Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

2021.10.20. 10:55
Ajánlom
Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.

Venczel Vera tudatosan készült a színészi pályára, saját bevallása szerint már gyerekkora óta imádta a verseket. A gimnáziumi önképzőkör után – amely mellett Makay Margittól vett órákat – a Színház- és Filmművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. Már középiskolásként szerepelt filmekben, a főiskola második évében pedig Várkonyi Zoltán szerepet ajánlott neki a Vígszínházban is. kezdetben naiva szerepeket játszott, később a lírai alakokat formált meg. Közben folyamatosan megtalálták a filmes és televíziós lehetőségek is,

a Pillangó női főszerepéért Monte-Carlóban átvehette az Arany Nimfa-díjat.

A képernyőn és színpadon egyaránt sikereket ért el, Vígszínház mellett vendégművészként gyakran játszott máshol is. Anyaszínházához azonban végig hű maradt, ma is társulati tag.

Dobos Imre Dobos Imre Marosvásárhelyen született, itt végezte el a középiskolát és a Színművészeti Főiskolát is. 1966-ban szerződött a Sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színházhoz, melynek több mint két évtizedig volt tagja. 1988-ban azonban átszerződött a nagyváradi színtársulathoz. Eddigi pályafutása során eljátszotta a magyar és világirodalom legnagyobb drámai szerepeit, a Bánk bán TIborcát, az Oedipus király idős Oedipusát, a Godot-ra várva Estragonát vagy az Az a szép fényes nap Böngéjét. Munkásságát számos szakmai díja mellett 2005-ben Nívó-díjjal, 2006-ban pedig Kiválósági Díjjal ismerték el. 2016-ban, pályakezdésének 50. évfordulója alkalmából a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti-gyűrűt adományozott neki.

Az MMA további tagozati-díjai:

Zeneművészeti Tagozat: Fekete Győr István zeneszerző és Budai Lívia operaénekes

Irodalmi Tagozat Illyés Gyula-díja: György Attila József Attila-díjas erdélyi író és Oláh András Ratkó József-díjas költő, író

Képzőművészeti Tagozat: Eszik Alajos grafikusművész és Rónai Péter festő, költő

Film- és Fotóművészeti Tagozat Szőts István-díja: Nagy Zoltán fotóművész és Erdélyi János Balázs Béla-díjas filmrendező

Építőművészeti-díj: Kovács Kázmér építész és Benczúr László Ybl Miklós- és Europa Nostra díjas, Csonka Pál-éremmel kitüntetett építész

Iparművészeti- és Tervezőművészeti-díj: Ózsvár Péter kerámiaművész és Vagyóczky Károly tervezőgrafikus

Művészetelméleti Tagozat Cs. Szabó László-díja: András Sándor József Attila-díjas költő, irodalomtörténész, irodalomkritikus és Schubert Gusztáv Balázs Béla-díjas magyar filmkritikus

Népművészeti Tagozat Erdélyi Zsuzsanna-díja: Székely Orsolya filmrendező, forgatókönyvíró és producer és Dr. Barna Gábor néprajzkutató, egyetemi tanár, kandidátus

Fejléckép: Venczel Vera (fotó: Dömölky Dániel / Vígszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Székely Csaba, Bács Miklós és Cári Tibor is UNITER-díjat kapott

Számos magyar vonatkozású művészt jelöltek idén a Román Színházi Szövetség díjaira. Az elismeréseket május 27-én este Bukarestben adták át.  
Színház ajánló

A Da Vinci-kód is látható lesz a Játékszín következő évadában

Újabb sikerfilmek színpadi változatával és egy új magyar szórakoztató produkcióval készül a Játékszín a 2024/2025-ös évadra. A társulat a nyári hónapokban is aktív marad.
Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.