Színház

Végig kell mennünk az úton - Beszélgetés Fodor Orsolya rendezővel

2020.09.04. 09:25
Ajánlom
Fodor Orsolya a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatója színházrendező-bábszínházi rendező szakirányon. Vizsgaelőadásnak készült Brecht drámájából A krétakör című tantermi előadás, amelynek a bemutatója a Benczúr kerti esték keretében lesz szeptember 7-én. A rendezővel beszélgettünk.

Korábbi munkáidat ismerve nagyon fontos lehet, hogy morális kérdéseket feszegess az előadásban. Brecht drámáját négy szereplőre szűkítve A krétakör címen rendezted meg. Ott is ez foglalkoztatott?

Ha minden kontextustól eltávolítva – milyen országban élünk, mi van körülöttünk – nézem az alapanyagot, ezek a morális kérdések eleve kódolva vannak a darabban. Magaménak érzem Gruse útját, a mostani életemben nagyon tudok ezzel azonosulni.

Bár a segítségnyújtás fontos kulcsszava az előadásunknak, törekedtünk arra, hogy ne csináljunk mártírként a karakterből.

Gruse egyszerű konyhalány, akivel megtörténnek a dolgok, a háborús helyzet döntésekre kényszeríti, de többnyire sodródik az eseményekkel.

Grusét Mészáros Blanka alakítja, ami sok tekintetben izgalmas. Mennyire pakolódik a szerepbe az ő személyes története?

Épp most váltott színházat, de ez nem kálvária, sokkal inkább a nyitottságáról, a kíváncsiságáról szól. Folyamatos impulzusokra vágyik, s az, amit Gruse önkéntelenül tapasztal meg, annak megmutatására Blanka nagyon tudatosan törekszik. Keresi a színészi határfeszegetéseket, amelyekben fejlődni tud. Folyamatosan tanul és ez a kíváncsiság az egész csapatot viszi előre.

Fodor-093906.jpg

Mészáros Blanka (Fotó/Forrás: Benczúr kert)


Tantermi négyszereplős előadás, Gruse mellett a három énekes jeleníti meg a dráma többi szereplőjét. Ez az alaphelyzet más nézőpontot ad. Hogyan változtatja meg a darab optikáját?

Nem gondolom, hogy különösen formabontó az előadásunk, de az optikája valóban más. Gruséra fókuszálunk, ami nyilván átrendezi az előadás struktúráját, más formai megoldásokat kíván. Rajta keresztül látjuk a történetet, ezért hoztam azt a döntést, hogy ne egy énekes legyen, hanem három. Ők a mesélők, és ők viszik a többi szerepet is. Gimnazistáknak készült az előadás, ahol fontos az érthetőség, ami nem lebutítást jelent, pusztán egy fókuszált közlésmódot.

Gruse figurája közelebb van a fiatalokhoz, talán vele a legpontosabb azonosulniuk.

Egy videópályázatra csináltad az előadást. Máshogy működik a színházi keretek között?

Eredetileg vizsgaelőadásnak indult A krétakör, de a karantén miatt az online térben kezdődtek el a próbáink. A StageHive videópályázattal jókor találkoztunk, mert a karantén alatt a darab online előkészítésének különböző lehetőségein  gondolkodtunk. Volt egy olyan ötletünk a dramaturggal, Al-Farman Petrával, hogy Gruse útja mentén kamera-követéses megoldással menjünk végig a történeten. Végül a korlátozások feloldásával ezt az előkészítő-formát elvetettük, viszont a zoom-próbák alapján, és a kör motívum felhasználásával született egy videóanyagunk, ami megfelelt a StageHive követelményeinek. Később ez a videó is inspirált néhány ötletet a színpadi előadásba, az egyik fő motívuma, a kör-motívum is ebből a videóból fejlődött tovább.

Az SZFE-n bábszínház rendezői szakirányon tanulsz, a bábos éned megjelenik az előadásban?

Nem akartam bábos formát használni, de végül, a gondolkodásmódban mégis benne van. Sokat gondolkodtunk, hogyan jelenítsük meg a gyermeket, Micheilt. A választott -formában és az azzal való kísérletezésben fellelhető bábos megoldás.

Id. Pieter Brueghel: De Dulle Griet (1562) (Fotó/Forrás: Benczúr kert)

Brecht több drámájához hasonlóan, itt is foglalkozik a „jó” fogalmával. Nehéz a fogalom definiálása is.

Mi is sokat kerestük erre a választ, bennem is megfogalmazódott, mit jelent egyáltalán a jóság. Próbáltunk arra figyelni, hogy ne keveredjen össze az önfeláldozás gondolatával. Gruse esetében ez inkább makacs naivitással, egyszerűséggel, kitartással párosuló valami. Megfoghatatlan a fogalom, miközben Brecht darabjai szeretnek konkrét állításokat tenni, tanítani. Mi ezt a fajta didakszist, ami sok esetben ma is az oktatás sajátja, kerülni akartuk. Akkor tud erős lenni Gruse, vagy a Szecsuániban Sente jósága, ha nem húzzuk alá többször a fogalmat.

A darab csak azt fogalmazza meg, hogy ha hozol egy döntést amiben bízol, akkor végig kell menned az úton.

Nem azért, mert garantált, hogy megéri. Semmi sem garantált.

Harmadéves vagy a Színművészetin. Húsbavágó, hogy végig mész az úton?

Nagyon nehéz. Most állt fel az egyetem vezetősége. De mindenki azt erősíti bennünk, hogy menjünk végig ezen az úton, tanuljunk, fejlődjünk.  Csak akkor tudunk értéket képviselni, ha végigcsináljuk, amit elkezdtünk. De ott van a felkiáltójel, hogy azt csináljam csak, amit jónak tartok, egyéni szinten se legyek megalkuvó. Hogy kitartó legyek. Brecht darabja ezért is fontos nekem. 

A bemutató a Benczúr Ház Kulturális Központ kertjében látható szeptember 7-én.

Részletes információ, és jegyvásárlási lehetőség ide kattintva>>>

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Film készül az SZFE-s ellenállásról

Az egyetem dokumentumfilmesei az első pillanattól kezdve rögzítik az eseményeket, ebből készül most egy, a demokratikus közösség kialakulását bemutató film. Az alkotógárda nemcsak rögzít, hanem aktív részese is az eseményeknek, így a diákok igazán testközelből tudják megmutatni, hogy mi történik a „színfalak mögött”.
Színház hír

Emléktáblát kapott Horváth Ádám, a Szomszédok megalkotója

November 20-án a szokásostól eltérően ünnepség nélkül került kihelyezésre Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező emléktáblája a 13. kerületben, a Szent István parkban.
Színház szemle

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Színház ajánló

Az Orlai Produkciónál (ló)kolbászból van a kerítés

Göttinger Pál belevetette magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe, majd megállt a csemegepultnál, hogy az eladó felől érdeklődjön. Vagy levette Gerlóczy Márton regényét a polcról, hogy a Jurányi Ház színpadára varázsolhassa a lejárt májasokat és kolozsvárikat. Akármelyik is a helyes megfejtés, a SzínházTV most házhoz hozza a piac hangulatát.
Színház hír

Gálvölgyi Dorka az Eötvös 10 új vezetője

Miyazaki Jun, Terézváros humánügyekért felelős alpolgármestere számolt be arról, hogy a csütörtöki döntéselőkészítő tanácson Gálvölgyi Dorkát találták a legalkalmasabbnak az Eötvös 10 vezetői posztjára.