Színház

Városi nyulak a párizsi porondon

2010.01.25. 13:31
Ajánlom
Január 20-tól három hétig látható Párizsban a Francia Cirkuszművészeti Központ (CNAC) és a Krétakör közös produkciója, Schilling Árpád rendezésében.

Az itthon is egyre népszerűbb új cirkusz irányzat legrangosabb európai oktatási központja a Chalons-en-Champagne-ban található CNAC. A tavaly végzett évfolyam diploma- előadásának elkészítésére Schilling Árpádot, a Krétakör művészeti vezetőjét kérték fel. A mintegy három hónapos műhelymunka alatt kiérlelt közös alkotás a résztvevő 16 fiatal cirkuszművész személyiségéből, történeteiből, jelenlétéből építkezik. A töredékekből egy tréfás közösség mozaikja rajzolódik ki, amelynek tagjai különös képességeik birtokában, elképzeléseiket követve mindent a megszokottól kissé eltérően csinálnak, miközben folyton az együttélés lehetőségeit keresik.

A produkció címe (URBANRABBITs) is egy sajátos, mezei elődeinél sokkal gyorsabban tanuló és alkalmazkodó mutációra utal: egyedei saját maguk választották nomád életformájukat, ám kihasználják a város adta összes lehetőséget. Ha minderről a cirkuszi számokat zenével, tánccal, színészi játékkal ötvöző artisták legújabb generációját képviselő előadók jutnának eszünkbe - nos, ez egyáltalán nem véletlen műve.

A magyar rendező ebben a számára új közegben is folytatta az elmúlt években a Krétakörrel megkezdett, a személyes, jelen idejű közlés leghitelesebb formáira irányuló kutatását. Ebből azok a szerencsések már kaphattak ízelítőt, akik tavaly szeptemberben véletlenül belebotlottak a Budapesten tréningező, bolondozó francia cirkuszművészekbe. A külsőségektől mentes, ám mégis nagyszabású, bravúrosan komponált és szellemes előadás decemberi bemutatóján meghódította a sokat tapasztalt francia nézőket, műkedvelőket és szakmabelieket egyaránt.

Január 20-ától, három hétig, Párizs egyik legizgalmasabb kulturális központjában, a Parc de la Villette-ben felállított sátorban látható a produkció, amely áprilisban négyhónapos európai turnéra indul. Málta, Olaszország és Románia után június második felében a Fővárosi Nagycirkuszba invitálja a Krétakör a budapesti érdeklődőket, ezt követően pedig Debrecen és Pécs-Európa Kulturális Fővárosa is vendégül látja az előadást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Színház hír

„A sietség oka nehezen érthető” – A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleménye

Közleményben reagált a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése az intézménnyel kapcsolatos törvénytervezetre. Mint írják, bíznak benne, hogy az egyetem és a fenntartó érdekei közösek.
Színház ajánló

Művészek saját otthonában játszódnak a Madách Színház online bemutatói

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Kovács Lotti és Szemenyei János szereplésével tart élő bemutatósorozatot a Madách Színház az interneten.
Színház hír

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Színház hír

Nyolc új taggal bővült a Halhatatlanok Társulata

Négy év kihagyás után választottak új tagokat a Halhatatlanok Társulatába. A szakmai kuratórium ajánlása után végül a közönség szavazata döntött.