Színház

Várkonyi Zoltán 100

2012.05.03. 17:35
Ajánlom
A Vígszínház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) háromnapos programsorozattal és életmű-kiállítással emlékezik a 100 éve született legendás színészre, rendezőre, színházigazgatóra és tanárra.

A Várkonyi Napoknak és a Várkonyi100 kiállításnak Várkonyi Zoltán életének két fontos helyszíne - a Vígszínház és az SZFE - ad otthont. A Várkonyi Napok rendezvénysorozat május 11-től 13-ig tart. Ennek keretében lesz dokumentumszínház, filmvetítés - látható A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán -, konferencia, a május 12-i A lovakat lelövik, ugye? című előadás előtt átadják a Várkonyi Zoltán-emlékdíjat, valamint eredményt hirdetnek a Várkonyi-pályázat kapcsán, és elhangzik egy összeállítás is Várkonyi Zoltán írásaiból olyan művészek közreműködésével, mint Béres Ilona, Halász Judit, Kútvölgyi Erzsébet, Szegedi Erika, Venczel Vera, Voith Ágnes, Törőcsik Mari, Blaskó Péter, Bodrogi Gyula, Hegedűs D. Géza, Józsa Imre, Kern András, Lázár Egon, Lukács Sándor, Kovács István, Tahi Tóth László, Tordy Géza és Verebes István.

Várkonyi Zoltán 1912. május 13-én született Budapesten, és 1979. április 10-én hunyt el. Színiakadémiai tanulmányait 1934-ben fejezte be. 1934-1941 között a Nemzeti Színház, 1941-től 1944-ig pedig a Madách Színház tagja volt. 1945-től a Művész Színházat igazgatta. 1950-1962 között a Nemzeti Színház művésze, közben 1951-től 1953-ig A Magyar Néphadsereg Színházának - a Vígszínház akkori neve - főrendezője volt. 1962-től visszatért az akkor már ismét Vígszínháznak nevezett intézménybe, amelyet 1971-től haláláig igazgatott.

Színészi játékát az erősen karakterizáló vonások jellemezték, rendezéseit megismerni az aprólékos kidolgozottságról, biztos technikai tudás, a játéktér jó kihasználása, valamint a határozott színészvezetésről. Fontosnak tartotta a tehetségek támogatását.

1934-től filmezett - első filmje a Meseautó volt -, és több mint húsz filmet rendezett, köztük a magyar irodalom számos klasszikusát. 1949-től tanított, a Színház- és Filmművészeti Főiskolának  1972-től haláláig rektora volt. 1953-ban és 1956-ban Kossuth-díjat, 1955-ben érdemes, 1962-ben kiváló művész kitüntetést kapott.

Főbb szerepei: Osvald (Ibsen: Kísértetek), IV. Henrik (Pirandello: IV. Henrik), Hlesztakov (Gogol: A revizor), Mosca (Jonson: Volpone), Higgins (Shaw: Pygmalion), Ördög (Molnár Ferenc: Az ördög), Möbius (Dürrenmatt: A fizikusok), James Tyrone (O'Neill: Hosszú út az éjszakába). Főbb rendezései: Steinbeck: Lement a hold, Giraudoux: Trójában nem lesz háború, Dosztojevszkij-Ackland: Bűn és bűnhődés; Shakespeare: Rómeó és Júlia, O'Neill: Amerikai Elektra, Molnár Ferenc: A testőr, Pirandello: IV. Henrik, Szakonyi Károly: Adáshiba, Örkény István: Pisti a vérzivatarban.

Színészportré Várkonyi Zoltánról:

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében