Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

2021.10.20. 10:55
Ajánlom
Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.

Venczel Vera tudatosan készült a színészi pályára, saját bevallása szerint már gyerekkora óta imádta a verseket. A gimnáziumi önképzőkör után – amely mellett Makay Margittól vett órákat – a Színház- és Filmművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. Már középiskolásként szerepelt filmekben, a főiskola második évében pedig Várkonyi Zoltán szerepet ajánlott neki a Vígszínházban is. kezdetben naiva szerepeket játszott, később a lírai alakokat formált meg. Közben folyamatosan megtalálták a filmes és televíziós lehetőségek is,

a Pillangó női főszerepéért Monte-Carlóban átvehette az Arany Nimfa-díjat.

A képernyőn és színpadon egyaránt sikereket ért el, Vígszínház mellett vendégművészként gyakran játszott máshol is. Anyaszínházához azonban végig hű maradt, ma is társulati tag.

Dobos Imre Dobos Imre Marosvásárhelyen született, itt végezte el a középiskolát és a Színművészeti Főiskolát is. 1966-ban szerződött a Sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színházhoz, melynek több mint két évtizedig volt tagja. 1988-ban azonban átszerződött a nagyváradi színtársulathoz. Eddigi pályafutása során eljátszotta a magyar és világirodalom legnagyobb drámai szerepeit, a Bánk bán TIborcát, az Oedipus király idős Oedipusát, a Godot-ra várva Estragonát vagy az Az a szép fényes nap Böngéjét. Munkásságát számos szakmai díja mellett 2005-ben Nívó-díjjal, 2006-ban pedig Kiválósági Díjjal ismerték el. 2016-ban, pályakezdésének 50. évfordulója alkalmából a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti-gyűrűt adományozott neki.

Az MMA további tagozati-díjai:

Zeneművészeti Tagozat: Fekete Győr István zeneszerző és Budai Lívia operaénekes

Irodalmi Tagozat Illyés Gyula-díja: György Attila József Attila-díjas erdélyi író és Oláh András Ratkó József-díjas költő, író

Képzőművészeti Tagozat: Eszik Alajos grafikusművész és Rónai Péter festő, költő

Film- és Fotóművészeti Tagozat Szőts István-díja: Nagy Zoltán fotóművész és Erdélyi János Balázs Béla-díjas filmrendező

Építőművészeti-díj: Kovács Kázmér építész és Benczúr László Ybl Miklós- és Europa Nostra díjas, Csonka Pál-éremmel kitüntetett építész

Iparművészeti- és Tervezőművészeti-díj: Ózsvár Péter kerámiaművész és Vagyóczky Károly tervezőgrafikus

Művészetelméleti Tagozat Cs. Szabó László-díja: András Sándor József Attila-díjas költő, irodalomtörténész, irodalomkritikus és Schubert Gusztáv Balázs Béla-díjas magyar filmkritikus

Népművészeti Tagozat Erdélyi Zsuzsanna-díja: Székely Orsolya filmrendező, forgatókönyvíró és producer és Dr. Barna Gábor néprajzkutató, egyetemi tanár, kandidátus

Fejléckép: Venczel Vera (fotó: Dömölky Dániel / Vígszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.