Színház

Várkonyi Zoltán 100

2012.05.03. 17:35
Ajánlom
A Vígszínház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) háromnapos programsorozattal és életmű-kiállítással emlékezik a 100 éve született legendás színészre, rendezőre, színházigazgatóra és tanárra.

A Várkonyi Napoknak és a Várkonyi100 kiállításnak Várkonyi Zoltán életének két fontos helyszíne - a Vígszínház és az SZFE - ad otthont. A Várkonyi Napok rendezvénysorozat május 11-től 13-ig tart. Ennek keretében lesz dokumentumszínház, filmvetítés - látható A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán -, konferencia, a május 12-i A lovakat lelövik, ugye? című előadás előtt átadják a Várkonyi Zoltán-emlékdíjat, valamint eredményt hirdetnek a Várkonyi-pályázat kapcsán, és elhangzik egy összeállítás is Várkonyi Zoltán írásaiból olyan művészek közreműködésével, mint Béres Ilona, Halász Judit, Kútvölgyi Erzsébet, Szegedi Erika, Venczel Vera, Voith Ágnes, Törőcsik Mari, Blaskó Péter, Bodrogi Gyula, Hegedűs D. Géza, Józsa Imre, Kern András, Lázár Egon, Lukács Sándor, Kovács István, Tahi Tóth László, Tordy Géza és Verebes István.

Várkonyi Zoltán 1912. május 13-én született Budapesten, és 1979. április 10-én hunyt el. Színiakadémiai tanulmányait 1934-ben fejezte be. 1934-1941 között a Nemzeti Színház, 1941-től 1944-ig pedig a Madách Színház tagja volt. 1945-től a Művész Színházat igazgatta. 1950-1962 között a Nemzeti Színház művésze, közben 1951-től 1953-ig A Magyar Néphadsereg Színházának - a Vígszínház akkori neve - főrendezője volt. 1962-től visszatért az akkor már ismét Vígszínháznak nevezett intézménybe, amelyet 1971-től haláláig igazgatott.

Színészi játékát az erősen karakterizáló vonások jellemezték, rendezéseit megismerni az aprólékos kidolgozottságról, biztos technikai tudás, a játéktér jó kihasználása, valamint a határozott színészvezetésről. Fontosnak tartotta a tehetségek támogatását.

1934-től filmezett - első filmje a Meseautó volt -, és több mint húsz filmet rendezett, köztük a magyar irodalom számos klasszikusát. 1949-től tanított, a Színház- és Filmművészeti Főiskolának  1972-től haláláig rektora volt. 1953-ban és 1956-ban Kossuth-díjat, 1955-ben érdemes, 1962-ben kiváló művész kitüntetést kapott.

Főbb szerepei: Osvald (Ibsen: Kísértetek), IV. Henrik (Pirandello: IV. Henrik), Hlesztakov (Gogol: A revizor), Mosca (Jonson: Volpone), Higgins (Shaw: Pygmalion), Ördög (Molnár Ferenc: Az ördög), Möbius (Dürrenmatt: A fizikusok), James Tyrone (O'Neill: Hosszú út az éjszakába). Főbb rendezései: Steinbeck: Lement a hold, Giraudoux: Trójában nem lesz háború, Dosztojevszkij-Ackland: Bűn és bűnhődés; Shakespeare: Rómeó és Júlia, O'Neill: Amerikai Elektra, Molnár Ferenc: A testőr, Pirandello: IV. Henrik, Szakonyi Károly: Adáshiba, Örkény István: Pisti a vérzivatarban.

Színészportré Várkonyi Zoltánról:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.