadásból (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A szerelem tematika több előadásban is megjelenik. A Nemes Nagy Ágnes-centenáriumra készülhetett a Nemes Nagy-Lengyel Balázs leveleiből, verseiből született Két Hold világa sorsjáték Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt játékában.

Szorcsik Kriszta a Vajdaságból jött, Zsolt egészen kiemelkedő színésze a Kolozsvári Magyar Színháznak. Két nagyszerű színész adja elő a két művészóriás lelki rezdüléseit. Szerelmük, az egymáshoz való kötődésük beleillik a misztérium tematikába.

Évek óta számos előadásuk más színházakkal közös munkában jön létre. A közös előadások mennyire fontos lábai a műsorpolitikájuknak?

Az egyik legfontosabb tartópillére, egy másik pillére az érték, hogy van egy szint, ami alá nem szabad lemenni.

Fontos, hogy önálló színházi értékeket hozzunk létre.

Meg kicsit népszínház jelleggel állítjuk össze a programjainkat, a közönség zömét az esztergomi polgárok alkotják, de jönnek a fővárosból, s egyre többen az ország távolabbi településeiről is, akik színházi élménnyel egybekötve tervezik a nyaralásukat. Ez a turizmusnak, Esztergom értékeinek megismerésének, az identitásunknak is fontos része. A harmadik lábunk a határon túli színházak jelenléte, a Kárpát-medencében nincs olyan magyar nyelvű színház, amelyik ne fordult volna meg a Várszínházban.

Amikor összeállították az idei évadot, még nem tudhatták, de egyfajta mementó is Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker című darabja. Kicsit más fénybe is helyezi az előadást?

Szomorú a halála, korszakos, kiemelkedő író, a Komámasszony talán az egyik legsikeresebb drámája. A felvidéki művészek közreműködésével létrejött bemutatóval Görgey szellemiségére is emlékezünk.

Mekkora tömegeket mozgat meg a Várszínház nyári játéksorozata?

A Covid, úgy tűnik, új dimenziókat nyitott, megerősítette a szabadtéri színházak jelenlétének fontosságát. A tavalyi évadunk kiemelkedő nézőszámot hozott, telt házakkal játszottuk az előadásainkat. Az idei évben is bízunk ebben, és abban, hogy az évad katartikus élményt adjon a nézőinknek.

Az Esztergomi Várszínház műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Horányi László (forrás: Esztergomi Várszínház)

Esztergomi Várszínház

Az esztergomi várhegyen találhatóak Géza fejedelem palotájának falmaradványai és a romok között tanítja a múltat az esztergomi vármúzeum, melynek szomszédságában áll Közép-Európa harmadik legnagyobb székesegyháza és itt tartja előadásait az Esztergomi Várszínház.

Színházépítő, kultúrateremtő törekvéseik lényeges motivációja a műfaji sokszínűség mellett, hogy évről évre rendszeresen fellépési lehetőséget biztosítson a határon túli színházak művészeinek, megismertetve a hazai és külföldi közönséggel ezeket a színházakat, hírt adva létezésükről, láttatni művészi törekvéseiket, eredményeiket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.