Színház

Vége a szerződtetéseknek Egerben

2011.06.30. 14:58
Ajánlom
Tizenkét színésszel és nyolc táncossal bővül az egri Gárdonyi Géza Színház társulata.

Készül a 2011/2012-es évadra az egri Gárdonyi Géza Színház. Tizenkét új színésszel bővül a társulat, megújul a tánctagozat. Blaskó Balázs igazgató az elmúlt napokban szerződtette az előzetesen nyolcvan jelentkező közül, a művészeti tanács egyetértésével kiválasztott új tagokat. A színház hat üres hellyel rendelkezett, de lehetőség van "státuszfelezésre", évi 40-50 előadásszámú foglalkoztatásra.

"Fiatalok nélkül nincs színház. A drámairodalom nagy része rájuk épül, az ő korosztályuk életkori sajátosságokból adódó problémáit dolgozza fel. Fiatal művészeink a tapasztaltabb kollégák mellett meghatározói lesznek a következő, és az arra épülő évadoknak. Kiegyensúlyozott foglalkoztatást akarok kialakítani. Szeretném eggyé kovácsolni a társulatot, hogy tiszteljék, becsüljék, elfogadják egymást" - mondta a direktor. A maradó régi kollégák mellett Egerben játszik a következő évadtól Bánfi Kata, Endrédy Gábor, Győrffy András, Káli Gergely, Marjai Virág, Nagy Barbara, Nagy Karina, Nánási Ágnes, Ozsgyáni Mihály, Radvánszky Szabolcs és Szik Juliska. A fiatalabbak mellett visszatér az egri színpadra Kascsák Dóra, de a színház vezetése számít még Bókai Máriára, Kincses Károlyra, Sata-Bánfi Ágotára, Szilágyi Olgára, Varró Emesére, Zám Andreára is.

A Topolánszky Tamás vezette tánctagozatban nyolc, főként frissdiplomás művész kap helyet, a titkári tisztséget Reiter Zoltán látja el, aki színészként is látható majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Zenés színház

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Színház

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.
Színház

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság részvételével egyeztettek a budapesti teátrumok a nézőket és a színházakat érintő ajánlásokról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kun László élete és koronázása az Aranybullánál

Augusztus 21-23. között az Aranybulla környéke is megtelik a színház különleges atmoszférájával, hiszen több mint háromszáz fős nézőtérrel ott épül fel a Koronázási Szertartásjáték színpada. Ezúttal IV. Kun László története elevenedik meg Szikora János rendezésében Sarádi Zsolttal, a Vörösmarty Színház új társulati tagjával a címszerepben.
Színház interjú

Látvány és katarzis - Interjú Fekete Annával

Fekete Anna tervezi a Hamis hang díszletét és jelmezeit. A francia kamaradarabot a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda augusztus 22-én mutatja be Szentendrén.
Színház interjú

Mit is akarok, mikor lennék boldog? – Beszélgetés Béres Mártával

Különleges munkamódszer egy emberközpontú szláv rendezővel, színészi csapatmunka és saját monológ a regényből. Béres Márta is készül Kisvárdára, néhány nappal ezelőtt már az előadással álmodott. Az Újvidéki Színház Anna Karenina című előadásának címszereplőjével Oláh Zsolt beszélgetett.
Színház ajánló

Egy hét múlva kezdődik a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

2020. augusztus végén harminckettedszer rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját, Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal bíró színházi seregszemléjét.
Színház magazin

Filmstúdió a színház udvarán – Janovics Jenő és a Szamos-parti Hollywood

Janovics Jenő úgy vált a magyar filmgyártás úttörőjévé, az irodalmi értékű magyar film egyik megteremtőjévé, hogy sohasem kötelezte el magát a filmkészítés mellett. Az elismert kolozsvári színházigazgató a mozgóképben rejlő technikai és gazdasági lehetőségeket idejekorán felismerte, ám amikor az szükségessé vált, rövid filmgyártói karrierjéből származó anyagi hasznot színháza megmentésére fordította.