Színház

Vér, erotika, árulás a vasvilág szorításában – Czillei és a Hunyadiak

2022.03.04. 17:15
Ajánlom
Egy klasszikus királydráma az Újszínházban a magyar történelem egyik legizgalmasabb időszakából, a Hunyadi-ház utódlásáról. A bemutatót március 11-én tartják. (x)

A mű Csiszár Imre értelmezésében egy különös világba vezeti majd a nézőt, ahol a megtörtént események mögött felbukkanó tanulságok és érzelmek kibontakozása semmihez nem hasonlítható élménnyé válik. Vér, erotika és árulás. Egy klasszikus királydráma a magyar történelem egyik legizgalmasabb időszakából, a Hunyadi-ház utódlásáról.

Hunyadi Lászlót Almási Sándor játssza. „Bártfay Rita dramaturg a rendezővel átdolgozta az eredeti szöveget. Szinte minden pátosztól és sallangtól megfosztotta a történetet, éppen csak annyi líra maradt benne, ami a szituációkat és a jellemábrázolásokat erősíti. Az egyenes történetvezetésnek köszönhetően egy pergő cselekményű, megtörtént eseményeken politikai alapuló krimit lát a néző.

A tragikus hős helyett pedig megmutatkozik egy fiatal férfi, nagyon is emberi tulajdonságokkal, esendőségekkel, küldetéstudattal és dilemmákkal.”

5O2A6726-164555.jpg

Czillei és a Hunyadiak (Fotó/Forrás: Újszínház)

Czillei Ulrik szerepében Viczián Ottót láthatja a közönség. „Hagyomány és haladás, nemzet és az egyén érdeke csap össze benne a darabban egymással. Noha Vörösmarty romantikus darabot írt, Csiszár Imre egy alternatív, kortalan és rideg vasvilágba helyezte a történetet. Így a történelmi múlt pengeélen táncolva billen át időnként napjaink valóságába, izgalmas és merőben új megközelítésbe helyezve az eredeti, klasszikus színművet.”

A darab egyik szereplője Gregor Bernadett, aki Ágnest játssza majd.

„Ha Ágnes ma élne, akkor azt mondanák rá, escort hölgy, ez konkrétan el is hangzott a rendezői instrukcióban” - mesélte a színésznő. - „A karakterem eredetileg Czillei Ulrik ágyasa, ám a főúr egyszerűen átpasszolja őt a kamasz királynak. Ebben a darabban két női főbb szerep van: A XV. században, amikor a mű játszódik, egy asszonynak nem sok beleszólása lehetett a dolgokba.

Vörösmarty viszont úgy alkotta meg a két főhősnőt, hogy azok öntudatos, sorsukat irányítani akaró és tudó alakok legyenek.

Ettől válik rendkívül izgalmassá Ágnes megformálása, hiszen a törekvései nagyon is átélhetőek minden mai nő számára.”

A fiatal színészek számára komoly iskola volt a próbafolyamat.

„Igazából bárhogy nyúlhatsz a szerephez, ha érzed, hogy megvan a maga igazsága” - mondta Kazári András, aki az ifjú Hunyadi Mátyást játssza. „Csiszár Imre egy élő legenda, akivel fantasztikus együtt dolgozni. Arra tanít, hogy szellemileg teljesen légy benne a szerepedben, ebben légy következetes, értsd, és abban létezz a színpadon. És ez egy fontos, nagyon fontos lecke.”

Bánföldi Szilárd a gyermekkirály, V. László szerepét kapta:

„Számomra nagyon izgalmas a figura alapállapota, ami végigkíséri őt a darab folyamán” - mondta a fiatal színész. „Az eleve szétcsúszott instabil személyiség - ha egyáltalán van neki olyan - teljesen elveszíti önmagát és egyetlen bizalmasát. Nem pozitív szerep és ez különösen szimpatikus nekem.”

A történet

Czillei Ulrik, osztrák gróf – aki unokaöccsét, az erélytelen kamasz-királyt, V. Lászlót, nőkkel és alkohollal zülleszti –, elérkezettnek látja az időt, hogy leszámoljon a túlságosan megerősödött Hunyadi-párttal. Közben a török az utolsó végvárat, Nándorfehérvárt ostromolja.

Milyen segítséget küld a pápa? Felmentő sereg helyett a déli harangszót.

5O2A6373-164554.jpg

Czillei és a Hunyadiak (Fotó/Forrás: Újszínház)

Hunyadi János mégis diadalt arat a túlerővel szemben. A magyar főurak szövetkeznek, de fenntartják annak lehetőségét, hogy érdekeik szerint, bármikor pártot válthassanak. Ezenközben Hunyadi János pestisben meghal. E káosz közepette emelkedik fel Hunyadi László és öccse, a majdani király, Mátyás. Személyükhöz fűződően merül fel a Szent István-i kérdés: Európa haladó államaihoz csatlakozzon-e Magyarország vagy ragaszkodjon saját, ősi hagyományaihoz?

czillei_300x250_2-164555.jpg

Czillei és a Hunyadiak (Fotó/Forrás: Újszínház)

Az Újszínház népszerű színművészei mellett a társulat legifjabb generációjának tagjai is megmutatják tehetségüket.

A Czillei és a Hunyadiak című előadás bemutatóját 2022. március 11-én 19:00 órakor lesz az Újszínházban.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Viczián Ottó – Czillei és a Hunyadiak (forrás: Újszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.