Színház

Végleg bezár a Mozsár Műhely

2022.05.05. 10:30
Ajánlom
Hat évvel megalapítása után, 2022 júniusában bezár a Mozsár utcai Keménydió emeleti termében működő teátrum. A játszóhely vezetősége az anyagi források kimerülésével indokolja a döntést.

A Mozsár Műhely 2016 szeptemberében nyitotta meg kapuit, a nyitófesztivál első előadásaként létrejövő Beszélő levelek pedig gyorsan népszerű hellyé tette a kis színháztermet. Még abban az évadban kilenc további premierrel jelentkezett a műhely, repertoárján az elmúlt években számos kortárs magyar és külföldi dráma szerepelt.

Kiemelt szerepet kaptak az újragondolt, különböző művészeti ágakat ötvöző produkciók, mint például a 100 szóban a város vagy a Kortalan kortárs című színház-irodalmi sorozat.

Ekkor választotta a Mozsár Műhely azóta szállóigévé vált mottóját: „színház újragondolva”.

beszelolevelek_hernadijudit_galffilaszlo-095644.jpg

Hernádi Judit és Gálffi László a Beszélő levelekben (Fotó/Forrás: Mozsár Műhely)

Működésének hat éve alatt olyan társulatok tették tiszteletüket a Mozsár utcában, mint KV Társulat vagy az Orlai Produkció, de Orosz Ákos első rendezését is itt mutatták be.

A színház előadásai számos vidéki fesztiválon értek el sikereket: díjazták őket a ZAKO Fesztiválon, a MOST Feszten, a Fishing on Orfűn, a Thealteren, a kaposvári Dorottya Fesztiválon, illetve a Művészetek Völgyében.

A Mozsár Műhely jelentős szerepet vállalt a színházpedagógiai képzésben is, a programot Füsi Anna drámapedagógus vezette.

A tao-támogatás megszűnésével a színház nehéz helyzetbe került, a különböző pályázatokon elnyert összegek pedig csak részben fedezték a működési költségeket. Az NKA-pályázatok is eredménytelenül zárultak: friss belépőként nem volt esélyük a támogatás elnyerésére, idén pedig szintén elutasította kérelmüket a szakmai bizottság. A pandémia tovább rontott a helyzeten, ezért a vezetőség végül arra a döntésre jutott, hogy végleg bezárja a játszóhelyet.

Az utolsó előadás június 7-én A jövő tánca – zenés-táncos kortársaink lesz, amely a Lábujjhegyen című tánc- és zenetörténeti előadássorozat utolsó epizódja. Az est megálmodója Megyeri Léna tánckritikus, a Mozsár Műhely művészeti vezetője, valamint Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető.

Fejléckép: Szilágyi Csenge a Mozsár Műhely színpadán (forrás: Mozsár Műhely)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.