Színház

Verebes búcsúzik

2011.06.07. 11:14
Ajánlom
Verebes István igazgató működőképesen adja át a Kabaré 24-et, a színháznak nincs adóssága vagy tartozása.

Verebes István - aki a pénzügyi keret szűkösségére hivatkozva december 1-jén adta be felmondását - a színház honlapján is olvasható búcsúbeszédében az odaadó munkát mindenkinek megköszönve hangsúlyozta: ez az, ami miatt nem tartja kudarcnak az itt töltött időt, ami miatt nyugodt lelkiismerettel fejezi be ezt a tizenhét hónapot.
"A 2010-2011-es évadban voltak, ahányan voltak a nézőtéren, de elégedetlenül egyetlen produkciónkról sem távozott néző" - emelte ki. Pályázatát idézve elmondta, hogy a jelenkori magyar színház progresszívebb és árnyaltabb színvonalára akarta emelni a társulatot.
Felidézve a színház idei bemutatóit a távozó igazgató elmondta: a három Szép Ernő-egyfelvonásosra a legbüszkébb. Mint mondta, egyrészt azért, mert bebizonyosodott, hogy a társulat régi tagjai "nem csupán aktuálkabarék kliséiben, hanem finom szövetű színművekben is helytálló színészek", másrészt mert "a jelenlegi feleslegesen aktualizáló színházzal ellentétben korhű, humanista előadást hoztak létre, ami a játszók érzékenységének is köszönhető".
Verebes István elmondta, hogy a támogatás-megvonások ellenére adósság nélkül adja át a színházat. Mint fogalmazott, nem hagyott cserben mást, csupán a színház megoldhatatlan jövőjét, amit rákényszerítettek megbízói.
"Az én jövedelmem, státuszom még négy évig adott lett volna, a ti jövedelmeteken és a színház vállalt színvonalán kurtított volna az idő, ha tovább vállalom a vállalhatatlant" - jegyezte meg. Verebes István kitért arra, hogy bár nyugodt szívvel távozik, nagyon is aggódik a színház sorsáért.

Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes korábban elmondta: mivel Verebes István csupán az évad végéig vállalta az intézmény vezetését, és több támogatást egy új igazgatónak sem tudna biztosítani a főváros, az évad lezárulta után hasznosítási pályázatot írnak ki a színházra. Hangsúlyozta, hogy az épületben - mely az egykori Mikroszkóp Színpad működési helyszíne volt - a továbbiakban is kulturális intézmény működik, ám nem feltétlenül színház.
Mint akkor kifejtette, sajnálják, hogy Verebes István lemondott és nem sikerült megvalósítania, amit eltervezett.
A fővárosi önkormányzat honlapján található május 13-i előterjesztés szerint a Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft. hasznosítására június 15-ig pályázatot írnak ki, a pályázatok értékelését követően a nyertes pályázóra vonatkozó javaslatát a főpolgármester augusztus 31-ig terjeszti a Fővárosi Közgyűlés elé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.
Vizuál

Másfél méteres hollywoodi óriás: 75 éves Danny DeVito

Szóljatok a köpcösnek, Ikrek, Junior, Batman – csak néhány azok közül a filmek közül, amelyek sokak kedvencévé tették Danny DeVitót, aki 150 centis magasságával Hollywood egyik legnagyobb sztárja.
Klasszikus

Az EU is elismerte a Kodály-módszeren alapuló digitális tudásközpontot

A zeneoktatás innovatív módszereinek kidolgozására létrejött digitális zenepedagógiai tudásközpont, a Kodály HUB az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely „Jó Gyakorlat” és „Sikertörténet” minősítést is nyert.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Botrány a Katonában: kitiltották az egyik dolgozót

A Katona József Színház egyik szerződéses munkatársa erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A színház nem nevezte meg a szóban forgó személyt.
Színház magazin

Egy beugrás története

Színházi szokás, hogy az előadás szereplői kezdés előtt egy órával érkeznek. Van ki ráérősebb, van ki sietősebb. Mindenkinek megvan a maga rituáléja.
Színház interjú

„Nem akarjuk zsebre dugott kézzel szemlélni a világ folyását” - Interjú Kovács D. Dániellel

Négy fiatal rendező, Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel, Pass Andrea és Szenteczki Zita összefogásával új alternatív társulat alakult, a NARRATÍVA. Bemutatkozó előadásukat, a Kurázsi és gyerekeit Kovács D. Dániel rendezi a felújított Radnóti Tesla Laborban.
Színház hír

Radnóti Zsuzsát díjazta a Fidelio példamutató kezdeményezéséért

A Fidelio szerkesztőségének felterjesztése alapján az Art is Business Díj kuratóriuma Radnóti Zsuzsa dramaturgnak ítélte oda a Fidelio "Művészek a művészekért" különdíjat a Kortárs Magyar Dráma-díj megalapításáért.
Színház premier

Gergye Krisztián ADHD-és gyerekekről szóló előadást rendez a B32-ben

Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka; egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú; és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő a főszereplői a Mit tennél, ha meghalnék? c. drámának, a szereplők: Horváth Lili, Varga Ádám Simkó Katalin.