Színház

Végre kiderült, melyik Shakespeare legnépszerűbb drámája

2017.05.31. 13:55
Ajánlom
Az irodalomtudósok már évszázadok óta próbálják vizsgálni a szerző darabjainak hatását és befolyását, egy tavalyi felmérés azonban végérvényesen eldöntötte, melyik Shakespeare-színműveket olvassák a legtöbben.

A YouGov nevű angol piackutató cég reprezentatív közvélemény-kutatásában 1661 brit felnőttet kérdezett meg arról, hány színművet olvastak Shakespeare-től, és melyek ezek.

A szomorú statisztika szerint a megkérdezettek 25 százaléka még az avoni hattyú hazájában sem olvasott egyáltalán semmit a legendás szerzőtől.

Akik azonban ismerik a műveit, azokról elmondható, hogy átlagosan öt Shakespeare-drámát olvastak.

Ahogy nekünk tetszik – táncfantázia (Szentivánéji álom – Molnár Ferenc koreográfiája)

Ahogy nekünk tetszik – táncfantázia (Szentivánéji álom – Molnár Ferenc koreográfiája) (Fotó/Forrás: Madách Színház/Mohos Angéla)

A felmérés vizsgálta a válaszokat pártállás szempontjából is (!), és arra jutottak, hogy a konzervatív szavazók, a munkáspárt és a liberális demokraták támogatói hat-hat Shakespeare-színmű végigolvasásával büszkélkedhetnek, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját támogatók azonban csak négy drámára tudták rávenni magukat.

Korcsoportok alapján súlyozva az az eredmény jött ki, hogy az idősebbek, azaz a 65 éven felüliek több színdarabot olvastak a drámaírók drámaírójától (a fiatalabbak öt dráma/fő eredményével szemben átlagosan hetet), ezek azonban jórészt a kevésbé népszerű művek közül kerülnek ki. Az egészen fiatalok körében sincs veszve azonban minden: a 18–24 évesek között mindössze 7 százalék volt azok aránya, akik egyáltalán nem olvastak még Shakespeare-színművet.

A legjobban persze nyilván mindenkit az érdekel, a felmérés alapján mely Shakespeare-drámák számítanak a legolvasottabbnak: azt kell mondanunk, hogy az eredmény nem sok meglepetést tartogat.

Az első helyen természetesen a Rómeó és Júlia végzett, ezüstéremmel a Macbeth büszkélkedhet, a harmadik pedig a Szentivánéji álom lett.

Épp csak lecsúszott a dobogóról a Hamlet és a Velencei kalmár, a TOP10-be pedig sorrendben a következő darabok fértek még be: Vízkereszt, vagy amit akartok, Sok hűhó semmiért, A makrancos hölgy, Othello, A vihar. A teljes listát itt böngészhetjük végig.

Azok számára pedig, akik szeretnék csiszolni egy kicsit műveltségüket Shakespeare terén, jó hírünk van: a Madách Színház június 9. és július 16. között tartandó Szerelmünk, Shakespeare fesztiválján a legnépszerűbbek (Szentivánéji álom, A makrancos hölgy, Hamlet, Rómeó és Júlia stb.) mellett kevésbé ismert darabok is előkerülnek – vagy éppen a jól ismerteket mutatjuk be különleges tálalásban. További részletek: http://www.madachszinhaz.hu/Shakespeare_fesztival.htm

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Színház

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A társulat kérdéseiről – a közös ügyektől a közügyekig

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozatának vendégei februárban a társulatról beszélgettek. A meghívottak, Kováts Adél, Göttinger Pál és Molnár Áron tapasztalatainak, nézőpontjainak megismeréséből és helyenkénti ütköztetéséből izgalmas kép rajzolódott ki a társulatokat illető lehetőségekről, külső és belső elvárásokról.
Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.