Színház

Városi nyulak a párizsi porondon

2010.01.25. 13:31
Ajánlom
Január 20-tól három hétig látható Párizsban a Francia Cirkuszművészeti Központ (CNAC) és a Krétakör közös produkciója, Schilling Árpád rendezésében.

Az itthon is egyre népszerűbb új cirkusz irányzat legrangosabb európai oktatási központja a Chalons-en-Champagne-ban található CNAC. A tavaly végzett évfolyam diploma- előadásának elkészítésére Schilling Árpádot, a Krétakör művészeti vezetőjét kérték fel. A mintegy három hónapos műhelymunka alatt kiérlelt közös alkotás a résztvevő 16 fiatal cirkuszművész személyiségéből, történeteiből, jelenlétéből építkezik. A töredékekből egy tréfás közösség mozaikja rajzolódik ki, amelynek tagjai különös képességeik birtokában, elképzeléseiket követve mindent a megszokottól kissé eltérően csinálnak, miközben folyton az együttélés lehetőségeit keresik.

A produkció címe (URBANRABBITs) is egy sajátos, mezei elődeinél sokkal gyorsabban tanuló és alkalmazkodó mutációra utal: egyedei saját maguk választották nomád életformájukat, ám kihasználják a város adta összes lehetőséget. Ha minderről a cirkuszi számokat zenével, tánccal, színészi játékkal ötvöző artisták legújabb generációját képviselő előadók jutnának eszünkbe - nos, ez egyáltalán nem véletlen műve.

A magyar rendező ebben a számára új közegben is folytatta az elmúlt években a Krétakörrel megkezdett, a személyes, jelen idejű közlés leghitelesebb formáira irányuló kutatását. Ebből azok a szerencsések már kaphattak ízelítőt, akik tavaly szeptemberben véletlenül belebotlottak a Budapesten tréningező, bolondozó francia cirkuszművészekbe. A külsőségektől mentes, ám mégis nagyszabású, bravúrosan komponált és szellemes előadás decemberi bemutatóján meghódította a sokat tapasztalt francia nézőket, műkedvelőket és szakmabelieket egyaránt.

Január 20-ától, három hétig, Párizs egyik legizgalmasabb kulturális központjában, a Parc de la Villette-ben felállított sátorban látható a produkció, amely áprilisban négyhónapos európai turnéra indul. Málta, Olaszország és Románia után június második felében a Fővárosi Nagycirkuszba invitálja a Krétakör a budapesti érdeklődőket, ezt követően pedig Debrecen és Pécs-Európa Kulturális Fővárosa is vendégül látja az előadást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Színház kritika

Törőcsik Mari ott sem volt, mégis főszereplő lett a Sztalker előadásában

Nem gyerekjáték, hanem igazi férfimunka volt az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós vezette Sztalker Csoport bemutatkozó előadása, a Míg fekszem kiterítve, amely az Ördögkatlan fesztiválon debütált.
Színház ian mckellen

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.