Színház

Városi kavalkáddal és cirkuszi attrakcióval indul a Színházi Olimpia április 15-én

2023.03.28. 13:00
Ajánlom
Hamarosan kezdetét veszi az év legnagyobb színházi eseménysorozata. A Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló 10. Színházi Olimpiára 58 országból 400 társulat érkezik 7500 fellépővel. Az április 15-i ünnepélyes megnyitó napján városszerte színházi performanszokkal találkozhatunk, este a Nemzeti Színház épületénél koncertek várják az érdeklődőket.

„Az egész magyar színjátszás nagy ünnepe” – így jellemezte Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a Magyarországon megvalósuló 10. Színházi Olimpiát az esemény március 27-én megtartott sajtótájékoztatóján. A fesztivál művészeti vezetője úgy fogalmazott, az eseménysorozat esszenciája és feladata a párbeszéd, egymás megértésének és elfogadásának elősegítése. „Azokat a hidakat, amelyeket a politika lerombol, közös szenvedélyünk, a színház révén kötelességünk a lelkekben újraépíteni” – tette hozzá.

10_Szinhazi_Olimpia_sajtotajekoztato_230327_84kmediastudio-101659.jpg

Vidnyánszky Attila a Színházi Olimpia sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: 4K Media Studio / Színházi Olimpia)

A 10. Színházi Olimpia Európa legnagyobb színházi eseménye, amelyre 58 országból 400 társulat mintegy 7500 fellépőjét várják. A fesztivál három hónapja alatt 750 programmal készülnek a szervezők, amelyek között a hagyományos színházi előadások mellett további műfajok is helyet kaptak. Az olimpiák történetében először jelenik meg a bábszínházi műfaj, ifjúsági és gyermekszínházi előadások sorával találkozhatunk, részt vehetünk cirkuszművészeti eseményeken, zenei és táncelőadásokon, de országos fesztiválok is csatlakoztak a közös olimpiai vérkeringéshez.

A sajtótájékoztató egyik különleges apropóját a színházi világnap adta, amelynek keretében az olimpia alapítója, a görög rendezőóriás, Theodórosz Terzopulosz egy tradicionális színházi, tragédia maszkkal ajándékozta a meg a Nemzeti Színházat. Az ünnepélyes átadás a görög Epidauroszban, az ókori amfiteátrumban történt, ahol a maszkot a fiatal színészgeneráció két képviselője, Sipos Ilka és Juhász Péter vették át. A görög művész beszédét így zárta: „Szívből gratulálok a magyar Nemzeti Színháznak és a szervezőknek ahhoz a lendületes, sokrétű és egyetemes programhoz, amely felébreszti azokat az igazságokat, amelyeket csak a nagy színházi művészet tud nyújtani.”

Epidaurosz_Gorogorszag_kredit_Nemzeti_Szinhaz_3-101913.jpg

Theodórosz Terzepulosz, a Színházi Olimpia alapítója átadja a tradícionális színházi, tragédia maszkot a Nemzeti Színházat képviselő Sipos Ilkának és Juhász Péternek (Fotó/Forrás: Nemzeti Színház / Színházi Olimpia)

Az átadást követően a maszk „útnak indul”, és egy európai utazás keretében meglátogat a Színházi Olimpia résztvevői közül néhány művészt. A maszk „kalandjait” a Színházi Olimpia weboldalán és közösségi csatornáin is követhetjük majd. A tradicionális színházi maszk az április 15-i nyitóeseményre érkezik Magyarországra, ahol egy cirkusztörténelmi jelentőségű artistaprodukció keretében kel át a Duna felett.

A látványos esemény a Fővárosi Nagycirkusz szervezésében valósul meg: a Duna felett kifeszített drótkötélen egyensúlyozva sétál át a folyó egyik partjáról a másikra Ifj. Simet László artistaművész a Belgrád rakpart 18. és a vele ellentétes budai alsó rakpart közötti dunai szakaszon. Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója a sajtóeseményen úgy fogalmazott, a projekt arra hívja fel a figyelmet, melyek azok az alapértékek, amelyeket át kell menteni és átadni a következő generációknak. Az olimpia idején a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ artistaművészei országszerte több mint húsz helyszínen, párperces kötéltánc villám-performanszokkal várják a közönséget.

10_Szinhazi_Olimpia_sajtotajekoztato_230327_134kmediastudio-101700.jpg

Fekete Péter, Vidnyánszky Attila és Borsa Kata a Színházi Olimpia sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: 4K Media Studio / Színházi Olimpia)

Az április 15-i ünnepélyes megnyitó 14 órakor egy zászlófelvonással kezdődik a Nemzeti Színháznál, amelyet egészen estig különböző programok követnek: koncertekkel, tematikus játékokkal, amatőr színházi produkciókkal és további utcaszínházi performanszokkal várják az érdeklődőket egészen 22 óráig. Akik már biztosan az ünnepi megnyitó fellépői között lesznek: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Földes László Hobo, Szarka Tamás és zenekara, valamint az SZFE zenekara.

Az utcaszínházi műfajt több mint húsz társulat képviseli majd, a hazaiak mellett Spanyolországból, Németországból, Franciaországból, Lengyelországból, Svájcból, Hollandiából és az Egyesült Királyságból is érkeznek fellépők. Az április 14-i és 15-i utcaszínházi felvonuláshoz nyolc magyar társulat is csatlakozik: a Langaléta Garabonciások, a Bab társulat, a Bóbita Bábszínház, a Csodamalom, a Kövér Béla Bábszínház, a Mikropódium Családi Bábszínház és az Agostones utcazenészei. Programjukban óriásbábok sokszínű arzenálja, vásári játékok és gólyalábasok szerepelnek, de begördül majd a Karzat Színház gőzöse is.

zeppelinmann-12-_stelzen-art-101914.jpg

Zeppelin Mann - utcaszínházi produkció (Fotó/Forrás: Nemzeti Színház / Színházi Olimpia)

Az önálló fesztiválnak is beillő április 15-i esemény egyik fő attrakciója a Karzat Színház társulatának munkáját dicséri: Pál Kálmán igazgató és munkatársai egy 25 méter hosszú, több mint 5 méter magas árbóccal felszerelt bárka építésén dolgoznak, amelynek segítségével a 10. Színházi Olimpia szimbolikus bárkája valódi formát ölt. Mindez azonban nem csak egy képzőművészeti installáció, hanem egy nem mindennapi utcaszínházi produkció központi eleme is, ahhoz ugyanis, hogy a bárka valóban életre keljen, egy 30 fős csoport összehangolt munkája szükséges.

A bárka további értelemben is közösségi performansszá válik, ugyanis mielőtt elindulna célállomása, a Nemzeti Színház felé, fedélzetére várja a Színházi Olimpia összes hazai befogadó színházának képviselőjét, hogy közösen bocsássák útjára a 10. Színházi Olimpia szimbólumát.

Fejléckép: Utcaszínházi performanszokat jelölő térkép a Színházi Olimpia sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színházban (fotó: 4K Media Studio / Színházi Olimpia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.