Színház

Verebes búcsúzik

2011.06.07. 11:14
Ajánlom
Verebes István igazgató működőképesen adja át a Kabaré 24-et, a színháznak nincs adóssága vagy tartozása.

Verebes István - aki a pénzügyi keret szűkösségére hivatkozva december 1-jén adta be felmondását - a színház honlapján is olvasható búcsúbeszédében az odaadó munkát mindenkinek megköszönve hangsúlyozta: ez az, ami miatt nem tartja kudarcnak az itt töltött időt, ami miatt nyugodt lelkiismerettel fejezi be ezt a tizenhét hónapot.
"A 2010-2011-es évadban voltak, ahányan voltak a nézőtéren, de elégedetlenül egyetlen produkciónkról sem távozott néző" - emelte ki. Pályázatát idézve elmondta, hogy a jelenkori magyar színház progresszívebb és árnyaltabb színvonalára akarta emelni a társulatot.
Felidézve a színház idei bemutatóit a távozó igazgató elmondta: a három Szép Ernő-egyfelvonásosra a legbüszkébb. Mint mondta, egyrészt azért, mert bebizonyosodott, hogy a társulat régi tagjai "nem csupán aktuálkabarék kliséiben, hanem finom szövetű színművekben is helytálló színészek", másrészt mert "a jelenlegi feleslegesen aktualizáló színházzal ellentétben korhű, humanista előadást hoztak létre, ami a játszók érzékenységének is köszönhető".
Verebes István elmondta, hogy a támogatás-megvonások ellenére adósság nélkül adja át a színházat. Mint fogalmazott, nem hagyott cserben mást, csupán a színház megoldhatatlan jövőjét, amit rákényszerítettek megbízói.
"Az én jövedelmem, státuszom még négy évig adott lett volna, a ti jövedelmeteken és a színház vállalt színvonalán kurtított volna az idő, ha tovább vállalom a vállalhatatlant" - jegyezte meg. Verebes István kitért arra, hogy bár nyugodt szívvel távozik, nagyon is aggódik a színház sorsáért.

Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes korábban elmondta: mivel Verebes István csupán az évad végéig vállalta az intézmény vezetését, és több támogatást egy új igazgatónak sem tudna biztosítani a főváros, az évad lezárulta után hasznosítási pályázatot írnak ki a színházra. Hangsúlyozta, hogy az épületben - mely az egykori Mikroszkóp Színpad működési helyszíne volt - a továbbiakban is kulturális intézmény működik, ám nem feltétlenül színház.
Mint akkor kifejtette, sajnálják, hogy Verebes István lemondott és nem sikerült megvalósítania, amit eltervezett.
A fővárosi önkormányzat honlapján található május 13-i előterjesztés szerint a Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft. hasznosítására június 15-ig pályázatot írnak ki, a pályázatok értékelését követően a nyertes pályázóra vonatkozó javaslatát a főpolgármester augusztus 31-ig terjeszti a Fővárosi Közgyűlés elé.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.