Színház

Végre kiderült, melyik Shakespeare legnépszerűbb drámája

2017.05.31. 13:55
Ajánlom
Az irodalomtudósok már évszázadok óta próbálják vizsgálni a szerző darabjainak hatását és befolyását, egy tavalyi felmérés azonban végérvényesen eldöntötte, melyik Shakespeare-színműveket olvassák a legtöbben.

A YouGov nevű angol piackutató cég reprezentatív közvélemény-kutatásában 1661 brit felnőttet kérdezett meg arról, hány színművet olvastak Shakespeare-től, és melyek ezek.

A szomorú statisztika szerint a megkérdezettek 25 százaléka még az avoni hattyú hazájában sem olvasott egyáltalán semmit a legendás szerzőtől.

Akik azonban ismerik a műveit, azokról elmondható, hogy átlagosan öt Shakespeare-drámát olvastak.

Ahogy nekünk tetszik – táncfantázia (Szentivánéji álom – Molnár Ferenc koreográfiája)

Ahogy nekünk tetszik – táncfantázia (Szentivánéji álom – Molnár Ferenc koreográfiája) (Fotó/Forrás: Madách Színház/Mohos Angéla)

A felmérés vizsgálta a válaszokat pártállás szempontjából is (!), és arra jutottak, hogy a konzervatív szavazók, a munkáspárt és a liberális demokraták támogatói hat-hat Shakespeare-színmű végigolvasásával büszkélkedhetnek, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját támogatók azonban csak négy drámára tudták rávenni magukat.

Korcsoportok alapján súlyozva az az eredmény jött ki, hogy az idősebbek, azaz a 65 éven felüliek több színdarabot olvastak a drámaírók drámaírójától (a fiatalabbak öt dráma/fő eredményével szemben átlagosan hetet), ezek azonban jórészt a kevésbé népszerű művek közül kerülnek ki. Az egészen fiatalok körében sincs veszve azonban minden: a 18–24 évesek között mindössze 7 százalék volt azok aránya, akik egyáltalán nem olvastak még Shakespeare-színművet.

A legjobban persze nyilván mindenkit az érdekel, a felmérés alapján mely Shakespeare-drámák számítanak a legolvasottabbnak: azt kell mondanunk, hogy az eredmény nem sok meglepetést tartogat.

Az első helyen természetesen a Rómeó és Júlia végzett, ezüstéremmel a Macbeth büszkélkedhet, a harmadik pedig a Szentivánéji álom lett.

Épp csak lecsúszott a dobogóról a Hamlet és a Velencei kalmár, a TOP10-be pedig sorrendben a következő darabok fértek még be: Vízkereszt, vagy amit akartok, Sok hűhó semmiért, A makrancos hölgy, Othello, A vihar. A teljes listát itt böngészhetjük végig.

Azok számára pedig, akik szeretnék csiszolni egy kicsit műveltségüket Shakespeare terén, jó hírünk van: a Madách Színház június 9. és július 16. között tartandó Szerelmünk, Shakespeare fesztiválján a legnépszerűbbek (Szentivánéji álom, A makrancos hölgy, Hamlet, Rómeó és Júlia stb.) mellett kevésbé ismert darabok is előkerülnek – vagy éppen a jól ismerteket mutatjuk be különleges tálalásban. További részletek: http://www.madachszinhaz.hu/Shakespeare_fesztival.htm

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.
Színház interjú

„Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok” – interjú Brunczlik Péterrel

Brunczlik Péter kellékesként került a József Attila Színházba, de arcát a közönség is jól ismerheti, hiszen számtalan előadásban találkozhattak már vele kisebb-nagyobb szerepben. Az indulásról és a szakmai kihívásokról is beszélgettünk. (X)
Színház hír

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Színház ajánló

Élőben közvetíti a Miskolci Nemzeti Színház a Vadkacsát

A Miskolci Nemzeti Színház februárban indította el saját fejlesztésű stream-oldalát, ahol eddig minden héten két alkalommal várták a nézőket a képernyők elé. A színház korábbi előadásainak felvételei után, március 4-én élő közvetítésre készül, méghozzá a 2019-2020-as évad egyik legjobban várt előadását, a Vadkacsát sugározzák majd élőben.