Színház

Végre kiderült, melyik Shakespeare legnépszerűbb drámája

2017.05.31. 13:55
Ajánlom
Az irodalomtudósok már évszázadok óta próbálják vizsgálni a szerző darabjainak hatását és befolyását, egy tavalyi felmérés azonban végérvényesen eldöntötte, melyik Shakespeare-színműveket olvassák a legtöbben.

A YouGov nevű angol piackutató cég reprezentatív közvélemény-kutatásában 1661 brit felnőttet kérdezett meg arról, hány színművet olvastak Shakespeare-től, és melyek ezek.

A szomorú statisztika szerint a megkérdezettek 25 százaléka még az avoni hattyú hazájában sem olvasott egyáltalán semmit a legendás szerzőtől.

Akik azonban ismerik a műveit, azokról elmondható, hogy átlagosan öt Shakespeare-drámát olvastak.

Ahogy nekünk tetszik – táncfantázia (Szentivánéji álom – Molnár Ferenc koreográfiája)

Ahogy nekünk tetszik – táncfantázia (Szentivánéji álom – Molnár Ferenc koreográfiája) (Fotó/Forrás: Madách Színház/Mohos Angéla)

A felmérés vizsgálta a válaszokat pártállás szempontjából is (!), és arra jutottak, hogy a konzervatív szavazók, a munkáspárt és a liberális demokraták támogatói hat-hat Shakespeare-színmű végigolvasásával büszkélkedhetnek, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját támogatók azonban csak négy drámára tudták rávenni magukat.

Korcsoportok alapján súlyozva az az eredmény jött ki, hogy az idősebbek, azaz a 65 éven felüliek több színdarabot olvastak a drámaírók drámaírójától (a fiatalabbak öt dráma/fő eredményével szemben átlagosan hetet), ezek azonban jórészt a kevésbé népszerű művek közül kerülnek ki. Az egészen fiatalok körében sincs veszve azonban minden: a 18–24 évesek között mindössze 7 százalék volt azok aránya, akik egyáltalán nem olvastak még Shakespeare-színművet.

A legjobban persze nyilván mindenkit az érdekel, a felmérés alapján mely Shakespeare-drámák számítanak a legolvasottabbnak: azt kell mondanunk, hogy az eredmény nem sok meglepetést tartogat.

Az első helyen természetesen a Rómeó és Júlia végzett, ezüstéremmel a Macbeth büszkélkedhet, a harmadik pedig a Szentivánéji álom lett.

Épp csak lecsúszott a dobogóról a Hamlet és a Velencei kalmár, a TOP10-be pedig sorrendben a következő darabok fértek még be: Vízkereszt, vagy amit akartok, Sok hűhó semmiért, A makrancos hölgy, Othello, A vihar. A teljes listát itt böngészhetjük végig.

Azok számára pedig, akik szeretnék csiszolni egy kicsit műveltségüket Shakespeare terén, jó hírünk van: a Madách Színház június 9. és július 16. között tartandó Szerelmünk, Shakespeare fesztiválján a legnépszerűbbek (Szentivánéji álom, A makrancos hölgy, Hamlet, Rómeó és Júlia stb.) mellett kevésbé ismert darabok is előkerülnek – vagy éppen a jól ismerteket mutatjuk be különleges tálalásban. További részletek: http://www.madachszinhaz.hu/Shakespeare_fesztival.htm

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház lapszemle

Lázár Kati: Nekem a színház minden mást felülír

Lázár Kati színművésszel a köztévé egyik műsorában beszélgettek abból az alkalomból, hogy életműdíjat kapott. A Színházi Kritikusok Céhe részéről Nánay István méltatását idézzük.
Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.