Színház

Végre kiderült, melyik Shakespeare legnépszerűbb drámája

2017.05.31. 13:55
Ajánlom
Az irodalomtudósok már évszázadok óta próbálják vizsgálni a szerző darabjainak hatását és befolyását, egy tavalyi felmérés azonban végérvényesen eldöntötte, melyik Shakespeare-színműveket olvassák a legtöbben.

A YouGov nevű angol piackutató cég reprezentatív közvélemény-kutatásában 1661 brit felnőttet kérdezett meg arról, hány színművet olvastak Shakespeare-től, és melyek ezek.

A szomorú statisztika szerint a megkérdezettek 25 százaléka még az avoni hattyú hazájában sem olvasott egyáltalán semmit a legendás szerzőtől.

Akik azonban ismerik a műveit, azokról elmondható, hogy átlagosan öt Shakespeare-drámát olvastak.

Ahogy nekünk tetszik – táncfantázia (Szentivánéji álom – Molnár Ferenc koreográfiája)

Ahogy nekünk tetszik – táncfantázia (Szentivánéji álom – Molnár Ferenc koreográfiája) (Fotó/Forrás: Madách Színház/Mohos Angéla)

A felmérés vizsgálta a válaszokat pártállás szempontjából is (!), és arra jutottak, hogy a konzervatív szavazók, a munkáspárt és a liberális demokraták támogatói hat-hat Shakespeare-színmű végigolvasásával büszkélkedhetnek, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját támogatók azonban csak négy drámára tudták rávenni magukat.

Korcsoportok alapján súlyozva az az eredmény jött ki, hogy az idősebbek, azaz a 65 éven felüliek több színdarabot olvastak a drámaírók drámaírójától (a fiatalabbak öt dráma/fő eredményével szemben átlagosan hetet), ezek azonban jórészt a kevésbé népszerű művek közül kerülnek ki. Az egészen fiatalok körében sincs veszve azonban minden: a 18–24 évesek között mindössze 7 százalék volt azok aránya, akik egyáltalán nem olvastak még Shakespeare-színművet.

A legjobban persze nyilván mindenkit az érdekel, a felmérés alapján mely Shakespeare-drámák számítanak a legolvasottabbnak: azt kell mondanunk, hogy az eredmény nem sok meglepetést tartogat.

Az első helyen természetesen a Rómeó és Júlia végzett, ezüstéremmel a Macbeth büszkélkedhet, a harmadik pedig a Szentivánéji álom lett.

Épp csak lecsúszott a dobogóról a Hamlet és a Velencei kalmár, a TOP10-be pedig sorrendben a következő darabok fértek még be: Vízkereszt, vagy amit akartok, Sok hűhó semmiért, A makrancos hölgy, Othello, A vihar. A teljes listát itt böngészhetjük végig.

Azok számára pedig, akik szeretnék csiszolni egy kicsit műveltségüket Shakespeare terén, jó hírünk van: a Madách Színház június 9. és július 16. között tartandó Szerelmünk, Shakespeare fesztiválján a legnépszerűbbek (Szentivánéji álom, A makrancos hölgy, Hamlet, Rómeó és Júlia stb.) mellett kevésbé ismert darabok is előkerülnek – vagy éppen a jól ismerteket mutatjuk be különleges tálalásban. További részletek: http://www.madachszinhaz.hu/Shakespeare_fesztival.htm

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Költészet, valóság, Édes Anna a Városmajorban

Az Édes Annát hozza a Miskolci Nemzeti Színház a Városmajori Szabadtéri Szemle versenyprogramjába. A rendező, Rusznyák Gábor és a társulat 2017-ben szintén egy klasszikus magyar regény színpadra állításával nyerte el a Színikritikusok Díján a legjobb előadásnak járó elismerést.
Színház ajánló

A Kádár-kor legszenzációsabb bűncselekménye a Városmajorban

A Városmajori Szabadtéri Színpad idei saját bemutatójaként készül el Fejes Endre nagysikerű regényének színpadi adaptációja, A jó estét nyár, jó estét szerelem. A július 18-i bemutatót követően még egy alkalommal, július 19-én láthatja a közönség az új adaptációt.
Színház hír

Megdöbbenéssel fogadta a Magyar Színházi Társaság kilépését a POSZT vezetése

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező cég ügyvezető igazgatója arra reagált, hogy hétfőn az egyik színházi szakmai érdekképviselet bejelentette, lemondanak tulajdonrészükről, mivel nem áll módjukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat.
Színház hír

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Színház ajánló

12 színésznő olvassa fel Radnótiné Gyarmati Fanni teljes naplóját egy előadáson

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel szerdán Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában.