Színház

Végleg bezár a Mozsár Műhely

2022.05.05. 10:30
Ajánlom
Hat évvel megalapítása után, 2022 júniusában bezár a Mozsár utcai Keménydió emeleti termében működő teátrum. A játszóhely vezetősége az anyagi források kimerülésével indokolja a döntést.

A Mozsár Műhely 2016 szeptemberében nyitotta meg kapuit, a nyitófesztivál első előadásaként létrejövő Beszélő levelek pedig gyorsan népszerű hellyé tette a kis színháztermet. Még abban az évadban kilenc további premierrel jelentkezett a műhely, repertoárján az elmúlt években számos kortárs magyar és külföldi dráma szerepelt.

Kiemelt szerepet kaptak az újragondolt, különböző művészeti ágakat ötvöző produkciók, mint például a 100 szóban a város vagy a Kortalan kortárs című színház-irodalmi sorozat.

Ekkor választotta a Mozsár Műhely azóta szállóigévé vált mottóját: „színház újragondolva”.

beszelolevelek_hernadijudit_galffilaszlo-095644.jpg

Hernádi Judit és Gálffi László a Beszélő levelekben (Fotó/Forrás: Mozsár Műhely)

Működésének hat éve alatt olyan társulatok tették tiszteletüket a Mozsár utcában, mint KV Társulat vagy az Orlai Produkció, de Orosz Ákos első rendezését is itt mutatták be.

A színház előadásai számos vidéki fesztiválon értek el sikereket: díjazták őket a ZAKO Fesztiválon, a MOST Feszten, a Fishing on Orfűn, a Thealteren, a kaposvári Dorottya Fesztiválon, illetve a Művészetek Völgyében.

A Mozsár Műhely jelentős szerepet vállalt a színházpedagógiai képzésben is, a programot Füsi Anna drámapedagógus vezette.

A tao-támogatás megszűnésével a színház nehéz helyzetbe került, a különböző pályázatokon elnyert összegek pedig csak részben fedezték a működési költségeket. Az NKA-pályázatok is eredménytelenül zárultak: friss belépőként nem volt esélyük a támogatás elnyerésére, idén pedig szintén elutasította kérelmüket a szakmai bizottság. A pandémia tovább rontott a helyzeten, ezért a vezetőség végül arra a döntésre jutott, hogy végleg bezárja a játszóhelyet.

Az utolsó előadás június 7-én A jövő tánca – zenés-táncos kortársaink lesz, amely a Lábujjhegyen című tánc- és zenetörténeti előadássorozat utolsó epizódja. Az est megálmodója Megyeri Léna tánckritikus, a Mozsár Műhely művészeti vezetője, valamint Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető.

Fejléckép: Szilágyi Csenge a Mozsár Műhely színpadán (forrás: Mozsár Műhely)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.