Színház

Van élet negyven felett

Legalábbis erre a megállapításra jut hosszas vívódás után Mrs. Bradshaw, született Shirley Valentine, a középkorú, elhanyagolt liverpooli háziasszony.

Sok éves házasság után az ember hajlamos elhagyni magát. Főleg, ha az a házasság kiüresedett, sivár. A társas magány a mindennapjaink része. A munka, család, főzés, mosás, takarítás Bermuda háromszögében eltűnnek az érzelmek, az intimitás és a tisztelet. Így van ez Shirley esetében is, aki évtizedek óta teljesen mindegy, hogy a férjéhez vagy a falhoz beszél, a hatás ugyanaz. Épp ezért dönt úgy: a falat választja.

Shirley, barátnője unszolására, a fallal folytatott beszélgetések végeláthatatlan sorában elkezdi keresni önmagát: a lázadó, izgalmas személyiségű és megkapóan intelligens lányt, aki egykor volt. A lányt, aki cserfesen, tele élettel és örömmel nézett a felnőtt évek elé, de a tűz elveszett valamikor a boldogító igen és a gyerekek születése közben.

9F3A0723-160453.jpg

Vándor Éva (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Shirley egy hirtelen impulzusnak engedve igent mond a nagy álomra és elutazik Görögországba. Izgalmas belső utazásra is indulunk főhősünk kalauzolásával, aki nemcsak önmagát, hanem a szerelmet is megleli a nap, a bor és a tenger hazájában.

Willy Russell Shirley Valentine-ja 1988-ban debütált Londonban. A József Attila Színház Gaál Erzsébet Stúdiójában  Vándor Éva kelti életre a titokzatos és vagány nő karakterét. 

Az előadásra a színház oldalán válthatók jegyek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház Íliász

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Színház hír

Berlinben áll színpadra Orosz Ákos

Német nyelvű előadásban szerepel a Vígszínház színművésze. Az Ein Erinnerungstück című darab arról szól, hogyan traumatizálják személyiségünket a huszadik század eseményei mind a mai napig.
Színház világnap

Ma a bábszínházakat ünnepeljük

Új bemutatóval, jubileumi előadással és nyílt próbával ünnepli a bábszínházi világnapot a Budapest Bábszínház március 21-én. A Mire gondol Alma? című új előadás a 3 év alattiakat szólítja meg.
Színház ajánló

Murakami mágikus története, a Kafka a tengerparton a Nemzeti Színházban

Murakami Haruki világhírű, Kafka a tengerparton című regényéből készült szinpadi adaptációt mutat be a Vörösmarty Színház 2019. április 5-én a Nemzeti Színházban. A valóság, a képzelet és az idő határmezsgyéjén játszódó előadás rendezője Szikora János.
Színház ajánló

Ne rejtőzz el!

Irodalmi Kávéházunk adott otthont Fekete Réka Thália önálló estjének. Az előadás ebben az esetben méltón tükrözte Réka színes személyiségét, bájos lényét.