Színház

Verebes búcsúzik

2011.06.07. 11:14
Ajánlom
Verebes István igazgató működőképesen adja át a Kabaré 24-et, a színháznak nincs adóssága vagy tartozása.

Verebes István - aki a pénzügyi keret szűkösségére hivatkozva december 1-jén adta be felmondását - a színház honlapján is olvasható búcsúbeszédében az odaadó munkát mindenkinek megköszönve hangsúlyozta: ez az, ami miatt nem tartja kudarcnak az itt töltött időt, ami miatt nyugodt lelkiismerettel fejezi be ezt a tizenhét hónapot.
"A 2010-2011-es évadban voltak, ahányan voltak a nézőtéren, de elégedetlenül egyetlen produkciónkról sem távozott néző" - emelte ki. Pályázatát idézve elmondta, hogy a jelenkori magyar színház progresszívebb és árnyaltabb színvonalára akarta emelni a társulatot.
Felidézve a színház idei bemutatóit a távozó igazgató elmondta: a három Szép Ernő-egyfelvonásosra a legbüszkébb. Mint mondta, egyrészt azért, mert bebizonyosodott, hogy a társulat régi tagjai "nem csupán aktuálkabarék kliséiben, hanem finom szövetű színművekben is helytálló színészek", másrészt mert "a jelenlegi feleslegesen aktualizáló színházzal ellentétben korhű, humanista előadást hoztak létre, ami a játszók érzékenységének is köszönhető".
Verebes István elmondta, hogy a támogatás-megvonások ellenére adósság nélkül adja át a színházat. Mint fogalmazott, nem hagyott cserben mást, csupán a színház megoldhatatlan jövőjét, amit rákényszerítettek megbízói.
"Az én jövedelmem, státuszom még négy évig adott lett volna, a ti jövedelmeteken és a színház vállalt színvonalán kurtított volna az idő, ha tovább vállalom a vállalhatatlant" - jegyezte meg. Verebes István kitért arra, hogy bár nyugodt szívvel távozik, nagyon is aggódik a színház sorsáért.

Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes korábban elmondta: mivel Verebes István csupán az évad végéig vállalta az intézmény vezetését, és több támogatást egy új igazgatónak sem tudna biztosítani a főváros, az évad lezárulta után hasznosítási pályázatot írnak ki a színházra. Hangsúlyozta, hogy az épületben - mely az egykori Mikroszkóp Színpad működési helyszíne volt - a továbbiakban is kulturális intézmény működik, ám nem feltétlenül színház.
Mint akkor kifejtette, sajnálják, hogy Verebes István lemondott és nem sikerült megvalósítania, amit eltervezett.
A fővárosi önkormányzat honlapján található május 13-i előterjesztés szerint a Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft. hasznosítására június 15-ig pályázatot írnak ki, a pályázatok értékelését követően a nyertes pályázóra vonatkozó javaslatát a főpolgármester augusztus 31-ig terjeszti a Fővárosi Közgyűlés elé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.